Na tento bochník perníka potrebujeme tieto suroviny: Suchá zmes. Múka polohrubá 500 g. Prášok do pečiva 12 g. Kakao 1/2 PL. Škorica mletá 1/2 PL. Väčšia štipka soli. Perníkové korenie jedna čajová lyžička.
Na vyšľahanie. Vajíčka 3 ks. Vanilkový cukor 20 g.
Trstinový cukor 130 g. Do vyšľahaných vajíčok. Maslo 125g roztopené v mlieku. Mlieko 400 ml. Hrozienka sušené 50 g. Posýpka - sekané mandle, sezam, mak, ľanové semienko, kokos, vlašské orechy.
Džem 300 g nariedime teplou vodou 1,5 dl. Mak nemletý 1,5 polievkovej lyžice. Orechy vlašské nemleté hrsť-dva
Na pečenie perníka doma používam jenské sklo s vyššími stenami cca 5 cm a objemom 2,5 l, ktoré vymastím maslom a vysypem strúhankou, ale môžete použiť aj hocijakú inú nádobu na pečenie rovnakých mierok.
Suchú zmes si dôkladne premiešam vo vhodnej nádobe. Maslo, mlieko a hrozienka si dohromady zohrejeme na cca 40°C. Vyšľaháme si vajíčka s cukrom do vláčnej peny a za stáleho, ale pomalého miešania prilievame mliečnu zmes. T
eraz pridáme po dieloch suchú zmes cez jemné sitko a vmiešavame ju ručnou metličkou. Cesto budeme vrstviť tak, že okom si v mise rozdelíme cesto na tri diely a jednu z nich vlejeme do pripravenej nádoby na pečenie.
Cesto pokvapkáme nariedeným džemom cik-cak krížom krážom a posypeme 1/2 PL makom a nemletými vlašskými orechmi.
Ďalší diel cesta pridávame lyžicou, podobne ako džem, cesto sa nám ľahšie rozleje a spojí v jednu vrstvu. Nasleduje ďalšie džemové cik-cak, posypanie makom, orechmi a pridanie posledného dielu cesta.
Vrchný diel cesta posypeme posýpkou zmesou, cik-cak džemom a dáme ho piecť do vopred rozohriatej rúry na 200°C, kde ho pečieme 15 minút. Po uplynutí toho to času znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalších 30 minút.
Samozrejmosťou je po uplynutí tohto času skontrolovanie perníka, či je upečený drevenou špajľou - po vpichu nemá byť od cesta. Ak je, dopekáme ho ďalších desať až pätnásť minút. Po dopečení ho necháme odstáť dobrú polhodinu.
Pri podávaní ho stále opečiem na miernom ohni, na suchej panvici do zlata. Na tanieri ho prelejem teplou horkou čokoládou, ktorá je nariedená ovocnou šťavou napr. pomarančová, jablková, ananásová (môže byť aj džús). Prajem vám sladký zážitok!
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.