Korzár logo Korzár
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Kohút na víne alebo coq au vin

Prinášame vám originálny recept.

Kohút na víne.Kohút na víne. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak máte na varenie čas a radi by ste sa ho naučili priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť na Škole varenia v DoubleTree by Hilton od septembra.

Kohút na víne ,,coq au vin“

Pre cca 8 osôb potrebujeme asi 1 hodinu a ešte:

Kohút 1 kus 3kg

Slanina 250g

Cesnak 50g

Šalotka 10 kusov

Víno červené 7dcl

Voda 1 l

Kytička- Tymian, petržlen, bobkový list

Bouquet garni

Stopkový zeler 600g

Mrkva 600g

Cognac VS 5cl

Maslo 100g

Huby 300g

Olivový olej 5cl

Paradajkový pretlak 120g

Malé cibuľky 2hrste

Chlebová striedka na zahustenie

Soľ, korenie

V dobách, keď tento recept vznikal, sa doň pridávala pečeň a krv z kohúta.

Postup:

Jednotlivé porcie mäsa zo všetkých strán osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji. A to tak, až získajú kúsky mäsa zo všetkých strán zlatistú farbu. Do hrnca, v ktorom budeme variť kohúta, vložíme nakrájanú slaninu na rezance a pozvoľna ju necháme vyškvariť.

Pridáme na tenšie plátky nakrájaný cesnak a keď začne zlatnúť, pridáme na lupene nakrájané šalotky a restujeme do sklovita. Vložíme k šalotke na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler nakrájaný na prúžky.

Všetko zalejeme vínom a pridáme bylinky previazané šnúrkou. Ak víno nezakrylo všetko mäso, dolejeme ho vodou alebo vývarom. Privedieme k varu a potom varíme tiahnutím cca dve hodiny.

Približne pätnásť minút pred koncom tepelnej prípravy na zmesi olivového oleja a masla opečieme väčšie kusy nakrájaných húb a pridáme ich ku kohútovi. Potom na masle opražíme perlové cibuľky, paradajkový pretlak a zľahka opražíme.

Všetko vložíme do hrnca a podusíme ďalších desať minút. Ponoríme primerané sitko do šťavy, vložíme doň striedku chleba, kde ho zvlhčíme a potom striedku vpasírujeme do omáčky. Po odstavení vyberieme zväzok byliniek a pridáme zvyšok čerstvého masla a cognac.

Niekedy sa dáva cognac vo fáze, keď sa praží mäso a zľahka sa zaflambuje. Som však presvedčený, že pridanie cognacu v záverečnej fáze varenia zanechá výraznejšiu chuť a vôňu.

Kohúta podávame s opečeným chlebom, prajem vám dobrú chuť!

František Schiller

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 711
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 057
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 716
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 864
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 943
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 648
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 633
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 305
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 172
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

13 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop