Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka
Nájdete nás na webe

Aby bola grilovačka zdravšia

Záhradná párty spojená s grilovačkou je veľmi príjemným letným spestrením. No pravdou je, že je to neraz poriadny útok na našu líniu.

Lekári navyše upozorňujú na aj to, že to nie je práve najzdravší spôsob prípravy jedál.

No ak si dáte pozor a dodržíte niekoľko zásad, bude vaša grilovačka o čosi zdravšia.

Výber mäsa

Kalórie sa dajú znížiť použitým mäsom. Namiesto krkovičky si radšej kúpte bravčovú panenku, namiesto vysokej roštenky nízku či takzvaný rumpsteak zo stehna.

Ak chcete grilovať hovädzie mäso, skôr sa hodí „vyzretejšie". Spoznáte to tak, že ak ho chytíte prstami, nezostanú na ňom otlačky.

Pokiaľ také nemáte k dispozícii, mäso pokvapkajte citrónovou šťavou - bude krehkejšie.

Veľmi chutná je grilovaná kuracinka či ryby a ich výhodou je aj fakt, že sú hotové ihneď, a tak sa zbytočne a nezdravo neprepaľujú na ohni.

Marinovanie a olej

Dobré mäso nie je nutné nakladať, bez oleja bude, samozrejme, menej tučné a tým ľahšie stráviteľné. No keď už olej použijete do marinády, alebo ním potriete mäso pred pečením, dbajte na to, aby pri pečení neodkvapkával do ohňa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tak totiž vzniká väčší plameň, mäso sa pripaľuje a vznikajú nebezpečné karcinogény. To platí aj o marinovanom mäse, ktoré sa tiež rýchlejšie pripáli.

Ak máte radi marinády, radšej si pripravte svoju a naložte do nej mäsko, ako by ste mali kúpiť už hotové napácované mäso.

Jednak je vždy drahšie a často sa predáva v marinádach, ktoré obsahujú príliš veľa soli. Tá z mäsa vytiahne všetku vodu a výsledkom grilovačky bude vysušený plát, nie šťavnatý steak.

Mäso a zeleninu je lepšie soliť až po upečení, soľ z nich inak tiež zbytočne vytiahne vodu a vysuší ich.

A keďže zdravé je nepreháňať to so soľou, vyskúšajte pri grilovačke použiť viac čerstvých byliniek, chilli papričiek, rímsku rascu a ďalšie korenie.

Čistota je dôležitá

Viete, prečo nás lekári odrádzajú od častého grilovania? Lebo tie kúsky, ktoré najviac milujeme, teda do chrumkava pripečené, sú vraj najviac karcinogénne.

A platí to nielen o mäse, ale aj o chlebe, zelenine a ďalších potravinách. Dá sa však tomu vyhnúť, ak budete pri grilovačke používať tácky, ktoré nedovolia ohňu príliš prepáliť vaše jedlo.

Dajte si tiež záležať na tom, aby ste grilovaciu mriežku aj tácky udržiavali v čistote. Pri umývaní by ste si však mali vystačiť len s drôtenkou a vodou, je lepšie vyhnúť sa saponátom. Ich zvyšky potom môžu nad ohňom reagovať.

Vyberajte si tiež kvalitné drevné uhlie a mäso dajte na gril až po tom, čo sa dôkladne spália všetky zvyšky podpaľačov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 490
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 204
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 997
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 10 284
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 606
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 379
  7. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 353
  8. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 4 270
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 850
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 631

Neprehliadnite tiež

Osem mesiacov pred hokejovým šampionátom sú košické hotely naplnené

Za noc v súkromnom apartmáne chcú aj 500 eur, na internáte len 14.

V oblasti Tatier hrozí orkán, varujú meteorológovia

Vietor by v nárazoch mohol dosiahnuť 160 až 180 kilometrov za hodinu.

Elán predviedol v Prešove veľkolepú dvojhodinovú šou

Chcú skončiť a myslia to vážne. Vraj päťdesiat rokov už stačilo.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA MICHALA HAVRANA

Jednota ako zničujúci princíp (píše Michal Havran)

Masa musí zlomiť jednotlivca.

Autorská strana Evy Borušovičovej

Keď tá pravá je vlastne ľavá

Sú ľaváci inteligentnejší, hoci majú ťažší život? Alebo práve preto?

Autorská strana Zuzany Kepplovej

Kde by Európania chceli byť pochovaní

Debata o tom, kým sa cítime, vynecháva otázku smrti.

DOMOV

Fico v dueli so Sulíkom: Váš konkurent nie je Smer

Sulík pripomínal Ficovi minulé výroky.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop