Korzár logo Korzár
Utorok, 25. september, 2018 | Meniny má Vladislav
Nájdete nás na webe

Recept

Konfitovaný steak z lososa v prepustenom masle so špenátovými nokmi

Konfitovaný steak z lososa v prepustenom masle so špenátovými nokmi



Na tento náročnejší recept, no zvládnuteľný s dobrou prípravou, potrebujete trpezlivosť a tieto suroviny:

Losos filety 650 g. Maslo 400 g. Cherry paradajky 50 g. Petržlenová vňať 50 g. Špenát čerstvý 100 g

noky: Varené zemiaky v šupke deň vopred 0,8kg z chladničky. Múka polohrubá 350g. Špenát čerstvý 150g. Vajíčko 1 ks

Rybací vývar: Mrkva 150 g. Zeler 150 g. Cibuľa 150 g. Paradajka 50 g. Bazalka, tymian. Soľ, korenie. Olivový olej 0,05 l

Uvaríme zemiaky v šupke (deň vopred) a necháme ich odstáť v chladničke. Očistíme koreňovú zeleninu s cibuľou. Na každej filete je stále kúsok, ktorý treba odstrániť nožom (pupok, čas skeletu, šupiny). A my si z tohto orezu, hoci ho bude málo, a zeleniny, uvaríme vývar.

Článok pokračuje pod video reklamou

Z očistenej, na kocky nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule si urestujeme zlatistý základ, ktorý zalejeme litrom vody. Orez opečieme do zlatista na panvici a podlejeme malým množstvom vody, aby sa všetka farba a chuť uvoľnila.

Rybí základ vložíme do pripraveného zeleninového vývaru a varíme cca 30 minút so soľou, korením, paradajkou, bazalkou, troškou tymianu a stopkami z petržlenovej vňate.

Takto uvarený a dochutený vývar precedíme buď cez jemné sitko, alebo obrúsok. Vajíčko a 150 g čerstvého špenátu rozmixujeme čo najviac sa dá ponorným mixérom.

Vychladnuté a očistené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme štipku soli, 250 až 300 g polohrubej múky (hmotnosť múky závisí od zemiakov a ich konzistencie) a našu špenátovú pastu.

Z týchto surovín vypracujeme cesto, z ktorého si ušúľame úhľadné šúľance. Posypeme to zvyšnou múkou a potom nakrájame cukrárenskou kartou na noky rovnakej veľkosti.

Varíme ich vo vriacej a osolenej vode cca 2 minútky. Dobrá rada - varím radšej na viackrát než naraz. Po vybraní z vriacej vody noky schladíme v studenej vode, avšak nenechávame ich vo vode ležať. Po odkvapkaní premastíme malým množstvom olivového oleja.

Prepustíme si 350 g masla, zbavíme ho srvátky. Najlepšie deň vopred maslo ohrievame, kým nezačne peniť, potom ho odstavíme a necháme ho v chladničke vytuhnúť. Na druhý deň stačí odobrať stuhnutý tuk a srvátku vyliať.

Hlavné polotovary máme pripravené, takže môžeme tepelne skompletizovať celé naše jedlo. Rozpálime rúru na 100 °C, ohrejeme si prepustené maslo vo vhodnom kastróle približne na 120 °C.

Potom doň vložíme osolené a okorenené porcie lososa tak, aby boli úplne zaliate maslom a minimálne sa dotýkali samy seba. Maslový kúpeľ s lososom vložíme do rúry a rúru vypneme, losos nám pozvoľna dôjde cca za 15 až 20 minút, závisí od výšky filety.

Pri plynutí tohto času si vyvaríme rybací vývar s maslom na hustotu redšej omáčky. V tejto omáčke ohrievame noky. Keď sú teplé, pridáme nakrájané cherry paradajky a ešte povaríme maximálne pol minútky. Nakoniec pridáme čerstvé listy špenátu, petržlenovú vňať a zľahka premiešame.

Lososa opatrne odkvapkáme a pridáme na tanier k zelenkavým nokom a môžeme podávať... Prajem vám zaslúženú dobrú chuť!

P.S.: Zvyšné maslo z lososa necháme vytuhnúť v chladničke a potom ho znovu oddelíme, ale od rybacej šťavy, ktorú nám pustil losos. Takéto maslo môžeme použiť na viac vecí, napr. holandskú omáčku, ale pozor, už je to rybacie maslo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 884
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 206
  3. Najužitočnejšia appka 11 012
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 709
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 505
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 5 337
  7. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 5 303
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 803
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 274
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 845

Neprehliadnite tiež

Nová mestská karta začína v Košiciach pomaly pripomínať kauzu EEI

Veľmi chcú informovať o novej neziskovke, ale tvrdia, že nemôžu.

Poslanec: Radnica dala zelenú biznisu manželiek smerákov na úkor seniorov

Michalovská radnica sa obhajuje tým, že seniorom ponúkla lepšie podmienky.

Turistov na Zemplín láka Šírava, Vihorlat, ale aj zámky

Nemajú núdzu ani o návštevníkov zo zahraničia.

Viaceré vily v Tatrách obnovili, na rade je park v Tatranskej Lomnici

Do obnovy pamiatok preinvestovali viac ako 2,1 milióna eur.

Hlavné správy zo Sme.sk

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

Dnes Píše Matúš Ritomský

Keď Ivan Mikloš stráca cit pre mieru

Naozaj nás Čaputová a Štefunko ohrozujú rovnako ako Kotleba?

KOŠICE KORZÁR

Rómky zlákali do Británie. Nútili ich k prostitúcii a predávali Pakistancom

Kšefty s nevestami vynášali aj 3000 eur.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop