Korzár logo Korzár
Pondelok, 25. september, 2017 | Meniny má Vladislav

Tipy pre zdravšie grilovanie

Ak si chcete dopriať grilovačku, no bez množstva nasýtených tukov, máme pre vás niekoľko tipov.

(Zdroj: FOTOLIA)

Ak si chcete dopriať grilovačku, no bez množstva nasýtených tukov, karcinogénnych látok a neuškodiť svojmu telu a zdraviu, Ambulancia klinickej výživy má pre vás niekoľko tipov, ako nahradiť tradičné suroviny zdravšími potravinami vhodnými na gril.

Namiesto bravčového steaku, slaniny a hamburgeru...

Pohostite svojich blízkych grilovanou rybou ako losos alebo tuniak, oboje bohaté na omega-3 mastné kyseliny, dochutené čerstvými bylinkami a citrónom.

Z "mäsitej" zeleniny ako baklažán, špargľa, paprika, cuketa, ktoré držia dobre na grile, servírované na celozrnnom pečive môžete vytvoriť zdravšie veggie burgery.

Namiesto hranolčekov a čipsov...

Začnite vaše jedlo výživnými chrumkavými plátkami papriky, mrkvy, zeleru a uhorky namáčanými do chutných omáčok ako salsa, hummus či guacamole. Ako náhradu za zemiakové hranolčeky vyskúšajte niečo nové - kelové čipsy.

Recept: Kelové listy zbavte hrubšej vnútornej žilky, potrhajte na menšie kúsky, zmiešajte s olivovým olejom a troškou soli.

Na plech vyložený papierom na pečenie poukladajte jednotlivé kúsky a pečte pri 180 °C 10 - 15 minút, pokiaľ nezačnú okraje listov hnednúť.

Namiesto bieleho chleba ako prílohy...

Vyberte si radšej celozrnný chlieb alebo pečivo, do chrumkava zohriate na grile budú chutiť delikátne.

Zo zeleniny urobte hviezdu vašich príloh a tým nielen zvýšite výživný obsah, ale oživíte váš stôl pestrými lákavými farbami.

Výborný je čerstvý zelený šalát zo špenátu, rukoly či inej listovej zeleniny pokvapkaný balzamikovým octom a olivovým olejom. Klasické zemiaky nahraďte grilovanými sladkými zemiakmi.

Namiesto zmrzliny...

Čo tak si ugrilovať ovocie? Kontrastná kombinácia sladkého teplého grilovaného banánu s chladným gréckym jogurtom chutí lahodne a je bez extra kalórií a tuku. Okrem banánu je výborný aj ananás, hrušky, jablká, broskyne či jahody.

Dobré rady pre milovníkov mäsa

Ak sa už mäsa nechcete vzdať, nakrájajte ho na tenšie plátky, alebo menšie kúsky a naklepte ich. Skrátite tak čas grilovania, pretože mäso sa v strede rýchlejšie prepečie

V prípade, že použijete hrubšie plátky mäsa, môžete ich mierne predpiecť v mikrovlnnej rúre, stačí 60 až 90 sekúnd

Na ochranu pred spálením je dobré použiť redšie marinády, napríklad pripravené s prídavkom citrónu alebo octu a s čerstvými bylinkami

Grilujte pri miernejšej teplote – mäso bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti

Keďže vplyvom vysokej teploty dochádza k zmene bielkovín v červenom mäse, hydine i rybách a k vzniku karcinogénnych látok, aj preto je dôležité grilovanie pri nižšej teplote

Na grilovanie používajte len drevené uhlie, alebo brikety na to určené, nikdy nie drevo natreté farbou – hrozí pri ňom nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok

nit

Neprehliadnite tiež

Horelo v domove dôchodcov, dedko smútil za kamarátom

V košickom Zariadení pre seniorov horela izba od sviečky.

Výtvarník Kalmus dostal podmienku, vidí za tým snahu o zastrašenie

Vlani osekal z pomníka v Košiciach komunistické symboly.

Michalovi Kováčovi postavili v rodnej Ľubiši park

Rodáci sú na zosnulého prezidenta hrdí. Príbuzných park dojal.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Kto sa bojí boja proti korupcii

Vo virtuálnom priestore sa objavujú útoky na prezidenta či protikorupčných aktivistov.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 779
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 4 177
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 777
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 227
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 448
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 264
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 030
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 876
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 853
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 736

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop