Korzár logo Korzár
Nedeľa, 11. apríl, 2021 | Meniny má JúliusKrížovkyKrížovky

Kačacie prsia

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Kačacie prsia do ružova pečené.Kačacie prsia do ružova pečené. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť vo štvrtok počas biznis obeda v Olive Tree.

Kačacie prsia do ružova pečené so zaprávanou cviklou, batatovým pyré a kôprovou omáčkou

Pre piatich členov našej rodiny potrebujeme tieto suroviny:

Kačacie prsia 0,8 kg

Cvikla čerstvá 0,6 kg

Jablko jeden kus

Mrkva 0,10 kg

Zeler 0,10 kg

Cesnak 0,05 kg

Balsamico ocot

Maslo 60 g

Vňať petržlenová, je na nás, aké množstvo to bude

Šalotka 0,05 kg

Smotana 30% 500 ml

Acidko alebo kyslá smotana 50 ml

Kôpor čerstvý alebo sušený, ale určite nie sterilizovaný

Jedna polovica limetky alebo citrónu

Bataty čerstvé 0,5 kg

Soľ, korenie, cukor

Ako prvé si pripravíme prílohy, ktoré nám zaberú najviac času.

Zaprávaná cvikla

Očistenú zeleninu nakrájame na malé kocky, cca mojich obľúbených 3 x 3 milimetre a rozdelíme ju podľa druhu do vhodných misiek.

Do kastróla vhodnej veľkosti dáme olivový olej s nadrobno nakrájaným cesnakom, rozmarínom a pomaly privedieme k praženiu.

Keď začne cesnak zlatnúť, pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme, okoreníme a restujeme mierne do zlatista.

Do kastróla pridáme cviklu s jablkom a zľahka dusíme vo vlastnej šťave do polomäkka. Ak to okolnosti vyžadujú, podlejeme základ jedným dcl vody alebo vývarom.

Cviklu okyslíme balsamikovým octom, limetkou a poprípade ešte dochutíme soľou a korením. Pred podávaním pridáme petržlenovú vňať a maslo.

Batátové pyré

Batáty umyjeme a upečieme v rúre na 180° C do mäkka.

Po upečení batátov zbavíme šupky, pridáme do zlata opraženú šalotku, lyžicu masla a rozmixujeme ponorným mixérom na pyré.

Pyré dochutíme soľou, korením a prepasírujeme ho cez jemné sitko. Tým sa zbavíme vlákien z batátov a pyré bude mať hladšiu konzistenciu.

Kôprová omáčka

Smotanu na šľahanie vyvaríme na hustotu omáčky (redukujeme na polovicu z počiatočného množstva).

Po odstavení ju dochutíme soľou, korením, cukrom a citrónovou šťavou.

Pred podávaním pridáme do ohriatej omáčky čerstvý nakrájaný kôpor a acidko.

Ak by sa vám omáčka zrazila, bez väčších problémov ju zase spojíme ponorným mixérom.

Kožu na kačacích prsiach narežeme na malé kocky tak, aby sme nezarezávali do mäsa. Mäso okoreníme, osolíme a na miernom ohni na panvici kožou nadol škvaríme, až kým koža nebude zlatohnedá.

Druhú stranu kačacích pŕs opečieme sprudka len tak, aby sa zrazili bielkoviny. Opečené kačacie prsia vložíme do rozohriatej rúry na 200° C a rúru vypneme.

Vo vypnutej rúre nám mäso pozvoľna dôjde do ružova cca za 10 až 15 minút, záleží to od gramáže pŕs (od 150 g do 250 g). Po tepelnej úprave kačacích pŕs prsia nakrájame na tenké plátky naprieč vláknami.

Počas ležania kačacieho mäsa v rúre si ohrejeme prílohy. A môžeme podávať. Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Recept

František Schiller

Vek: 35 rokov

Pochádza zo Slanca

Sous Chef DoubleTree by Hilton Košice

Sedem rokov pôsobil v Prahe.



Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  2. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  3. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  4. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  8. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  9. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen?
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou
  1. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  2. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  3. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  4. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  7. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  8. Za 16 rokov pomohli Prešovskému kraju získať milióny eur
  9. Slovník investora 04: Kto môže investovať
  10. Na čo si dať pozor pri zateplení fasády
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 28 672
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 854
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 22 791
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 20 851
  5. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 14 020
  6. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 13 692
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 12 739
  8. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 9 077
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 301
  10. Najprv eštebák, potom oligarcha. Aká bola Širokého éra? 6 481
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Profesor Jarčuška hovorí, že lekári museli robiť medicínu, na ktorú vôbec neboli pripravení.

Nečakal stratu súkromia, ľudia ho spoznávajú v obchode.

6 h
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Kraj si podľa neho vie vyriešiť svojich obyvateľov do dvoch mesiacov.

6 h
Najväčšia zelená plocha vo vnútroblokovom priestore Kuzmányho, Kpt. Nálepku a Magurská by podľa želania miestnych mala byť staromestským Central parkom.

Na Dargovskej vystriedajú nevyužívaný asfalt kontajnery i relax zóna.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Eva Petričková na sociálnych sieťach ukazuje, že aj autistické deti vedia byť fantastické.

Deťom chýbajú terapie, rodičom oddych.

9. apr
Vizualizácia projektu Metropolis.

Metropolis zapadol prachom.

19 h
Dnes píše Matúš Ritomský

Dovoľme si hovoriť o konci pandémie

Publicista Matúš Ritomský.

Na prekonanie poslednej fázy pandémie potrebujeme rozumný optimizmus.

8. apr

Ako vidí spätne reláciu s Cibulkovou?

9. apr

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop