Korzár logo Korzár
Streda, 20. február, 2019 | Meniny má Lívia
Nájdete nás na webe

Recept

Perník s džemom

Perník s džemom.Perník s džemom.



Na tento bochník perníka potrebujeme tieto suroviny: Suchá zmes. Múka polohrubá 500 g. Prášok do pečiva 12 g. Kakao 1/2 PL. Škorica mletá 1/2 PL. Väčšia štipka soli. Perníkové korenie jedna čajová lyžička.
Na vyšľahanie. Vajíčka 3 ks. Vanilkový cukor 20 g.

Trstinový cukor 130 g. Do vyšľahaných vajíčok. Maslo 125g roztopené v mlieku. Mlieko 400 ml. Hrozienka sušené 50 g. Posýpka - sekané mandle, sezam, mak, ľanové semienko, kokos, vlašské orechy.

Džem 300 g nariedime teplou vodou 1,5 dl. Mak nemletý 1,5 polievkovej lyžice. Orechy vlašské nemleté hrsť-dva

Na pečenie perníka doma používam jenské sklo s vyššími stenami cca 5 cm a objemom 2,5 l, ktoré vymastím maslom a vysypem strúhankou, ale môžete použiť aj hocijakú inú nádobu na pečenie rovnakých mierok.

Suchú zmes si dôkladne premiešam vo vhodnej nádobe. Maslo, mlieko a hrozienka si dohromady zohrejeme na cca 40°C. Vyšľaháme si vajíčka s cukrom do vláčnej peny a za stáleho, ale pomalého miešania prilievame mliečnu zmes. T

eraz pridáme po dieloch suchú zmes cez jemné sitko a vmiešavame ju ručnou metličkou. Cesto budeme vrstviť tak, že okom si v mise rozdelíme cesto na tri diely a jednu z nich vlejeme do pripravenej nádoby na pečenie.

Cesto pokvapkáme nariedeným džemom cik-cak krížom krážom a posypeme 1/2 PL makom a nemletými vlašskými orechmi.

Ďalší diel cesta pridávame lyžicou, podobne ako džem, cesto sa nám ľahšie rozleje a spojí v jednu vrstvu. Nasleduje ďalšie džemové cik-cak, posypanie makom, orechmi a pridanie posledného dielu cesta.

Vrchný diel cesta posypeme posýpkou zmesou, cik-cak džemom a dáme ho piecť do vopred rozohriatej rúry na 200°C, kde ho pečieme 15 minút. Po uplynutí toho to času znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalších 30 minút.

Samozrejmosťou je po uplynutí tohto času skontrolovanie perníka, či je upečený drevenou špajľou - po vpichu nemá byť od cesta. Ak je, dopekáme ho ďalších desať až pätnásť minút. Po dopečení ho necháme odstáť dobrú polhodinu.

Pri podávaní ho stále opečiem na miernom ohni, na suchej panvici do zlata. Na tanieri ho prelejem teplou horkou čokoládou, ktorá je nariedená ovocnou šťavou napr. pomarančová, jablková, ananásová (môže byť aj džús). Prajem vám sladký zážitok!

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 828
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 668
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 12 762
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 858
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 006
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 382
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 487
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 443
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 981
  10. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 598

Neprehliadnite tiež

Takto to vyzeralo pri trati po nehode.

Polícia žiadala železnice o kamerový systém na košickej stanici. Neuspela

Železnice sa odvolávajú na legislatívu a ochranu osobných údajov.

Na bezpečnosť bdejú kamery prevádzok súkromného investora.
Mapa miest, kde budú vo štvrtok protesty.

Firma, ktorá robila strop, čo sa zrútil: Čo my máme s kolaudáciou?

Podnikateľ sa trestným stíhaním ohrozený necíti: Ja som ples neorganizoval.

Možnou príčinou sú podľa šéfa stavebnej firmy staré pórobetónové stropy a nevykurovaná premrznutá budova.

Petičiari spochybňujú predaj pozemkov pod cestou k budúcemu tunelu

Boj proti stavbe na Mirka Nešpora v Prešove stále pokračuje.

Marián Očkovič a petičný výbor z ulice Mirka Nešpora - René Polačok a Vladimír Ilavský.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Jakuba Fila

Rozhodnú voľby skrytí voliči? Pri čítaní prieskumov sa treba mať na pozore

Ustálila sa štvorica favoritov, súboj môže byť tesný do konca.

Dobré ráno

Dobré ráno: Nachystajte sa na ešte horšieho Roberta Fica

Toto nie sú žiadne tri kroky dopredu.

DOMOV

Rok po vražde Jána a Martiny: Prídite na diskusiu denníka SME

Diskutovať budú Beata Balogová, Peter Bárdy a Zuzana Kovačič Hanzelová.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop