Mnohé ženy to berú doslova a zo svojho jedálnička tieto potraviny úplne odstránia. Dokonca sa rozšíril všeobecný názor, že prílohy sú pre naše telo pohromou a netreba ich jesť vôbec.
Je síce pravda, že to pri chudnutí funguje a telo na toto obmedzenie naozaj reaguje tým, že chudne, no časom sa začnú objavovať aj problémy.
Nedostatok energie, aj náladovosť
„Ak by ste sa o zdravom chudnutí radili s dietológom, určite by vám povedal, že sacharidy sú nevyhnutnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy a mali by tvoriť tretinu nášho príjmu," upozorňuje Helen Bondová, hovorkyňa britskej dietetickej asociácie.
Ak totiž človek vôbec neje pečivo, trpí nedostatkom energie, máva výkyvy nálad, problémy so sústredením sa, ktoré sa môžu prejaviť aj na pracovnom výkone, alebo na schopnosti premýšľať.
Paradoxom je, že úplné vylúčenie tejto zložky zo stravy môže napokon viesť k tomu, že vaša hmotnosť začne stúpať.
Preto je najlepšie zabudnúť na tieto extrémne diéty a chudnúť zdravo.
Skrátka sacharidy jesť, ale v obmedzenom množstve, ktoré sa dá pekne ustrážiť. Úplne vynechanie sacharidov dáva zmysel len pri vyložene sladkých maškrtách.
Predkovia z chleba nepriberali
Austrálska výživová poradkyňa Susie Burellová pripomína, že ľudia jedli chlieb po tisícročia a rozhodne kvôli tomu neboli tuční.
To sa zmenilo až s nástupom moderných technológií, kvôli čomu máme dnes veľa bieleho a nadýchaného pečiva s prázdnymi kalóriami. Tu obmedzenie má jednoznačný zmysel.
Ale čím menej priemyselne upravených zŕn sa pri pečení použije, tým viac je v ňom vláknin a živín, ako sú vitamín E, železo, zinok, alebo nenasýtené tuky.
Práve preto má celozrnný chlieb o niečo vyššiu kalorickú hodnotu, preto omnoho lepšie a na dlhší čas vás zasýti.
Dospelý človek teda môže zjesť denne dva až štyri maličké krajíčky celozrnného chleba bez toho, aby z nich pribral.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.