Táto nenáročná rastlinka v sebe ukrýva množstvo vitamínov a na čerstvom chlebíku s maslom je fantastickou pochúťkou.
Žerucha je považovaná za drobnú šalátovú zeleninu. Jej čas je predovšetkým na jar, keďže vyzerá výborne aj ako živá dekorácia s kuriatkami či vajíčkami.
Ak však na ňu máte chuť v auguste, pokojne si ju vysejte aj vtedy. Mierne pikantná chuť osvieži množstvo šalátov či jedál, fantázii sa medze nekladú.
Obsahuje vitamín C, B1, K, karotín, glykozidy, horčičnú silicu, síru, železo, vápnik, horčík a rôzne iné dôležité látky.
Žerucha priaznivo vplýva na látkovú premenu, preto je súčasťou jarných bylinných kúr. Malé lístočky obsahujú veľa chrómu, ktorý, okrem iného, reguluje aj náš pocit nasýtenia.
Pri pravidelnom jedení žeruchy nemáme taký silný pocit hladu.
Autor: Spracovala: Mal
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.