Korzár logo Korzár
Nedeľa, 24. september, 2017 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Kohút na víne alebo coq au vin

Prinášame vám originálny recept.

Kohút na víne.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak máte na varenie čas a radi by ste sa ho naučili priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť na Škole varenia v DoubleTree by Hilton od septembra.

Kohút na víne ,,coq au vin“

Pre cca 8 osôb potrebujeme asi 1 hodinu a ešte:

Kohút 1 kus 3kg

Slanina 250g

Cesnak 50g

Šalotka 10 kusov

Víno červené 7dcl

Voda 1 l

Kytička- Tymian, petržlen, bobkový list

Bouquet garni

Stopkový zeler 600g

Mrkva 600g

Cognac VS 5cl

Maslo 100g

Huby 300g

Olivový olej 5cl

Paradajkový pretlak 120g

Malé cibuľky 2hrste

Chlebová striedka na zahustenie

Soľ, korenie

V dobách, keď tento recept vznikal, sa doň pridávala pečeň a krv z kohúta.

Postup:

Jednotlivé porcie mäsa zo všetkých strán osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji. A to tak, až získajú kúsky mäsa zo všetkých strán zlatistú farbu. Do hrnca, v ktorom budeme variť kohúta, vložíme nakrájanú slaninu na rezance a pozvoľna ju necháme vyškvariť.

Pridáme na tenšie plátky nakrájaný cesnak a keď začne zlatnúť, pridáme na lupene nakrájané šalotky a restujeme do sklovita. Vložíme k šalotke na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler nakrájaný na prúžky.

Všetko zalejeme vínom a pridáme bylinky previazané šnúrkou. Ak víno nezakrylo všetko mäso, dolejeme ho vodou alebo vývarom. Privedieme k varu a potom varíme tiahnutím cca dve hodiny.

Približne pätnásť minút pred koncom tepelnej prípravy na zmesi olivového oleja a masla opečieme väčšie kusy nakrájaných húb a pridáme ich ku kohútovi. Potom na masle opražíme perlové cibuľky, paradajkový pretlak a zľahka opražíme.

Všetko vložíme do hrnca a podusíme ďalších desať minút. Ponoríme primerané sitko do šťavy, vložíme doň striedku chleba, kde ho zvlhčíme a potom striedku vpasírujeme do omáčky. Po odstavení vyberieme zväzok byliniek a pridáme zvyšok čerstvého masla a cognac.

Niekedy sa dáva cognac vo fáze, keď sa praží mäso a zľahka sa zaflambuje. Som však presvedčený, že pridanie cognacu v záverečnej fáze varenia zanechá výraznejšiu chuť a vôňu.

Kohúta podávame s opečeným chlebom, prajem vám dobrú chuť!

František Schiller

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Neprehliadnite tiež

Vstup medzi seniorov nie je jednoduchý. Ako žijú košickí?

Veľa času a žiaden kolektív. To je prechod z aktívneho života do toho seniorského.

Karikatúra Stalina poznačila celý život Karla Pfeiffera

Dve totality v živote rodáka z Hnileckej doliny.

ROZHOVOR

Beáta Drotárová: Ja som lokálpatriotka, ako sa patrí

Herečka košického divadla sa do Gelnice pravidelne vracia.

Čižmáriková a Stašák. Energie majú na rozdávanie aj na dôchodku

Seniorom by prilepšili a pridali komplexné centrum pomoci.

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

KOMENTÁRE

Trump je v Poľsku populárnejší než pápež

Prezident potešil Poliakov poukazujúc na úlohu Poľska pri budovaní Západu.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 760
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 338
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 930
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 474
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 436
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 060
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 524
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 433
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 339
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 085

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop