Kúpiť si obstojné jahody nie je v máji problém a keby ste náhodou natrafili na nejaké výpredajové, ktoré nie sú ako modelky, šupnite ich do džemu.
Potrebujeme: Kilo jahôd, pol kila kryštálového cukru, vanilkový struk, citrón, hrsť mätových lístočkov, želírovací cukor alebo pektín.
Jahody dobre umyjeme, odstránime zelené a nepekné časti a zasypeme ich cukrom. Keď pustia šťavu, priamo v mise ich rozsekáme nožom na menšie kúsky. Postavíme na sporák a privedieme pomaličky k varu. Pridáme šťavu z polovice citróna, vydlabané zrniečka z vanilkového struku a mätové lístočky. Pridáme želírovací cukor, prípadne pektín, primerane k množstvu surového ovocia a miešame, až kým sa stratí pena. Plníme do dobre umytých a suchých pohárov, ktoré zatvoríme a otočíme hore dnom.
Autor: Spracovala: Monika Almášiová
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.