Pre cca 8 osôb potrebujeme asi 1 hodinu a ešte: Bravčovú panenku 1200g. Smotanu na šľahanie 300ml. Včerajší mäsový vývar 500ml. Cícer suchý 500g. Mrkvu 120g. Stopkový zeler 120g. Cibuľu 120g. Toastový chlieb 150g. Čerstvý špenát 50g. Maslo 50g. Soľ. Čerstvo drvené čierne korenie. Olivový olej. Pár strúčikov cesnaku. Obľúbené čerstvé byliny
PYRÉ
Včera: Cícer zalejeme studenou vodou.
Dnes: Do namáčaného cíceru pridáme na hrubo krájanú mrkvu, zeler aj cibuľu a cesnak v šupke.
Varíme do mäkka.
Ozaj mäkký cícer ochutíme soľou a mixujeme dobre stavaným mixérom do hladka. Pyré ochutíme pomarančovou kôrou, olivovým olejom a hrudkou mliečneho masla.
KRUSTA
Toastový chlieb pozbavíme kôrky.
Striedku nakrájame na kocky a v rúre usušíme. Usušený chlieb, špenát a byliny vložíme do mixéra a rozmixujeme na prach.
OMÁČKA
Dáme redukovať vývar, keď zredukuje asi na jednu pätinu prilejeme smotanu a spolu redukujeme do krémova.
MÄSO
Mäso môžeme deliť na porcie alebo pripravovať v celku. Osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom a utiahneme do potravinovej fólie do valcov a necháme odpočívať. Takto pripravené mäso vložíme do nádoby s vodou, ktorá má 60°C. Teplotu udržiavame.
Po asi pol hodine kusy mäsa vybalíme a na rozohriatej panvici sprudka opečieme zo všetkých strán, uložíme do teplej nádoby na pečenie a vložíme do rúry rozohriatej na 160°C. Rúru vypneme a necháme v chladnúcej rúre ešte ďalších 10-15 minút.
Do ružova pečené mäso trpezlivo obalíme v zelenej chlebovej veselosti a podávame s prílohou a omáčkou na teplý čistý tanier.
Posunúť omáčku trošku doľava sa dá, ak plátky cesnaku pred pridaním orestujeme do žlto-zlata s chilli papričkami. A doprava, ak miesto majoránu pridáme obľúbenejšiu bylinu, byliny, pochutinu či surovinu. Ale to už je doprava až až...
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.