Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak máte na varenie čas a radi by ste sa ho naučili priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť na Škole varenia v DoubleTree by Hilton od septembra.
Kohút na víne ,,coq au vin“
Pre cca 8 osôb potrebujeme asi 1 hodinu a ešte:
Kohút 1 kus 3kg
Slanina 250g
Cesnak 50g
Šalotka 10 kusov
Víno červené 7dcl
Voda 1 l
Kytička- Tymian, petržlen, bobkový list
Bouquet garni
Stopkový zeler 600g
Mrkva 600g
Cognac VS 5cl
Maslo 100g
Huby 300g
Olivový olej 5cl
Paradajkový pretlak 120g
Malé cibuľky 2hrste
Chlebová striedka na zahustenie
Soľ, korenie
V dobách, keď tento recept vznikal, sa doň pridávala pečeň a krv z kohúta.
Postup:
Jednotlivé porcie mäsa zo všetkých strán osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji. A to tak, až získajú kúsky mäsa zo všetkých strán zlatistú farbu. Do hrnca, v ktorom budeme variť kohúta, vložíme nakrájanú slaninu na rezance a pozvoľna ju necháme vyškvariť.
Pridáme na tenšie plátky nakrájaný cesnak a keď začne zlatnúť, pridáme na lupene nakrájané šalotky a restujeme do sklovita. Vložíme k šalotke na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler nakrájaný na prúžky.
Všetko zalejeme vínom a pridáme bylinky previazané šnúrkou. Ak víno nezakrylo všetko mäso, dolejeme ho vodou alebo vývarom. Privedieme k varu a potom varíme tiahnutím cca dve hodiny.
Približne pätnásť minút pred koncom tepelnej prípravy na zmesi olivového oleja a masla opečieme väčšie kusy nakrájaných húb a pridáme ich ku kohútovi. Potom na masle opražíme perlové cibuľky, paradajkový pretlak a zľahka opražíme.
Všetko vložíme do hrnca a podusíme ďalších desať minút. Ponoríme primerané sitko do šťavy, vložíme doň striedku chleba, kde ho zvlhčíme a potom striedku vpasírujeme do omáčky. Po odstavení vyberieme zväzok byliniek a pridáme zvyšok čerstvého masla a cognac.
Niekedy sa dáva cognac vo fáze, keď sa praží mäso a zľahka sa zaflambuje. Som však presvedčený, že pridanie cognacu v záverečnej fáze varenia zanechá výraznejšiu chuť a vôňu.
Kohúta podávame s opečeným chlebom, prajem vám dobrú chuť!
František Schiller
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.