Či už poverám veríte, alebo nie, určite by ste si mali v tento deň navariť niektoré zo špeciálnych pochúťok, ktorými aspoň urobíte dobre svojmu zdraviu.
Naši predkovia v tento deň jedli špenát či šťaveľ na očistenie krvi a na znamenie nadchádzajúcej jari. Varievali aj dlhé rezance, čo malo zabezpečiť dobrú úrodu - dlhé rezance mali symbolizovať dlhé klasy pšenice.
V tento deň sa vám isto oplatí podvoliť sa tradíciám a navariť si niektorú zo zelených pochúťok. Zelené rastliny ako špenát, šťaveľ, mladá žihľava či brokolica majú vysoký obsah rastlinného farbiva chlorofyl, ktoré má regeneračné, protizápalové, detoxikačné a hojivé účinky.
Sú tiež významným zdrojom potrebných vitamínov, minerálov a aktívnych enzýmov. A navyše majú vysoký obsah vlákniny, ktorá pôsobí proti zápche a pomáha očistiť telo od škodlivých látok.
Špagety s pestom z medvedieho cesnaku
Práve nastal ideálny čas vyraziť si na prechádzku do lesa a priniesť si surovinu, ktorá je mimoriadne chutná a zdravá - medvedí cesnak. S jeho pomocou vyčarujete chutné jedlá aj na Zelený štvrtok.
Zväzok medvedieho cesnaku zbavíme hrubých stoniek, pokrájame a vložíme do mixéra. Prilejeme trochu olivového oleja, vlašské orechy, mandle alebo kešu oriešky (nesolené!) morskú soľ a rozmixujeme.
Nakoniec pesto dochutíme trochou citrónovej šťavy. Ako obmenu môžeme namiesto orieškov pridať sušené paradajky. Pesto môžeme niekoľko dní uchovávať v chladničke, v dobre uzatvorenej fľaši. Potom už stačí len uvariť špagety, pridať k nim pesto a nastrúhať parmezán.
Brokolica so syrovou omáčkou
Z masla a hladkej múky si pripravíme zápražku, dolejeme mlieko, rozšľaháme a povaríme asi 15 minút. Do omáčky vmiešame jemne nastrúhaný syr gouda, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a muškátovým orieškom, pridáme aj najemno nasekaný medvedí cesnak.
Chvíľu povaríme a môžeme podávať k brokolici, ktorú sme uvarili v slanej vode alebo v pare. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky.
Autor: nov
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.