Sú každodennou súčasťou raňajok nielen detí, ale aj dospelých.
Samozrejme, ak takéto cereálie prirovnávame k párkom či hamburgeru, sú zdravším variantom. Napriek tomu sú však pre deti väčšinou nevhodné a dokonca nezdravé.
1. Obsahujú cukor, éčka a konzervanty
Keď sa začal trh s müsli otvárať, základom boli ovsené vločky. Tie však neboli až také chutné, tak začali výrobcovia prisladzovať. Cukor, ktorý je obsiahnutý vo väčšine cereálií je rafinovaný, prípadne trstinový. Obidva majú veľmi vysoký glykemický index, čo spôsobuje deťom množstvo problémov. Veľmi rýchlo po konzumácii takýchto raňajok sú hladné, klesá ich pozornosť a koncentrácia, stávajú sa neposednými, hyperaktívnymi.
2. Múka, tuk a žiadna vláknina
Základom pre výrobu cereálií je múka, ktorá tvorí prevažnú časť ich zloženia, čím sa stala najdrahšou múkou na trhu. Okrem vyššie spomínaných jedov v podobe cukru, éčok, či konzervantov obsahujú cereálie vyššie množstvo tuku a naopak, vlákninu skoro žiadnu.
3. Šialené kombinácie
Akoby to všetko nestačilo, veľa rodičov cereálie ešte svojim deťom dodatočne osladí (medom, javorovým sirupom, džemom, ovocím), zaleje mliekom, prípadne nastrúha čokoládu
Čo majú teda deti raňajkovať?
Vyrobte si vlastné cereálie
Ako základ použite ovsené vločky, k nim pridajte trochu ovocia a škoricu.
Živočíšne mlieko nahraďte rastlinným alebo vodou
Na trhu je dnes už veľký výber rastlinných mliek, cez ryžové, kokosové či ovsené. Takéto mlieko vaše dieťa nezahlieni, nezaťaží mu trávenie a ešte mu bude aj výživou. Okrem toho neprekyslí organizmus.
Vyskúšajte kaše
Ideálnym variantom sú celozrnné kaše. Vybrať si môžete z viacerých druhov – špaldová, ovsená, pšenová, pohánková, či kombinácia všetkých. Použiť môžete aj jednu z celozrnných krupíc. Vyskúšajte ju zmiešať s ryžovým mliekom, dochutiť sušeným ovocím, prípadne posypať karobovou čokoládou a dostanete nielen chutné, ale aj výdatné a zdravé raňajky.
Autor: feminity.sk, nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.