Korzár logo Korzár
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Recept

Perník s džemom

Perník s džemom.Perník s džemom.



Na tento bochník perníka potrebujeme tieto suroviny: Suchá zmes. Múka polohrubá 500 g. Prášok do pečiva 12 g. Kakao 1/2 PL. Škorica mletá 1/2 PL. Väčšia štipka soli. Perníkové korenie jedna čajová lyžička.
Na vyšľahanie. Vajíčka 3 ks. Vanilkový cukor 20 g.

Trstinový cukor 130 g. Do vyšľahaných vajíčok. Maslo 125g roztopené v mlieku. Mlieko 400 ml. Hrozienka sušené 50 g. Posýpka - sekané mandle, sezam, mak, ľanové semienko, kokos, vlašské orechy.

Džem 300 g nariedime teplou vodou 1,5 dl. Mak nemletý 1,5 polievkovej lyžice. Orechy vlašské nemleté hrsť-dva

Na pečenie perníka doma používam jenské sklo s vyššími stenami cca 5 cm a objemom 2,5 l, ktoré vymastím maslom a vysypem strúhankou, ale môžete použiť aj hocijakú inú nádobu na pečenie rovnakých mierok.

Suchú zmes si dôkladne premiešam vo vhodnej nádobe. Maslo, mlieko a hrozienka si dohromady zohrejeme na cca 40°C. Vyšľaháme si vajíčka s cukrom do vláčnej peny a za stáleho, ale pomalého miešania prilievame mliečnu zmes. T

Skryť Vypnúť reklamu

eraz pridáme po dieloch suchú zmes cez jemné sitko a vmiešavame ju ručnou metličkou. Cesto budeme vrstviť tak, že okom si v mise rozdelíme cesto na tri diely a jednu z nich vlejeme do pripravenej nádoby na pečenie.

Cesto pokvapkáme nariedeným džemom cik-cak krížom krážom a posypeme 1/2 PL makom a nemletými vlašskými orechmi.

Ďalší diel cesta pridávame lyžicou, podobne ako džem, cesto sa nám ľahšie rozleje a spojí v jednu vrstvu. Nasleduje ďalšie džemové cik-cak, posypanie makom, orechmi a pridanie posledného dielu cesta.

Vrchný diel cesta posypeme posýpkou zmesou, cik-cak džemom a dáme ho piecť do vopred rozohriatej rúry na 200°C, kde ho pečieme 15 minút. Po uplynutí toho to času znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalších 30 minút.

Samozrejmosťou je po uplynutí tohto času skontrolovanie perníka, či je upečený drevenou špajľou - po vpichu nemá byť od cesta. Ak je, dopekáme ho ďalších desať až pätnásť minút. Po dopečení ho necháme odstáť dobrú polhodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri podávaní ho stále opečiem na miernom ohni, na suchej panvici do zlata. Na tanieri ho prelejem teplou horkou čokoládou, ktorá je nariedená ovocnou šťavou napr. pomarančová, jablková, ananásová (môže byť aj džús). Prajem vám sladký zážitok!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 579
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 546
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 061
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 032
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 831
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 528
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 529
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 752
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 647
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 605
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň testovania bol záujem vysoký, prišla tretina ľudí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Celoplošné testovanie na Covid-19 na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop