Ak si chcete dopriať grilovačku, no bez množstva nasýtených tukov, karcinogénnych látok a neuškodiť svojmu telu a zdraviu, Ambulancia klinickej výživy má pre vás niekoľko tipov, ako nahradiť tradičné suroviny zdravšími potravinami vhodnými na gril.
Namiesto bravčového steaku, slaniny a hamburgeru...
Pohostite svojich blízkych grilovanou rybou ako losos alebo tuniak, oboje bohaté na omega-3 mastné kyseliny, dochutené čerstvými bylinkami a citrónom.
Z "mäsitej" zeleniny ako baklažán, špargľa, paprika, cuketa, ktoré držia dobre na grile, servírované na celozrnnom pečive môžete vytvoriť zdravšie veggie burgery.
Namiesto hranolčekov a čipsov...
Začnite vaše jedlo výživnými chrumkavými plátkami papriky, mrkvy, zeleru a uhorky namáčanými do chutných omáčok ako salsa, hummus či guacamole. Ako náhradu za zemiakové hranolčeky vyskúšajte niečo nové - kelové čipsy.
Recept: Kelové listy zbavte hrubšej vnútornej žilky, potrhajte na menšie kúsky, zmiešajte s olivovým olejom a troškou soli.
Na plech vyložený papierom na pečenie poukladajte jednotlivé kúsky a pečte pri 180 °C 10 - 15 minút, pokiaľ nezačnú okraje listov hnednúť.
Namiesto bieleho chleba ako prílohy...
Vyberte si radšej celozrnný chlieb alebo pečivo, do chrumkava zohriate na grile budú chutiť delikátne.
Zo zeleniny urobte hviezdu vašich príloh a tým nielen zvýšite výživný obsah, ale oživíte váš stôl pestrými lákavými farbami.
Výborný je čerstvý zelený šalát zo špenátu, rukoly či inej listovej zeleniny pokvapkaný balzamikovým octom a olivovým olejom. Klasické zemiaky nahraďte grilovanými sladkými zemiakmi.
Namiesto zmrzliny...
Čo tak si ugrilovať ovocie? Kontrastná kombinácia sladkého teplého grilovaného banánu s chladným gréckym jogurtom chutí lahodne a je bez extra kalórií a tuku. Okrem banánu je výborný aj ananás, hrušky, jablká, broskyne či jahody.
Dobré rady pre milovníkov mäsa
Ak sa už mäsa nechcete vzdať, nakrájajte ho na tenšie plátky, alebo menšie kúsky a naklepte ich. Skrátite tak čas grilovania, pretože mäso sa v strede rýchlejšie prepečie
V prípade, že použijete hrubšie plátky mäsa, môžete ich mierne predpiecť v mikrovlnnej rúre, stačí 60 až 90 sekúnd
Na ochranu pred spálením je dobré použiť redšie marinády, napríklad pripravené s prídavkom citrónu alebo octu a s čerstvými bylinkami
Grilujte pri miernejšej teplote – mäso bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti
Keďže vplyvom vysokej teploty dochádza k zmene bielkovín v červenom mäse, hydine i rybách a k vzniku karcinogénnych látok, aj preto je dôležité grilovanie pri nižšej teplote
Na grilovanie používajte len drevené uhlie, alebo brikety na to určené, nikdy nie drevo natreté farbou – hrozí pri ňom nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok
nit
Autor: Spracovala Andrea B. Nitkulincová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.