Korzár logo Korzár
Pondelok, 19. november, 2018 | Meniny má Alžbeta
Nájdete nás na webe

Tipy pre zdravšie grilovanie

Ak si chcete dopriať grilovačku, no bez množstva nasýtených tukov, máme pre vás niekoľko tipov.

(Zdroj: FOTOLIA)

Ak si chcete dopriať grilovačku, no bez množstva nasýtených tukov, karcinogénnych látok a neuškodiť svojmu telu a zdraviu, Ambulancia klinickej výživy má pre vás niekoľko tipov, ako nahradiť tradičné suroviny zdravšími potravinami vhodnými na gril.

Namiesto bravčového steaku, slaniny a hamburgeru...

Pohostite svojich blízkych grilovanou rybou ako losos alebo tuniak, oboje bohaté na omega-3 mastné kyseliny, dochutené čerstvými bylinkami a citrónom.

Z "mäsitej" zeleniny ako baklažán, špargľa, paprika, cuketa, ktoré držia dobre na grile, servírované na celozrnnom pečive môžete vytvoriť zdravšie veggie burgery.

Namiesto hranolčekov a čipsov...

Začnite vaše jedlo výživnými chrumkavými plátkami papriky, mrkvy, zeleru a uhorky namáčanými do chutných omáčok ako salsa, hummus či guacamole. Ako náhradu za zemiakové hranolčeky vyskúšajte niečo nové - kelové čipsy.

Recept: Kelové listy zbavte hrubšej vnútornej žilky, potrhajte na menšie kúsky, zmiešajte s olivovým olejom a troškou soli.

Na plech vyložený papierom na pečenie poukladajte jednotlivé kúsky a pečte pri 180 °C 10 - 15 minút, pokiaľ nezačnú okraje listov hnednúť.

Namiesto bieleho chleba ako prílohy...

Vyberte si radšej celozrnný chlieb alebo pečivo, do chrumkava zohriate na grile budú chutiť delikátne.

Zo zeleniny urobte hviezdu vašich príloh a tým nielen zvýšite výživný obsah, ale oživíte váš stôl pestrými lákavými farbami.

Výborný je čerstvý zelený šalát zo špenátu, rukoly či inej listovej zeleniny pokvapkaný balzamikovým octom a olivovým olejom. Klasické zemiaky nahraďte grilovanými sladkými zemiakmi.

Namiesto zmrzliny...

Čo tak si ugrilovať ovocie? Kontrastná kombinácia sladkého teplého grilovaného banánu s chladným gréckym jogurtom chutí lahodne a je bez extra kalórií a tuku. Okrem banánu je výborný aj ananás, hrušky, jablká, broskyne či jahody.

Dobré rady pre milovníkov mäsa

Ak sa už mäsa nechcete vzdať, nakrájajte ho na tenšie plátky, alebo menšie kúsky a naklepte ich. Skrátite tak čas grilovania, pretože mäso sa v strede rýchlejšie prepečie

V prípade, že použijete hrubšie plátky mäsa, môžete ich mierne predpiecť v mikrovlnnej rúre, stačí 60 až 90 sekúnd

Na ochranu pred spálením je dobré použiť redšie marinády, napríklad pripravené s prídavkom citrónu alebo octu a s čerstvými bylinkami

Grilujte pri miernejšej teplote – mäso bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti

Keďže vplyvom vysokej teploty dochádza k zmene bielkovín v červenom mäse, hydine i rybách a k vzniku karcinogénnych látok, aj preto je dôležité grilovanie pri nižšej teplote

Na grilovanie používajte len drevené uhlie, alebo brikety na to určené, nikdy nie drevo natreté farbou – hrozí pri ňom nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok

nit

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  4. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  10. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  1. Vyberáme správny názov firmy
  2. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  3. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  4. Manažment a svet v pohybe, výzvy, príležitosti a hrozby
  5. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  6. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  7. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  8. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  9. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  10. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 733
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 600
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 21 350
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 12 695
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 10 166
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 4 507
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 4 503
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 737
  9. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 3 572
  10. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 2 970

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop