Vedeli ste napríklad, že cenné látky v ňom obsiahnuté dokážu výrazne znížiť riziko rakoviny pŕs? Čo v ňom nájdeme?
Obsahuje vitamín C, vitamín K, vysoký obsah vitamínov skupiny B, rovnako draslík, železo, horčík a mangán. Za zmienku stojí i vláknina v rozpustnej a nerozpustnej forme. Rozpustná sa podieľa na znižovaní cholesterolu v krvi, nerozpustná vás zas ochráni pred zápchou a je účinnou prevenciou proti rakovine hrubého čreva.
10 dôvodov, prečo si dopriať kaleráb
spevňuje pokožku i vlasy
pozitívne vplýva na imunitný systém
podporuje krvotvorbu
pomáha redukovať hmotnosť
zlepšuje koncentráciu
posilňuje srdce a stimuluje okysličenie organizmu
pomáha zvyšovať koncentráciu
zlepšuje náladu a je účinným prostriedkom boja proti stresu
znamená okamžitý prílev energie
pomáha odvodniť organizmus
Pri kúpe dbajte na to, aby bol kaleráb čo najčerstvejší, doslova vitamínovou bombou sú samotné listy.
Obsahujú množstvo vitamínu C a dokonca trikrát viac vápnika ako hľuza. Jednoducho ich nadrobno nasekajte a pridajte do hotového jedla.
Kaleráb má veľmi nízku energetickú hodnotu (približne 102 Kcal/kus, z toho 2 g bielkovín, 4 g sacharidov a 0,2 g tuku), preto ho oceníte aj pri redukčných, respektíve „letných" diétach. Avšak pozor, konzumácia kalerábu sa neodporúča ľuďom trpiacim zápalmi žalúdočnej sliznice a žalúdočnými vredmi.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.