Korzár logo Korzár
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Aby bola grilovačka zdravšia

Záhradná párty spojená s grilovačkou je veľmi príjemným letným spestrením. No pravdou je, že je to neraz poriadny útok na našu líniu.

Lekári navyše upozorňujú na aj to, že to nie je práve najzdravší spôsob prípravy jedál.

No ak si dáte pozor a dodržíte niekoľko zásad, bude vaša grilovačka o čosi zdravšia.

Výber mäsa

Kalórie sa dajú znížiť použitým mäsom. Namiesto krkovičky si radšej kúpte bravčovú panenku, namiesto vysokej roštenky nízku či takzvaný rumpsteak zo stehna.

Ak chcete grilovať hovädzie mäso, skôr sa hodí „vyzretejšie". Spoznáte to tak, že ak ho chytíte prstami, nezostanú na ňom otlačky.

Pokiaľ také nemáte k dispozícii, mäso pokvapkajte citrónovou šťavou - bude krehkejšie.

Veľmi chutná je grilovaná kuracinka či ryby a ich výhodou je aj fakt, že sú hotové ihneď, a tak sa zbytočne a nezdravo neprepaľujú na ohni.

Marinovanie a olej

Dobré mäso nie je nutné nakladať, bez oleja bude, samozrejme, menej tučné a tým ľahšie stráviteľné. No keď už olej použijete do marinády, alebo ním potriete mäso pred pečením, dbajte na to, aby pri pečení neodkvapkával do ohňa.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Tak totiž vzniká väčší plameň, mäso sa pripaľuje a vznikajú nebezpečné karcinogény. To platí aj o marinovanom mäse, ktoré sa tiež rýchlejšie pripáli.

Ak máte radi marinády, radšej si pripravte svoju a naložte do nej mäsko, ako by ste mali kúpiť už hotové napácované mäso.

Jednak je vždy drahšie a často sa predáva v marinádach, ktoré obsahujú príliš veľa soli. Tá z mäsa vytiahne všetku vodu a výsledkom grilovačky bude vysušený plát, nie šťavnatý steak.

Mäso a zeleninu je lepšie soliť až po upečení, soľ z nich inak tiež zbytočne vytiahne vodu a vysuší ich.

A keďže zdravé je nepreháňať to so soľou, vyskúšajte pri grilovačke použiť viac čerstvých byliniek, chilli papričiek, rímsku rascu a ďalšie korenie.

Čistota je dôležitá

Viete, prečo nás lekári odrádzajú od častého grilovania? Lebo tie kúsky, ktoré najviac milujeme, teda do chrumkava pripečené, sú vraj najviac karcinogénne.

Skryť Vypnúť reklamu

A platí to nielen o mäse, ale aj o chlebe, zelenine a ďalších potravinách. Dá sa však tomu vyhnúť, ak budete pri grilovačke používať tácky, ktoré nedovolia ohňu príliš prepáliť vaše jedlo.

Dajte si tiež záležať na tom, aby ste grilovaciu mriežku aj tácky udržiavali v čistote. Pri umývaní by ste si však mali vystačiť len s drôtenkou a vodou, je lepšie vyhnúť sa saponátom. Ich zvyšky potom môžu nad ohňom reagovať.

Vyberajte si tiež kvalitné drevné uhlie a mäso dajte na gril až po tom, čo sa dôkladne spália všetky zvyšky podpaľačov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 971
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 227
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 414
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 905
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 041
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 938
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 232
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 918
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 716
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

V Košickom a Prešovskom kraji sa miera pozitivity drží pod pol percentom.

Teraz
Utrhnuté bočnice mosta v Kysaku.

Kovové časti sú odtrhnuté, v strede konštrukcie je diera a drevo zhnité.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

24 h
Odberné miesto v električkách Dopravného podniku Bratislava na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

17 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

6 h
Polícia zasahuje na proteste v Moskve.

Na protestoch zadržali už vyše 2 200 ľudí.

12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop