Výborný do palaciniek, koláčov, ale aj ako netradičný darček.
Potrebujeme: pol kila melónových šupiek aj s troškou červenej časti, polovicu citróna, pol vrecúška vanilkového cukru, 100 ml jablčného octu a pol kila cukru
Postup: Z melónových šupiek odstránime zelenú kôrku. Zvyšok rozkrájame na malé kocky, vložíme do hrnca, zalejeme jablčným octom a dvoma litrami vody.
Varíme na miernom plameni dve hodiny. Po uplynutom čase kocky vyberieme z vody a prepláchneme ich. Medzitým si pripravíme z 250 ml vody a pol kila cukru, pripravíme sirup, do neho vložíme uvarené melónové kocky, citrónovú šťavu a nastŕúhanú kôru a vanilkový cukor.
Zmes privedieme do varu a varíme ďalšiu hodinu, za tento čas vznikne džemová konzistenciu, ktorú odskúšame na tanieriku.
Ak džem po vychladnutí netečie, môžeme ho plniť do čistých pohárikov. Zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Autor: Spracovala: Monika Almášiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.