Polenta je multitalentovaná potravina. Pridaním smaženej cibuľky vznikne chutná skalná kaša, keď k nej prihodíte hrozienka a uvaríte ju v mlieku, pochutnáte si na sladkej dobrote. Okrem kaše však spraví parádu aj v koláči. Vyskúšajte napríklad tento, plný voňavých pomarančov.
Na cesto potrebujeme: 1,5 dl krupicového cukru, 4 vajíčka, 2 pomaranče, 3,5 dl hladkej múky, 0,5 dl polenty, štipku soli, pol vrecúška kypriaceho prášku, 2,5 dl oleja.
Postup: Umyjeme pomaranče, olúpeme ich a vytlačíme z nich približne 1 dl šťavy. Kôru z nich najemno nastrúhame. Cukor s vajíčkami vyšľaháme. Zmiešame polentu, múku, soľ a prášok do pečiva. Túto zmes spojíme s vaječnou penou a na záver prilejeme olej, šťavu a pridáme aj kôru. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou, prípadne strúhankou. Cesto nalejeme do formy a pečieme, kým nezozlatne. Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom. Servírujeme so šľahačkou a plátkami pomaranča alebo citróna.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.