Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšieho hotela v Košickom kraji.
Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho v svadobnej ponuke alebo na Svadobnom nedeľnom brunchi v reštaurácii Olive Tree začiatkom mája.
Paradajka so syrom s čerstvými bylinami
Na prípravu pre 8 účastníkov podujatia potrebujeme niečo vyše vyučovacej hodiny času a k tomu:
Čerstvý kozí syr 150 g. Jemný tvaroh 150 g. Kyslú smotanu alebo créme fraiche 150 g. Zrelé paradajky 8 kusov
Čerstvé byliny zväzok. Toastový chlieb 150 g. Listy špenátu. Listy medvedieho cesnaku
Sú prinajmenšom dve alternatívy, ako poňať toto predjedlo na pomedzí sezón.
Prvá vraví nechať všetky syry vyniknúť a pomocou cukrárenského vrecka servírovať ich v kombinácii s paradajkou, každý osobitne.
Druhá sa prikláňa k chutnej mase v jedinečnej kombinácii všetkých vybraných syrov.
Tak či onak toto predjedlo dôstojne započne každú spoločenskú udalosť.
Byliny rozdelíme na krajšie časti (použijeme ich na dekorovanie) a na menej pekné.
Biele časti toastového chleba spolu s menej peknými bylinami, medvedím cesnakom a špenátom vložíme do mixéra. Mixujeme niekoľko minút.
Výsledkom by mala byť akási bylinková krusta, ktorá dodá predjedlu telnatosť a plnosť v chuti.
Vo vhodnom hrnci varíme vodu.
Paradajkám špičkou noža narežeme šupku, nie hlbokým rezom.
Potom ich vložíme do variacej sa vody na trinásť sekúnd. Tento čas u zrelých paradajok ozaj stačí na to, aby sme paradajku jednoducho pozbavili šupky.
Ošúpanú paradajku priečne prekrojíme. Rezanou stranou nahor uložíme na tanier a zasypeme bylinkovo-chlebovou krustou.
V nám vlastnej kombinácii a kreácii doplníme o syry, nadekorujeme bylinami, mierne osolíme morskou soľou a smelo podávame.
Pokiaľ máte možnosť voľby, voľte radšej väčšie jednoduché taniere, ktoré tvoria nerušivý a neutrálny základ.
Aj pri studených predjedlách prikloňme sa k mierne teplým tanierom. Teplota stimuluje chute a nechá syry vyniknúť.
Autor: Jozef Hromják
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.