Korzár logo Korzár
Utorok, 22. január, 2019 | Meniny má Zora
Nájdete nás na webe

Recept

Konfitovaný steak z lososa v prepustenom masle so špenátovými nokmi

Konfitovaný steak z lososa v prepustenom masle so špenátovými nokmi



Na tento náročnejší recept, no zvládnuteľný s dobrou prípravou, potrebujete trpezlivosť a tieto suroviny:

Losos filety 650 g. Maslo 400 g. Cherry paradajky 50 g. Petržlenová vňať 50 g. Špenát čerstvý 100 g

noky: Varené zemiaky v šupke deň vopred 0,8kg z chladničky. Múka polohrubá 350g. Špenát čerstvý 150g. Vajíčko 1 ks

Rybací vývar: Mrkva 150 g. Zeler 150 g. Cibuľa 150 g. Paradajka 50 g. Bazalka, tymian. Soľ, korenie. Olivový olej 0,05 l

Uvaríme zemiaky v šupke (deň vopred) a necháme ich odstáť v chladničke. Očistíme koreňovú zeleninu s cibuľou. Na každej filete je stále kúsok, ktorý treba odstrániť nožom (pupok, čas skeletu, šupiny). A my si z tohto orezu, hoci ho bude málo, a zeleniny, uvaríme vývar.

Z očistenej, na kocky nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule si urestujeme zlatistý základ, ktorý zalejeme litrom vody. Orez opečieme do zlatista na panvici a podlejeme malým množstvom vody, aby sa všetka farba a chuť uvoľnila.

Rybí základ vložíme do pripraveného zeleninového vývaru a varíme cca 30 minút so soľou, korením, paradajkou, bazalkou, troškou tymianu a stopkami z petržlenovej vňate.

Takto uvarený a dochutený vývar precedíme buď cez jemné sitko, alebo obrúsok. Vajíčko a 150 g čerstvého špenátu rozmixujeme čo najviac sa dá ponorným mixérom.

Vychladnuté a očistené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme štipku soli, 250 až 300 g polohrubej múky (hmotnosť múky závisí od zemiakov a ich konzistencie) a našu špenátovú pastu.

Z týchto surovín vypracujeme cesto, z ktorého si ušúľame úhľadné šúľance. Posypeme to zvyšnou múkou a potom nakrájame cukrárenskou kartou na noky rovnakej veľkosti.

Varíme ich vo vriacej a osolenej vode cca 2 minútky. Dobrá rada - varím radšej na viackrát než naraz. Po vybraní z vriacej vody noky schladíme v studenej vode, avšak nenechávame ich vo vode ležať. Po odkvapkaní premastíme malým množstvom olivového oleja.

Prepustíme si 350 g masla, zbavíme ho srvátky. Najlepšie deň vopred maslo ohrievame, kým nezačne peniť, potom ho odstavíme a necháme ho v chladničke vytuhnúť. Na druhý deň stačí odobrať stuhnutý tuk a srvátku vyliať.

Hlavné polotovary máme pripravené, takže môžeme tepelne skompletizovať celé naše jedlo. Rozpálime rúru na 100 °C, ohrejeme si prepustené maslo vo vhodnom kastróle približne na 120 °C.

Potom doň vložíme osolené a okorenené porcie lososa tak, aby boli úplne zaliate maslom a minimálne sa dotýkali samy seba. Maslový kúpeľ s lososom vložíme do rúry a rúru vypneme, losos nám pozvoľna dôjde cca za 15 až 20 minút, závisí od výšky filety.

Pri plynutí tohto času si vyvaríme rybací vývar s maslom na hustotu redšej omáčky. V tejto omáčke ohrievame noky. Keď sú teplé, pridáme nakrájané cherry paradajky a ešte povaríme maximálne pol minútky. Nakoniec pridáme čerstvé listy špenátu, petržlenovú vňať a zľahka premiešame.

Lososa opatrne odkvapkáme a pridáme na tanier k zelenkavým nokom a môžeme podávať... Prajem vám zaslúženú dobrú chuť!

P.S.: Zvyšné maslo z lososa necháme vytuhnúť v chladničke a potom ho znovu oddelíme, ale od rybacej šťavy, ktorú nám pustil losos. Takéto maslo môžeme použiť na viac vecí, napr. holandskú omáčku, ale pozor, už je to rybacie maslo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  3. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  4. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  6. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov
  2. Relaxačná zóna v záhrade
  3. TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM
  4. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  5. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  6. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  7. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  8. Functional spaces for creative dwellers
  9. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  10. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 18 661
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 16 307
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 14 133
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 9 277
  5. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 6 915
  6. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 641
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 6 569
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 956
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 3 813
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 1 975

Neprehliadnite tiež

V Červenom Kláštore namerali najnižšiu teplotu tejto zimy

V noci z pondelka na utorok zaznamenali mínus 23 stupňov Celzia.

NAKA zadržala podozrivého z mafiánskej vraždy

Policajti zasahovali v obci Studenec v okrese Levoča.

Zadržali Ukrajinca z mafie, ktorá vydierala Rusov v Taliansku

Krajská prokuratúra navrhla vziať ho do predbežnej väzby.

Šesták: To, čo zažíva Poliaková, je hnusné. Nagy: Sme závistlivý národ

Zisťovali sme, aký je vzťah známych športovcov z východu k sociálnym sieťam.

Hlavné správy zo Sme.sk

PÍŠE KAROL WILCZYŃSKI

Poľsko plače pre nenávisť

Cez víkend pochovali bývalého starostu Gdanska.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop