Korzár logo Korzár

Kohút na víne alebo coq au vin

Prinášame vám originálny recept.

Kohút na víne.Kohút na víne. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak máte na varenie čas a radi by ste sa ho naučili priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť na Škole varenia v DoubleTree by Hilton od septembra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kohút na víne ,,coq au vin“

Pre cca 8 osôb potrebujeme asi 1 hodinu a ešte:

Kohút 1 kus 3kg

Slanina 250g

Cesnak 50g

Šalotka 10 kusov

Víno červené 7dcl

Voda 1 l

Kytička- Tymian, petržlen, bobkový list

Bouquet garni

Stopkový zeler 600g

Mrkva 600g

SkryťVypnúť reklamu

Cognac VS 5cl

Maslo 100g

Huby 300g

Olivový olej 5cl

Paradajkový pretlak 120g

Malé cibuľky 2hrste

Chlebová striedka na zahustenie

Soľ, korenie

V dobách, keď tento recept vznikal, sa doň pridávala pečeň a krv z kohúta.

Postup:

Jednotlivé porcie mäsa zo všetkých strán osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji. A to tak, až získajú kúsky mäsa zo všetkých strán zlatistú farbu. Do hrnca, v ktorom budeme variť kohúta, vložíme nakrájanú slaninu na rezance a pozvoľna ju necháme vyškvariť.

Pridáme na tenšie plátky nakrájaný cesnak a keď začne zlatnúť, pridáme na lupene nakrájané šalotky a restujeme do sklovita. Vložíme k šalotke na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler nakrájaný na prúžky.

Všetko zalejeme vínom a pridáme bylinky previazané šnúrkou. Ak víno nezakrylo všetko mäso, dolejeme ho vodou alebo vývarom. Privedieme k varu a potom varíme tiahnutím cca dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Približne pätnásť minút pred koncom tepelnej prípravy na zmesi olivového oleja a masla opečieme väčšie kusy nakrájaných húb a pridáme ich ku kohútovi. Potom na masle opražíme perlové cibuľky, paradajkový pretlak a zľahka opražíme.

Všetko vložíme do hrnca a podusíme ďalších desať minút. Ponoríme primerané sitko do šťavy, vložíme doň striedku chleba, kde ho zvlhčíme a potom striedku vpasírujeme do omáčky. Po odstavení vyberieme zväzok byliniek a pridáme zvyšok čerstvého masla a cognac.

Niekedy sa dáva cognac vo fáze, keď sa praží mäso a zľahka sa zaflambuje. Som však presvedčený, že pridanie cognacu v záverečnej fáze varenia zanechá výraznejšiu chuť a vôňu.

Kohúta podávame s opečeným chlebom, prajem vám dobrú chuť!

František Schiller

Vek: 35 rokov

SkryťVypnúť reklamu

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Autor: František Schiller

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 994
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 842
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 190
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 434
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 4 072
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 632
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 215
  8. Maratónska kampaň, ktorú nebudeme vidieť, ale budeme o nej počuť 1 830
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XX
  2. Radoslav Záhumenský: Vodná nádrž na Kysuciach ukrýva príbeh dvoch zatopených obcí. Poznáte jej pravú tvár?
  3. Zuzana Pelaez: O šialenej slovenskej Veľkej noci a o tých zahraničných, nepornografických.
  4. Milan Srnka: „Škaredý Ovečkin“, legenda kolaborujúca s vojnovým zločincom
  5. Emil Sútor : Čo je sójový lecitín a prečo ho nájdete v čokoláde?
  6. Anton Lisinovič: Recenzia: Setkání se smrtí (kniha)
  7. Martin Eštočák: Zdražie parkovanie v Prešove o 100 %? Návrh, ktorý zatiaľ neprešiel, no občania by mali byť v strehu
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 027
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 73 002
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 43 111
  4. Rado Surovka: Raši dostal padáka 38 362
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 043
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 118
  7. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 18 356
  8. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 586
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XX
  2. Radoslav Záhumenský: Vodná nádrž na Kysuciach ukrýva príbeh dvoch zatopených obcí. Poznáte jej pravú tvár?
  3. Zuzana Pelaez: O šialenej slovenskej Veľkej noci a o tých zahraničných, nepornografických.
  4. Milan Srnka: „Škaredý Ovečkin“, legenda kolaborujúca s vojnovým zločincom
  5. Emil Sútor : Čo je sójový lecitín a prečo ho nájdete v čokoláde?
  6. Anton Lisinovič: Recenzia: Setkání se smrtí (kniha)
  7. Martin Eštočák: Zdražie parkovanie v Prešove o 100 %? Návrh, ktorý zatiaľ neprešiel, no občania by mali byť v strehu
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 027
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 73 002
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 43 111
  4. Rado Surovka: Raši dostal padáka 38 362
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 043
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 118
  7. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 18 356
  8. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 586
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu