Ak si radi pochutíte na surovej zelenine, robíte len dobre. No faktom zostáva, že niektoré druhy zeleniny by ste si predsa len mali trochu uvariť.
Tak totiž môžete znásobiť silu jej zdravých účinkov. Niektoré živiny a minerály sa totiž uvoľnia až pri tepelnom spracovaní.
Surovú mrkvu nechajte zajacom
Ak pravidelne a usilovne chrumkáte mrkvu a ste pyšní, že sa dopujete obrovskými dávkami betakaroténu, trochu sa mýlite.
V surovom stave sa ho totiž uvoľňuje len asi štvrtina. Ak však mrvu aspoň trochu „preženiete teplom", vtedy vášmu telu dodáte naozaj štedrú dávku.
Špenát má rád paru
Podobne je to aj so špenátom, ktorý má tiež omnoho zdravšie účinky, ak ho povaríme. Vláknina sa spolu so železom uvoľňuje až vo chvíli, keď špenát začnete variť.
V surovom stave im v tom totiž bráni kyselina šťaveľová, ktorá sa pri varení zničí. Ideálne je pripravovať špenát v pare, pretože ak ho príliš prevaríte, budete mať z neho len obyčajné listy bez akýchkoľvek pozitívnych účinkov.
Zamilujte si špargľu
Tejto zelenine treba prísť na chuť, pretože ak si ju vhodne uvaríte a zjete, obohatíte svoje telo o polyfenoly, ktoré prečisťujú organizmus a pôsobia detoxikačne, okrem toho pomáha chrániť naše srdce a cievy pred chorobami.
Radšej ju však varte v pare, bude mať lepšiu chuť, ako keby ste ju vymáčali v panvici plnej oleja.
Paradajky na striedačku
Varené paradajky produkujú omnoho viac lykopénu, ktorý ôsobí preventívne proti rakovine prostaty. Okrem toho nás chráni pred ochorením ciev a srdca.
Keďže sa najlepšie uvoľňuje dokopy s olejom, nebojte sa paradajky pri varení ľahko pokvapkať olivovým olejom.
To však neznamená, že by ste teraz mali paradajky len tepelne spracovávať. V čerstvom stave majú zase oveľa viac vitamínov, konkrétne „céčka", preto si ich pravidelne doprajte.
Autor: nov
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.