Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť v piatok počas biznis obeda v Olive Tree.
Pochouse zo zubáča
Tento recept pochádza z oblasti Burgundska vo Francúzsku a pripravuje sa zo sladkovodných rýb, suchého vína Chablis (ktoré môžeme zameniť doma aj za iné suché biele víno) a slaniny, jedlo sa podáva s opečeným chlebom. Čiže francúzska rybacia mačanka.
Pre piatich hostí potrebujeme:
Sladkovodná ryba. Je na nás, aká. Môže to byť zubáč, šťuka, kapor alebo už málo sa vyskytujúca ryba v našich slovenských vodách s najkvalitnejším mäsom z kaprovitých rýb - lieň sliznatý.
Sladkovodná ryba filety 1 kg
Suché víno 0,5 l
Slanina 70 g
Maslo 30 g
Múka hladká 30 g
Šalotka 100 g alebo postačí aj obyčajná cibuľa
Cesnak 6 strúčikov
Petržlenová vňať alebo pažítka
Soľ, korenie, trošku cukru
Z masla a múky si upražíme svetlú zápražku.
Postup:
Slaninu nakrájame na rezance a pozvoľna ju opražíme do zlata. Pridáme rukou roztlačený cesnak a šalotku nakrájanú na lupienky. Restujeme do sklovita a všetko zalejeme bielym vínom. Pridáme podľa chuti cukor, soľ, korenie a dobre prevaríme.
Pridáme rybacie filety a pod pokrievkou pozvoľna varíme cca 5 až 10 minút podľa hrúbky filetu. Po uplynutí tohto času filety vyberieme z vývaru, odložíme ich na teplé miesto a vývar zahustíme dopredu pripravenou maslovou zápražkou.
Omáčku varíme cca 10 minút. Rozdelíme ju do tanierov a pridáme uvarené filety, petržlenovú vňať alebo pažítku. Na kraj taniera položíme opečené hrianky chleba a môžeme podávať.
Prajem vám dobrú chuť.
Profil
František Schiller
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Slanca
Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.