Korzár logo Korzár
Piatok, 23. apríl, 2021 | Meniny má VojtechKrížovkyKrížovky

Recept

Perník s džemom

Perník s džemom.Perník s džemom.



Na tento bochník perníka potrebujeme tieto suroviny: Suchá zmes. Múka polohrubá 500 g. Prášok do pečiva 12 g. Kakao 1/2 PL. Škorica mletá 1/2 PL. Väčšia štipka soli. Perníkové korenie jedna čajová lyžička.
Na vyšľahanie. Vajíčka 3 ks. Vanilkový cukor 20 g.

Trstinový cukor 130 g. Do vyšľahaných vajíčok. Maslo 125g roztopené v mlieku. Mlieko 400 ml. Hrozienka sušené 50 g. Posýpka - sekané mandle, sezam, mak, ľanové semienko, kokos, vlašské orechy.

Džem 300 g nariedime teplou vodou 1,5 dl. Mak nemletý 1,5 polievkovej lyžice. Orechy vlašské nemleté hrsť-dva

Na pečenie perníka doma používam jenské sklo s vyššími stenami cca 5 cm a objemom 2,5 l, ktoré vymastím maslom a vysypem strúhankou, ale môžete použiť aj hocijakú inú nádobu na pečenie rovnakých mierok.

Suchú zmes si dôkladne premiešam vo vhodnej nádobe. Maslo, mlieko a hrozienka si dohromady zohrejeme na cca 40°C. Vyšľaháme si vajíčka s cukrom do vláčnej peny a za stáleho, ale pomalého miešania prilievame mliečnu zmes. T

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

eraz pridáme po dieloch suchú zmes cez jemné sitko a vmiešavame ju ručnou metličkou. Cesto budeme vrstviť tak, že okom si v mise rozdelíme cesto na tri diely a jednu z nich vlejeme do pripravenej nádoby na pečenie.

Cesto pokvapkáme nariedeným džemom cik-cak krížom krážom a posypeme 1/2 PL makom a nemletými vlašskými orechmi.

Ďalší diel cesta pridávame lyžicou, podobne ako džem, cesto sa nám ľahšie rozleje a spojí v jednu vrstvu. Nasleduje ďalšie džemové cik-cak, posypanie makom, orechmi a pridanie posledného dielu cesta.

Vrchný diel cesta posypeme posýpkou zmesou, cik-cak džemom a dáme ho piecť do vopred rozohriatej rúry na 200°C, kde ho pečieme 15 minút. Po uplynutí toho to času znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalších 30 minút.

Samozrejmosťou je po uplynutí tohto času skontrolovanie perníka, či je upečený drevenou špajľou - po vpichu nemá byť od cesta. Ak je, dopekáme ho ďalších desať až pätnásť minút. Po dopečení ho necháme odstáť dobrú polhodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri podávaní ho stále opečiem na miernom ohni, na suchej panvici do zlata. Na tanieri ho prelejem teplou horkou čokoládou, ktorá je nariedená ovocnou šťavou napr. pomarančová, jablková, ananásová (môže byť aj džús). Prajem vám sladký zážitok!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  3. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  4. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  5. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  6. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  7. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  8. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  9. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  10. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  1. Na Slovensko prichádza prvý ekologický kamión na čistú bionaftu
  2. Seychely: Pláže, korytnačky aj unikátny prales
  3. Niečo pečie: Junior pripravuje novú kuchársku show
  4. Svoj Dom snov nájdete pri OC Cassovia už tento víkend
  5. 7 najčastejších chýb pri zateplení fasády
  6. Riaditeľ Kositu: Odpad vyriešia technológie, skládky končia
  7. Nákupy zadarmo vo Forum Poprad
  8. AAA AUTO otvorilo pobočky s ponukou 4000 áut
  9. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  10. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 22 696
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 12 783
  3. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou 11 178
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 10 876
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 7 318
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 065
  7. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 6 911
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze 6 514
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 489
  10. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 481
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spustilo prihlasovanie na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 prostredníctvom tzv. čakárne.

Na západe je o ňu extrémny záujem, na východe minimálny.

15 h
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 378-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 11 357 obetí.

4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop