Korzár logo Korzár
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Aby bola grilovačka zdravšia

Záhradná párty spojená s grilovačkou je veľmi príjemným letným spestrením. No pravdou je, že je to neraz poriadny útok na našu líniu.

Lekári navyše upozorňujú na aj to, že to nie je práve najzdravší spôsob prípravy jedál.

No ak si dáte pozor a dodržíte niekoľko zásad, bude vaša grilovačka o čosi zdravšia.

Výber mäsa

Kalórie sa dajú znížiť použitým mäsom. Namiesto krkovičky si radšej kúpte bravčovú panenku, namiesto vysokej roštenky nízku či takzvaný rumpsteak zo stehna.

Ak chcete grilovať hovädzie mäso, skôr sa hodí „vyzretejšie". Spoznáte to tak, že ak ho chytíte prstami, nezostanú na ňom otlačky.

Pokiaľ také nemáte k dispozícii, mäso pokvapkajte citrónovou šťavou - bude krehkejšie.

Veľmi chutná je grilovaná kuracinka či ryby a ich výhodou je aj fakt, že sú hotové ihneď, a tak sa zbytočne a nezdravo neprepaľujú na ohni.

Marinovanie a olej

Dobré mäso nie je nutné nakladať, bez oleja bude, samozrejme, menej tučné a tým ľahšie stráviteľné. No keď už olej použijete do marinády, alebo ním potriete mäso pred pečením, dbajte na to, aby pri pečení neodkvapkával do ohňa.

Tak totiž vzniká väčší plameň, mäso sa pripaľuje a vznikajú nebezpečné karcinogény. To platí aj o marinovanom mäse, ktoré sa tiež rýchlejšie pripáli.

Ak máte radi marinády, radšej si pripravte svoju a naložte do nej mäsko, ako by ste mali kúpiť už hotové napácované mäso.

Jednak je vždy drahšie a často sa predáva v marinádach, ktoré obsahujú príliš veľa soli. Tá z mäsa vytiahne všetku vodu a výsledkom grilovačky bude vysušený plát, nie šťavnatý steak.

Mäso a zeleninu je lepšie soliť až po upečení, soľ z nich inak tiež zbytočne vytiahne vodu a vysuší ich.

A keďže zdravé je nepreháňať to so soľou, vyskúšajte pri grilovačke použiť viac čerstvých byliniek, chilli papričiek, rímsku rascu a ďalšie korenie.

Čistota je dôležitá

Viete, prečo nás lekári odrádzajú od častého grilovania? Lebo tie kúsky, ktoré najviac milujeme, teda do chrumkava pripečené, sú vraj najviac karcinogénne.

A platí to nielen o mäse, ale aj o chlebe, zelenine a ďalších potravinách. Dá sa však tomu vyhnúť, ak budete pri grilovačke používať tácky, ktoré nedovolia ohňu príliš prepáliť vaše jedlo.

Dajte si tiež záležať na tom, aby ste grilovaciu mriežku aj tácky udržiavali v čistote. Pri umývaní by ste si však mali vystačiť len s drôtenkou a vodou, je lepšie vyhnúť sa saponátom. Ich zvyšky potom môžu nad ohňom reagovať.

Vyberajte si tiež kvalitné drevné uhlie a mäso dajte na gril až po tom, čo sa dôkladne spália všetky zvyšky podpaľačov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 21 507
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 10 352
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 007
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 936
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 799
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 5 305
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 544
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 139
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 538
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 361

Neprehliadnite tiež

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Na Veľký piatok predviedli pôst aj strelci Lokomotívy s Komárnom

Domácim sa remíza málila. Terén bol katastrofálny, zhodli sa.

Lokomotíva si s Komárnom body podelila, na gól sa čakalo márne.

Etnologička: Kúpač sa neodmietal, inak by dievča zostalo prašivé

Veľkonočné košíky nosievali dvaja chlapi a paska vážila niekoľko kíl.

Svätenie jedál pred kostolom v Ťahanovciach v roku 1958.

Šoltis verí, že pohárová prehra na jeho hráčoch stopy nezanechá

Po štyroch dňoch zavíta do Michaloviec ďalší atraktívny súper.

Spomienka na jesenný duel. Zdolajú Michalovce DAC doma aj druhýkrát v sezóne?

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Zala.
Komentár Petra Schutza

Moment Čaputová nebol prelud

Reč aprílového Focusu dáva na známosť, že tento moment ovplyvnil politickú krajinu.

Peter Schutz.
Ilustračné foto
Proti opici možno bojovať aj jedlom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop