Korzár logo Korzár
Utorok, 21. február, 2017 |Meniny má Eleonóra

Recept

Šafranové rizoto, do ružova varené teľacie stehno

Šafranové rizoto, do ružova varené teľacie stehno.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Pre osem očakávaných hostí potrebujeme časovú rezervu a prinajmenšom

Ryžu Arborio alebo Carnaroli 600 g.

Obľúbené biele víno 150 ml.

Teľacie stehno 1200 g. Koreňovú zeleninu 500 g.

Cibuľu 250 g. Šafran pravý, ak je možné, celé blizny cca 1 g.

Cibuľa šalotka 150 g. Cesnak 20 g
Maslo 200 g.

Olivový olej extra panenský. Syr, najlepšie Parmigiano Regiano, Grana Padano, Grana Moravia či slovenský Vršatec

Teľacie mäso rozoberieme na šály, očistíme na hrubo od šliach, blán prípadne tuku, osolíme, okoreníme a necháme ležať, kým...

Hrniec primeranej veľkosti naplníme do dvoch tretín studenou vodou. Pridáme blany a orez, koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak, soľ, celé nové, celé čierne korenie, bobkový list a varíme krátky polhodinový vývar.

Do variaceho sa vývaru vložíme pripravené kusy teľacieho mäsa a odstavíme. Necháme ladom, kým vývar a mäso nebudú vlažné. V prípade, že tak činíme s predstihom, pokojne môžeme nechať vychladnúť úplne.

Potom však treba postupovať opatrne pri zohrievaní...

Do vhodnej rozohriatej nádoby, najlepšie do kastróla s hrubým dnom vlejeme olivový olej, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, na malé kocky nakrájanú šalotku, vsypeme ryžu a na miernom ohni spolu za stáleho miešania restujeme.

Keď je ryža po chvíli "sklovitá", zalejeme ju vínom, ktoré za stáleho miešania necháme úplne odpariť. Potom pridáme 2/3 vlažného vývaru, šafran a za občasného miešania varíme slabším klokotom. Podľa potreby prilievame zvyšný vývar až do krémova.

Ryža by mala byť uvarená tak, aby sa nelepila na zuby, ale nebola úplne mäkká. Odstavíme a postupne vmiešame kúsky povolenej polovice masla a nastrúhaného syra. Už nevaríme!

Mäso krátko poopekáme na spenenom masle, krájame ho ostrým nožom na plátky a pyšne podávame spolu s rizotom.

Rizoto by malo byť krémové, šťavnaté s plnou a mohutnou chuťou použitých surovín. Hádam ešte umocnené občasným dúškom obľúbeného vína a pozitívnym pohľadom smerom k zajtrajšku.

Neprehliadnite tiež

Pontónový most cez Ružín nebude

Zhasla nádej, že sa dopravná situácia predsa len zlepší.

Futbalisti Michaloviec zdolali pod Tatrami Trnavu

O dvojgólovom víťazstve rozhodli v priebehu niekoľkých minút.

Prešov má byť centrom kreatívneho priemyslu

Župan s primátorkou podpísali spoločné memorandum.

Prešovskí krajskí poslanci schválili prvú zmenu tohtoročného rozpočtu

Týka rozpisu kapitálových výdavkov z rezervného fondu.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor. Okrem Juhosudáncov môže byť v ohrození až dvadsať miliónov ľudí.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 777
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 975
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 214
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 356
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 327
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 923
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 627
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 568
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 463
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 866

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop