Korzár logo Korzár
Štvrtok, 23. február, 2017 |Meniny má Roman, Romana
DOBRÉ RADY

Nasušte si bylinky, je na to ideálny čas

Používanie byliniek v kuchyni je nenahraditeľné. Dokážu dať každému jedlu ten správny šmrnc a sú oveľa zdravšie ako soľ a umelé koreniny.

Leto je pre milovníkov byliniek ideálne, keďže všade je dostatok čerstvých rastliniek, no už teraz by ste mali myslieť na zimu a nasušiť si ich do zásoby. Ak dodržíte zopár rád, budete ich mať voňavé a plné chuti aj vtedy, keď leto pominie.

Ako na to?

Bylinky dajte sušiť hneď, ako ich nazbierate. Nikdy ich nenechávajte pohodené a zviazané viac ako hodinu, pretože sa zaparia a tým sa aj znehodnotia.

Pred sušením ich dobre očistite. Postačí ich osprchovať studenou vodou a potom dôkladne osušiť papierovou utierkou.

Ak idete sušiť bylinky s krehkými lístkami, sprchovanie vynechajte, avšak určite z nich aspoň jemne vyklepte prach. Pri čistení vyhoďte poškodené listy a vetvičky.

Základom pre správne sušenie bylín je dobre vetrané a suché miesto. Kuchyňa sa na to nehodí, pretože tam sa kumulujú rôzne výpary a je tam zvyčajne aj vysoká vlhkosť vzduchu.

Môžete ich sušiť aj vonku, ale len keď je teplé a suché počasie a vždy radšej v tieni. Priame slnko ich rýchlo spáli.

Najlepší spôsob sušenia je rozvešanie na šnúru. Bylinky si rozdeľte do menších zväzkov, zviažte k sebe po 5 až 8 stoniek a zaveste ich dole hlavou napríklad na šnúru na bielizeň.

Tým budú mať prísun vzduchu zo všetkých strán a vy si ušetríte prácu ich otáčaním. Bylinky s krátkymi stonkami, alebo jednotlivé lístky rozložte na drevený rám s upevneným plátnom, gázou, alebo okennou sieťkou proti hmyzu.

Ak vám nebude počasie hrať do kariet a prídu dažde, radšej rastlinky usušte v kuchynskej rúre. Pri príliš rýchlom vysúšaní a pri vysokej teplote sa stráca farba a aromatické látky, preto teplotu rúry nastavte na 30-40 stupňov a kvôli cirkulácii vzduchu nechajte dvierka pootvorené.

Bylinky sú správne usušené vtedy, ak pri stlačení šuštia a rozpadávajú sa. Skladujte ich vo vzduchotesných uzatvárateľných dózach.

Prvý týždeň po usušení nimi občas zatraste, aby ste si overili, či nezvlhli. Kontrolujte ich aj neskôr, pretože pri každom otvorení nádoby do nej vniká vlhkosť zo vzduchu.

Neprehliadnite tiež

Na košických cestách strávia vodiči v zápchach ročne 85 hodín

Metropola východu je v rebríčku najupchatejších miest sveta.

Za kómu a smrť pacientky nebude nikto potrestaný

Po gynekologickej operácii žena upadla do kómy a po tri a pol roku zomrela.

Kamery snímajú obchádzku na Ružíne. Vodiči o tom nevedia

Dali ich tam, aby vždy vedeli, v akom stave je cesta.

Je hokej šport číslo 1 v Prešove?

Tučniakov čaká najdôležitejšia séria so Skalicou.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci vyšetrujú Štrougala. Na Slovensku sú zločiny premlčané

Poľsko rieši štyri prípady usmrtenia ľudí elektrinou na hranici s ČSSR. Na slovenskej časti hranice s Rakúskom ich zomrelo vyše štyridsať.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

KOMENTÁRE

Každý astronóm a tvorca nových liekov im pripomína, aké sú nuly

Namiesto cesty ľudstva na Mars, rozprávajú blázni o malom človeku.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 209
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 929
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 119
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 482
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 715
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 486
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 188
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 696
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 369
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 670

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop