Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Recept

Perník s džemom

Perník s džemom.



Na tento bochník perníka potrebujeme tieto suroviny: Suchá zmes. Múka polohrubá 500 g. Prášok do pečiva 12 g. Kakao 1/2 PL. Škorica mletá 1/2 PL. Väčšia štipka soli. Perníkové korenie jedna čajová lyžička.
Na vyšľahanie. Vajíčka 3 ks. Vanilkový cukor 20 g.

Trstinový cukor 130 g. Do vyšľahaných vajíčok. Maslo 125g roztopené v mlieku. Mlieko 400 ml. Hrozienka sušené 50 g. Posýpka - sekané mandle, sezam, mak, ľanové semienko, kokos, vlašské orechy.

Džem 300 g nariedime teplou vodou 1,5 dl. Mak nemletý 1,5 polievkovej lyžice. Orechy vlašské nemleté hrsť-dva

Na pečenie perníka doma používam jenské sklo s vyššími stenami cca 5 cm a objemom 2,5 l, ktoré vymastím maslom a vysypem strúhankou, ale môžete použiť aj hocijakú inú nádobu na pečenie rovnakých mierok.

Suchú zmes si dôkladne premiešam vo vhodnej nádobe. Maslo, mlieko a hrozienka si dohromady zohrejeme na cca 40°C. Vyšľaháme si vajíčka s cukrom do vláčnej peny a za stáleho, ale pomalého miešania prilievame mliečnu zmes. T

eraz pridáme po dieloch suchú zmes cez jemné sitko a vmiešavame ju ručnou metličkou. Cesto budeme vrstviť tak, že okom si v mise rozdelíme cesto na tri diely a jednu z nich vlejeme do pripravenej nádoby na pečenie.

Cesto pokvapkáme nariedeným džemom cik-cak krížom krážom a posypeme 1/2 PL makom a nemletými vlašskými orechmi.

Ďalší diel cesta pridávame lyžicou, podobne ako džem, cesto sa nám ľahšie rozleje a spojí v jednu vrstvu. Nasleduje ďalšie džemové cik-cak, posypanie makom, orechmi a pridanie posledného dielu cesta.

Vrchný diel cesta posypeme posýpkou zmesou, cik-cak džemom a dáme ho piecť do vopred rozohriatej rúry na 200°C, kde ho pečieme 15 minút. Po uplynutí toho to času znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalších 30 minút.

Samozrejmosťou je po uplynutí tohto času skontrolovanie perníka, či je upečený drevenou špajľou - po vpichu nemá byť od cesta. Ak je, dopekáme ho ďalších desať až pätnásť minút. Po dopečení ho necháme odstáť dobrú polhodinu.

Pri podávaní ho stále opečiem na miernom ohni, na suchej panvici do zlata. Na tanieri ho prelejem teplou horkou čokoládou, ktorá je nariedená ovocnou šťavou napr. pomarančová, jablková, ananásová (môže byť aj džús). Prajem vám sladký zážitok!

Neprehliadnite tiež

Zdieľané bicykle: Pobijú sa železničiari, provider a reklamka

O systém verejného zdieľania bicyklov v Košiciach je medzi firmami záujem.

Radiátory už hrejú, no nie všade

Chladnejšie počasie u niekoho vyvoláva nutkanie otočiť ventilom radiátora.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: Rusi majú vynikajúcu techniku. Všetko však závisí aj od politiky

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac.

ŠPORT

Slovanu kuriózny gól nepomohol, doma prehral s Kazaňou

Bratislavský klub v stretnutí aj vyhrával, napokon prehral o tri góly.

SVET

Merkelová prijatie utečencov po rokoch neľutuje

Nemecká kancelárka nechce prijímať ďalších ľudí zo Sýrie.

DOMOV

Počas týždňa bez áut kolabuje doprava

O dopravu v Bratislave sa 60 rokov nikto nestaral.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 7 280
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 900
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 937
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 204
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 845
  6. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 061
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 759
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 751
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 389
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 343

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop