Začnime tým, že sú dobrým liekom na hnačku, pôsobia protizápalovo a utišujú vracanie.
Po ich konzumácii sa uľaví žalúdku aj pľúcam. Mimoriadne účinné sú však aj pri liečení nádorov na intímnych miestach a pri ranách.
Za to, že sú také zdravé, vďačia svojmu modrému farbivu, nazývanému myrtilín. Toto farbivo zachytáva voľné radikály, čím znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.
Čučoriedky pomáhajú aj na vysoký krvný tlak a šťava z nich je vhodným doplnkom pri diéte. Čučoriedky navyše rovnako ako mrkva zlepšujú zrak.
Vďaka vysokému obsahu flavonoidov a antioxidantov zlepšujú prúdenie krvi v celom tele a platí to aj pre mozog.
Z vedeckej štúdie vyplynuli zaujímavé poznatky – už 200 gramov čučoriedok denne zlepší schopnosť koncentrácie o dvadsať percent.
Čučoriedky tiež fungujú z dlhodobého hľadiska ako prevencia proti strate pamäti. A čo sa týka spomenutej fyzickej krásy – vysoký obsah vitamínov a už spomenutých antioxidantov pôsobí veľmi priaznivo aj na bunkovú výmenu.
Pleť je jasnejšia a žiarivejšia aj vďaka vitamínu C a E.
Autor: Spracovala: Elena Danková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.