Korzár logo Korzár

Aby bola grilovačka zdravšia

Záhradná párty spojená s grilovačkou je veľmi príjemným letným spestrením. No pravdou je, že je to neraz poriadny útok na našu líniu.

Lekári navyše upozorňujú na aj to, že to nie je práve najzdravší spôsob prípravy jedál.

No ak si dáte pozor a dodržíte niekoľko zásad, bude vaša grilovačka o čosi zdravšia.

Výber mäsa

Kalórie sa dajú znížiť použitým mäsom. Namiesto krkovičky si radšej kúpte bravčovú panenku, namiesto vysokej roštenky nízku či takzvaný rumpsteak zo stehna.

Ak chcete grilovať hovädzie mäso, skôr sa hodí „vyzretejšie". Spoznáte to tak, že ak ho chytíte prstami, nezostanú na ňom otlačky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokiaľ také nemáte k dispozícii, mäso pokvapkajte citrónovou šťavou - bude krehkejšie.

Veľmi chutná je grilovaná kuracinka či ryby a ich výhodou je aj fakt, že sú hotové ihneď, a tak sa zbytočne a nezdravo neprepaľujú na ohni.

Marinovanie a olej

Dobré mäso nie je nutné nakladať, bez oleja bude, samozrejme, menej tučné a tým ľahšie stráviteľné. No keď už olej použijete do marinády, alebo ním potriete mäso pred pečením, dbajte na to, aby pri pečení neodkvapkával do ohňa.

SkryťVypnúť reklamu

Tak totiž vzniká väčší plameň, mäso sa pripaľuje a vznikajú nebezpečné karcinogény. To platí aj o marinovanom mäse, ktoré sa tiež rýchlejšie pripáli.

Ak máte radi marinády, radšej si pripravte svoju a naložte do nej mäsko, ako by ste mali kúpiť už hotové napácované mäso.

Jednak je vždy drahšie a často sa predáva v marinádach, ktoré obsahujú príliš veľa soli. Tá z mäsa vytiahne všetku vodu a výsledkom grilovačky bude vysušený plát, nie šťavnatý steak.

Mäso a zeleninu je lepšie soliť až po upečení, soľ z nich inak tiež zbytočne vytiahne vodu a vysuší ich.

A keďže zdravé je nepreháňať to so soľou, vyskúšajte pri grilovačke použiť viac čerstvých byliniek, chilli papričiek, rímsku rascu a ďalšie korenie.

Čistota je dôležitá

Viete, prečo nás lekári odrádzajú od častého grilovania? Lebo tie kúsky, ktoré najviac milujeme, teda do chrumkava pripečené, sú vraj najviac karcinogénne.

SkryťVypnúť reklamu

A platí to nielen o mäse, ale aj o chlebe, zelenine a ďalších potravinách. Dá sa však tomu vyhnúť, ak budete pri grilovačke používať tácky, ktoré nedovolia ohňu príliš prepáliť vaše jedlo.

Dajte si tiež záležať na tom, aby ste grilovaciu mriežku aj tácky udržiavali v čistote. Pri umývaní by ste si však mali vystačiť len s drôtenkou a vodou, je lepšie vyhnúť sa saponátom. Ich zvyšky potom môžu nad ohňom reagovať.

Vyberajte si tiež kvalitné drevné uhlie a mäso dajte na gril až po tom, čo sa dôkladne spália všetky zvyšky podpaľačov.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 371
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 176
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 271
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 5 953
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 106
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 059
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 231
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 088
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  4. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  5. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  6. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  8. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 412
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 901
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 63 458
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 185
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 496
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 676
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 030
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 690
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Medvede
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  4. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  5. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  6. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  8. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 412
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 901
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 63 458
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 185
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 496
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 676
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 030
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 690
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  4. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  7. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  8. Tupou Ceruzou: Medvede

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu