Na tento náročnejší recept, no zvládnuteľný s dobrou prípravou, potrebujete trpezlivosť a tieto suroviny:
Losos filety 650 g. Maslo 400 g. Cherry paradajky 50 g. Petržlenová vňať 50 g. Špenát čerstvý 100 g
noky: Varené zemiaky v šupke deň vopred 0,8kg z chladničky. Múka polohrubá 350g. Špenát čerstvý 150g. Vajíčko 1 ks
Rybací vývar: Mrkva 150 g. Zeler 150 g. Cibuľa 150 g. Paradajka 50 g. Bazalka, tymian. Soľ, korenie. Olivový olej 0,05 l
Uvaríme zemiaky v šupke (deň vopred) a necháme ich odstáť v chladničke. Očistíme koreňovú zeleninu s cibuľou. Na každej filete je stále kúsok, ktorý treba odstrániť nožom (pupok, čas skeletu, šupiny). A my si z tohto orezu, hoci ho bude málo, a zeleniny, uvaríme vývar.
Z očistenej, na kocky nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule si urestujeme zlatistý základ, ktorý zalejeme litrom vody. Orez opečieme do zlatista na panvici a podlejeme malým množstvom vody, aby sa všetka farba a chuť uvoľnila.
Rybí základ vložíme do pripraveného zeleninového vývaru a varíme cca 30 minút so soľou, korením, paradajkou, bazalkou, troškou tymianu a stopkami z petržlenovej vňate.
Takto uvarený a dochutený vývar precedíme buď cez jemné sitko, alebo obrúsok. Vajíčko a 150 g čerstvého špenátu rozmixujeme čo najviac sa dá ponorným mixérom.
Vychladnuté a očistené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme štipku soli, 250 až 300 g polohrubej múky (hmotnosť múky závisí od zemiakov a ich konzistencie) a našu špenátovú pastu.
Z týchto surovín vypracujeme cesto, z ktorého si ušúľame úhľadné šúľance. Posypeme to zvyšnou múkou a potom nakrájame cukrárenskou kartou na noky rovnakej veľkosti.
Varíme ich vo vriacej a osolenej vode cca 2 minútky. Dobrá rada - varím radšej na viackrát než naraz. Po vybraní z vriacej vody noky schladíme v studenej vode, avšak nenechávame ich vo vode ležať. Po odkvapkaní premastíme malým množstvom olivového oleja.
Prepustíme si 350 g masla, zbavíme ho srvátky. Najlepšie deň vopred maslo ohrievame, kým nezačne peniť, potom ho odstavíme a necháme ho v chladničke vytuhnúť. Na druhý deň stačí odobrať stuhnutý tuk a srvátku vyliať.
Hlavné polotovary máme pripravené, takže môžeme tepelne skompletizovať celé naše jedlo. Rozpálime rúru na 100 °C, ohrejeme si prepustené maslo vo vhodnom kastróle približne na 120 °C.
Potom doň vložíme osolené a okorenené porcie lososa tak, aby boli úplne zaliate maslom a minimálne sa dotýkali samy seba. Maslový kúpeľ s lososom vložíme do rúry a rúru vypneme, losos nám pozvoľna dôjde cca za 15 až 20 minút, závisí od výšky filety.
Pri plynutí tohto času si vyvaríme rybací vývar s maslom na hustotu redšej omáčky. V tejto omáčke ohrievame noky. Keď sú teplé, pridáme nakrájané cherry paradajky a ešte povaríme maximálne pol minútky. Nakoniec pridáme čerstvé listy špenátu, petržlenovú vňať a zľahka premiešame.
Lososa opatrne odkvapkáme a pridáme na tanier k zelenkavým nokom a môžeme podávať... Prajem vám zaslúženú dobrú chuť!
P.S.: Zvyšné maslo z lososa necháme vytuhnúť v chladničke a potom ho znovu oddelíme, ale od rybacej šťavy, ktorú nám pustil losos. Takéto maslo môžeme použiť na viac vecí, napr. holandskú omáčku, ale pozor, už je to rybacie maslo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.