Korzár logo Korzár
Pondelok, 18. február, 2019 | Meniny má Jaromír
Nájdete nás na webe

Kohút na víne alebo coq au vin

Prinášame vám originálny recept.

Kohút na víne.Kohút na víne.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak máte na varenie čas a radi by ste sa ho naučili priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť na Škole varenia v DoubleTree by Hilton od septembra.

Kohút na víne ,,coq au vin“

Pre cca 8 osôb potrebujeme asi 1 hodinu a ešte:

Kohút 1 kus 3kg

Slanina 250g

Cesnak 50g

Šalotka 10 kusov

Víno červené 7dcl

Voda 1 l

Kytička- Tymian, petržlen, bobkový list

Bouquet garni

Stopkový zeler 600g

Mrkva 600g

Cognac VS 5cl

Maslo 100g

Huby 300g

Olivový olej 5cl

Paradajkový pretlak 120g

Malé cibuľky 2hrste

Chlebová striedka na zahustenie

Soľ, korenie

V dobách, keď tento recept vznikal, sa doň pridávala pečeň a krv z kohúta.

Postup:

Jednotlivé porcie mäsa zo všetkých strán osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na olivovom oleji. A to tak, až získajú kúsky mäsa zo všetkých strán zlatistú farbu. Do hrnca, v ktorom budeme variť kohúta, vložíme nakrájanú slaninu na rezance a pozvoľna ju necháme vyškvariť.

Pridáme na tenšie plátky nakrájaný cesnak a keď začne zlatnúť, pridáme na lupene nakrájané šalotky a restujeme do sklovita. Vložíme k šalotke na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler nakrájaný na prúžky.

Všetko zalejeme vínom a pridáme bylinky previazané šnúrkou. Ak víno nezakrylo všetko mäso, dolejeme ho vodou alebo vývarom. Privedieme k varu a potom varíme tiahnutím cca dve hodiny.

Približne pätnásť minút pred koncom tepelnej prípravy na zmesi olivového oleja a masla opečieme väčšie kusy nakrájaných húb a pridáme ich ku kohútovi. Potom na masle opražíme perlové cibuľky, paradajkový pretlak a zľahka opražíme.

Všetko vložíme do hrnca a podusíme ďalších desať minút. Ponoríme primerané sitko do šťavy, vložíme doň striedku chleba, kde ho zvlhčíme a potom striedku vpasírujeme do omáčky. Po odstavení vyberieme zväzok byliniek a pridáme zvyšok čerstvého masla a cognac.

Niekedy sa dáva cognac vo fáze, keď sa praží mäso a zľahka sa zaflambuje. Som však presvedčený, že pridanie cognacu v záverečnej fáze varenia zanechá výraznejšiu chuť a vôňu.

Kohúta podávame s opečeným chlebom, prajem vám dobrú chuť!

František Schiller

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 18 933
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 387
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 11 761
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 406
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  6. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 656
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 394
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 129
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 023
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 777

Neprehliadnite tiež

V košickej univerzitnej nemocnici odstavili posledný mamograf

Zrejme najstarší používaný na Slovensku doslúžil.

Mamograf pomáha odhaľovať karcinómy prsníkov.

Pred košickou železničnou stanicou napadli ženu, nikto sa jej nezastal

Polícia tvrdí, že hliadkuje, ľudia hovoria o nebezpečnom priestore.

Nie všetci sa pred stanicou cítia bezpečne.

Polaček sa ani na druhý pokus nedostal do predstavenstva vodární

Košický primátor verí, že po debate s Hrehom sa to už podarí.

Primátor Jaroslav Polaček a viceprimátor Marcel Gibóda.

Nevidiaceho odsúdili, že týral svoju nevidiacu manželku

Tri roky jej a synovi spôsoboval fyzické a psychické utrpenie.

František s eskortou v časoch, keď bol stíhaný väzobne.

Mirka Langerová: Odmenou dobrovoľníka je len dobrý pocit

Podmienky dobrovoľníctva sú zakotvené aj v zákone.

Aj ľudia na dôchodku môžu byť plnohodnotnými dobrovoľníkmi.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nástenkový tender nebol ani na tej nástenke

Čo ukázali súdne dokumenty.

Stĺpček Petra Schutza

Nástenka sa stala súčasťou legendy len akosi omylom

Odkaz na úradnú tabuľu kdesi na rezortnej chodbe má svoje univerzálne využitie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop