Ak máte na varenie čas a radi by ste sa ho naučili priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v Škole varenia v DoubleTree by Hilton.
Potrebujeme:
hydinová pečeň 250 g
krkovička 150 g
slanina 150 g
kuracie prsia 250 g
kačacie prsia 250 g
hovädzie mäso 250 g
Ruby porto 1 dcl
Cognac VS 5 cl
víno červené 5 dcl
šalotka 100 g
mrkva 100 g
zeler 100 g
cesnak 50 g
bobkový list, nové korenie, čierne korenie, badián sušený 2ks
vajíčko 1ks
plátky slaniny na vyloženie formy
Mäsovú zmes môžeme doplniť o hrsť orechov, je na vás, aký druh to bude. Ja som použil pistácie.
Postup:
Dáme zovrieť červené víno s badiánom, bobkovým listom, novým a čiernym korením. Počas toho si nakrájame na stredne veľké kusy očistenú koreňovú zeleninu, šalotku a cesnak, ktorý roztlačíme len tak rukou. Všetko vložíme do vhodnej nádoby a zaparíme vriacim vínom s badiánom a korením.
Približne po pätnástich minútach prilejeme Ruby porto, Coqnac a dobre premiešame. Pridáme pečeň, nakrájané zvyšné mäso, ktoré rozkrojíme nie viac ako na štyri časti, dobre premiešame a necháme to všetko v chladničke odstáť minimálne 24 hodín.
Po odstátí mäso len vyberieme z pácu, pomelieme, pridáme vajíčko, soľ, korenie a dobre premiešame.
Naplníme nami vybrané formy, ktoré vyložíme papierom na pečenie, slaninou a dáme paštétu piecť do rozohriatej rúry na 140°C vo vodnom kúpeli (vriaca voda).
Na prípravu paštéty potrebujeme cca 30 minút na formu s objemom 500g paštéty.
Alebo! Zmes naplníme do decových sklíčok, ktoré uzatvoríme vrchnáčikmi. Tepelná úprava je rovnaká ako pri veľkej forme, akurát čas sa nám skráti na polovicu.
Najlepšie chutí po niekoľkých dňoch odstátia v chladničke. Kombinácia sušených sliviek, ktoré sú sparené s červeným vínom, sa osvedčila.
Recept
František Schiller
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.