Korzár logo Korzár
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Aby bola grilovačka zdravšia

Záhradná párty spojená s grilovačkou je veľmi príjemným letným spestrením. No pravdou je, že je to neraz poriadny útok na našu líniu.

Lekári navyše upozorňujú na aj to, že to nie je práve najzdravší spôsob prípravy jedál.

No ak si dáte pozor a dodržíte niekoľko zásad, bude vaša grilovačka o čosi zdravšia.

Výber mäsa

Kalórie sa dajú znížiť použitým mäsom. Namiesto krkovičky si radšej kúpte bravčovú panenku, namiesto vysokej roštenky nízku či takzvaný rumpsteak zo stehna.

Ak chcete grilovať hovädzie mäso, skôr sa hodí „vyzretejšie". Spoznáte to tak, že ak ho chytíte prstami, nezostanú na ňom otlačky.

Pokiaľ také nemáte k dispozícii, mäso pokvapkajte citrónovou šťavou - bude krehkejšie.

Veľmi chutná je grilovaná kuracinka či ryby a ich výhodou je aj fakt, že sú hotové ihneď, a tak sa zbytočne a nezdravo neprepaľujú na ohni.

Marinovanie a olej

Dobré mäso nie je nutné nakladať, bez oleja bude, samozrejme, menej tučné a tým ľahšie stráviteľné. No keď už olej použijete do marinády, alebo ním potriete mäso pred pečením, dbajte na to, aby pri pečení neodkvapkával do ohňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Tak totiž vzniká väčší plameň, mäso sa pripaľuje a vznikajú nebezpečné karcinogény. To platí aj o marinovanom mäse, ktoré sa tiež rýchlejšie pripáli.

Ak máte radi marinády, radšej si pripravte svoju a naložte do nej mäsko, ako by ste mali kúpiť už hotové napácované mäso.

Jednak je vždy drahšie a často sa predáva v marinádach, ktoré obsahujú príliš veľa soli. Tá z mäsa vytiahne všetku vodu a výsledkom grilovačky bude vysušený plát, nie šťavnatý steak.

Mäso a zeleninu je lepšie soliť až po upečení, soľ z nich inak tiež zbytočne vytiahne vodu a vysuší ich.

A keďže zdravé je nepreháňať to so soľou, vyskúšajte pri grilovačke použiť viac čerstvých byliniek, chilli papričiek, rímsku rascu a ďalšie korenie.

Čistota je dôležitá

Viete, prečo nás lekári odrádzajú od častého grilovania? Lebo tie kúsky, ktoré najviac milujeme, teda do chrumkava pripečené, sú vraj najviac karcinogénne.

Skryť Vypnúť reklamu

A platí to nielen o mäse, ale aj o chlebe, zelenine a ďalších potravinách. Dá sa však tomu vyhnúť, ak budete pri grilovačke používať tácky, ktoré nedovolia ohňu príliš prepáliť vaše jedlo.

Dajte si tiež záležať na tom, aby ste grilovaciu mriežku aj tácky udržiavali v čistote. Pri umývaní by ste si však mali vystačiť len s drôtenkou a vodou, je lepšie vyhnúť sa saponátom. Ich zvyšky potom môžu nad ohňom reagovať.

Vyberajte si tiež kvalitné drevné uhlie a mäso dajte na gril až po tom, čo sa dôkladne spália všetky zvyšky podpaľačov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  9. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  10. Bezbariérové vozidlo
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 898
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 872
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 14 657
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 605
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 686
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 11 253
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 591
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 544
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 367
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 138
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podľa znaleckého posudku má plaváreň hodnotu 8 miliónov eur. Mesto za ňu núka 700-tisíc, z toho väčšinu však tvoria finančné záväzky.

Nehodu v Novej Lesnej spôsobil opitý 15-ročný mladík

Narazil do zaparkovaného renaultu a z miesta ušiel.

Tínedžer nafúkal 1,7 promile.
Mechanizmy sú už pripravené.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

Čo musíte vedieť o celoplošnom testovaní? Ministerstvo zverejnilo postup

Testovanie na koronavírus sa uskutoční počas troch víkendov.

Testovanie ľudí pred nemocnicou na Kramároch.
Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop