"Správne usmernené stravovanie a životospráva môžu pozitívne ovplyvniť viaceré rizikové parametre," uviedla Alžbeta Béderová, odborníčka na zdravú výživu zo Združenia pre zdravie a výživu.
Kľúčovú rolu v príčinách civilizačných ochorení zohrávajú cukry a tuky. Dôležité nie je množstvo, ale ich štruktúra.
"Najnebezpečnejšie sú takzvané rýchle cukry, teda monosacharidy a disacharidy a tie by sa mali podieľať na našej strave len jednou desatinou. Pri nadmernom príjme sú príčinou obezity a cukrovky so všetkými následkami," upozornila Béderová.
Lepšie je preto vyberať si polysacharidy ako škrob a vláknina.
Tretinové pravidlo
Pri tukoch zasa platí tretinové pravidlo. Jednou tretinou sa na tvorbe energie majú podieľať živočíšne tuky.
Druhú tretinu zastupujú mononenasýtené mastné kyseliny.
Hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, napríklad repkový, ale hlavne olivový olej, priblížila.
Doplnkovým zdrojom sú aj semená a oriešky.
Tretiu tretinu v tvorbe energie zabezpečujú polynenasýtené mastné kyseliny, známe omega 6.
Tie sú podľa Béderovej prítomné v rastlinných olejoch a rastlinných tukových nátierkach.
Pohyb, strava, myseľ
Civilizačné ochorenia majú svoju príčinu najmä v súčasnom životnom štýle, ktorý charakterizuje nedostatok pohybu, nadmerný príjem cukru a nevhodných tukov, stres, fajčenie.
V prvom rade ide o kardiovaskulárne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovku, obezitu, aterosklerózu i rakovinu.
"Čarovné a hlavne praxou overené tipy pre zdravie sú pohyb, pestrá vyvážená strava a veselá myseľ," zhrnula lekárka Iveta Vaverková zo združenia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.