Korzár logo Korzár

Kačacie prsia

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Kačacie prsia do ružova pečené.Kačacie prsia do ružova pečené. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť vo štvrtok počas biznis obeda v Olive Tree.

Kačacie prsia do ružova pečené so zaprávanou cviklou, batatovým pyré a kôprovou omáčkou

Pre piatich členov našej rodiny potrebujeme tieto suroviny:

Kačacie prsia 0,8 kg

Cvikla čerstvá 0,6 kg

Jablko jeden kus

Mrkva 0,10 kg

Zeler 0,10 kg

Cesnak 0,05 kg

Balsamico ocot

Maslo 60 g

Vňať petržlenová, je na nás, aké množstvo to bude

Šalotka 0,05 kg

Smotana 30% 500 ml

Acidko alebo kyslá smotana 50 ml

Kôpor čerstvý alebo sušený, ale určite nie sterilizovaný

Jedna polovica limetky alebo citrónu

Bataty čerstvé 0,5 kg

Soľ, korenie, cukor

Ako prvé si pripravíme prílohy, ktoré nám zaberú najviac času.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zaprávaná cvikla

Očistenú zeleninu nakrájame na malé kocky, cca mojich obľúbených 3 x 3 milimetre a rozdelíme ju podľa druhu do vhodných misiek.

Do kastróla vhodnej veľkosti dáme olivový olej s nadrobno nakrájaným cesnakom, rozmarínom a pomaly privedieme k praženiu.

Keď začne cesnak zlatnúť, pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme, okoreníme a restujeme mierne do zlatista.

Do kastróla pridáme cviklu s jablkom a zľahka dusíme vo vlastnej šťave do polomäkka. Ak to okolnosti vyžadujú, podlejeme základ jedným dcl vody alebo vývarom.

Cviklu okyslíme balsamikovým octom, limetkou a poprípade ešte dochutíme soľou a korením. Pred podávaním pridáme petržlenovú vňať a maslo.

Batátové pyré

Batáty umyjeme a upečieme v rúre na 180° C do mäkka.

Po upečení batátov zbavíme šupky, pridáme do zlata opraženú šalotku, lyžicu masla a rozmixujeme ponorným mixérom na pyré.

SkryťVypnúť reklamu

Pyré dochutíme soľou, korením a prepasírujeme ho cez jemné sitko. Tým sa zbavíme vlákien z batátov a pyré bude mať hladšiu konzistenciu.

Kôprová omáčka

Smotanu na šľahanie vyvaríme na hustotu omáčky (redukujeme na polovicu z počiatočného množstva).

Po odstavení ju dochutíme soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou.

Pred podávaním pridáme do ohriatej omáčky čerstvý nakrájaný kôpor a acidko.

Ak by sa vám omáčka zrazila, bez väčších problémov ju zase spojíme ponorným mixérom.

Kožu na kačacích prsiach narežeme na malé kocky tak, aby sme nezarezávali do mäsa. Mäso okoreníme, osolíme a na miernom ohni na panvici kožou nadol škvaríme, až kým koža nebude zlatohnedá.

Druhú stranu kačacích pŕs opečieme sprudka len tak, aby sa zrazili bielkoviny. Opečené kačacie prsia vložíme do rozohriatej rúry na 200° C a rúru vypneme.

SkryťVypnúť reklamu

Vo vypnutej rúre nám mäso pozvoľna dôjde do ružova cca za 10 až 15 minút, záleží to od gramáže pŕs (od 150 g do 250 g). Po tepelnej úprave kačacích pŕs prsia nakrájame na tenké plátky naprieč vláknami.

Počas ležania kačacieho mäsa v rúre si ohrejeme prílohy. A môžeme podávať. Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Recept

František Schiller

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.



Autor: František Schiller

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  4. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  5. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  6. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  7. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  8. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 609
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 9 432
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 3 529
  4. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 440
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 372
  6. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 990
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 565
  8. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 2 305
  1. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto
  2. Radovan Čipka: Otvorený list Marekovi Krajčímu
  3. Irena Šimuneková: Dobrá Voda, obec s dušou histórie, poézie a kameňa
  4. Marek Strapko: Mnohí ale nechcú mier...
  5. Štefan Šturdzík: Váš štvornohý parťák vás nikdy nezradí , na rozdiel od ľudí.
  6. Ján Karas: Tieň drôtov, odraz života – Dunaj medzi slobodou a odvahou
  7. Jolana Čuláková: Mužská Nobelova cena za mier, rozvedená katolíčka María a ja
  8. Juraj Sališ: Volám sa Samuel , píšem sa s jedným L
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 32 722
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 12 449
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 9 452
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 9 141
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 927
  6. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 5 369
  7. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 4 267
  8. Monika Albertiová: A vy? Už ste sa videli v zrkadle? Ja áno. Náhodou, mne sa ministerka Šimkovičová páči 4 187
  1. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  2. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
  3. Marcel Rebro: Keď vojna vezme manžela a otca, hory pomáhajú nájsť nádej
  4. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  5. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  6. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  7. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  8. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu