V našom okolí sa bežne vyskytujú veci, ktoré nášmu zdraviu vyložene neprospievajú a mali by sme sa ich čo najradšej zbaviť. Prezradíme vám, ktoré to sú.
Obnosené bežecké topánky
Podľa doktora Jasona Karpa, autora knihy Running for Woman, by ste mali bežecké topánky vyhodiť po ubehnutí približne 450 kilometrov.
Pre bežca, ktorý zabehne za týždeň približne 50 kilometrov, to znamená zaobstarať si nové tenisky na behanie asi každé tri mesiace.
Počas tohto obdobia sa totiž opotrebujú a prídu o odpruženie. Obnosené tenisky potom menej absorbujú nárazy nohy o zem pri každom kroku a zvýšený tlak na svaly, kosti a šľachy zvyšuje riziko poranenia.
Pokiaľ si idete len občas zabehať, stačí nahradiť starú obuv novou raz za pol roka, alebo len čo zistíte, že vyzerajú podrážky opotrebovane.
Štetinkatá zubná kefka
Pokiaľ si zuby čistíte, ako sa má, teda dvakrát denne, štetinky na kefke sa časom ničia a opotrebúvajú. Zubný lekár Nader Banitorof z Prague aesthetic Clinic odporúča meniť si kefku vždy po troch až šiestich týždňoch.
"Táto doba nesúvisí ani tak so vzhľadom kefky, ako skôr s baktériami usadenými medzi jej vláknami. Okrem hygienických dôvodov je to však tiež opotrebenie, keď vlákna kefky nekopírujú pohyb pri čistení a mení sa ich štruktúra, čo by mohlo viesť k zraneniu ďasna."
Kefka by sa mala podľa doktora meniť aj vždy po prekonaní angíny či chrípky.
Stará špirála
Tekuté líčidlá vrátane riasenky môžu ukrývať množstvo baktérií. Tvrdí to napríklad doktor Thomas Steinemann, hovorca American Academy of Ophthalmology.
Špirálu preto odporúča vyhodiť maximálne po troch mesiacoch od otvorenia. Stará kozmetika nám totiž škodí rovnako ako pokazené jedlo.
Vyťahaná podprsenka
Nesprávna podprsenka môže nielenže prispieť k zhoršeniu stavu vášho poprsia, ale môže tiež ublížiť vašej chrbtici. Všetko, čo vám preto dokonale nesedí, okamžite vyhoďte.
Špongia na riad
Podľa viacerých výskumov je najšpinavšou vecou v domácnosti práve "hubka" na riad. Až do takej miery, že profesor Michael P. Doyle, riaditeľ Center for Food Safety, ju neodporúča používať vôbec.
Podľa neho sa práve v špongii množia nebezpečné mikróby ako salmonela, ktoré sa do nej dostanú napríklad po umytí kuchynskej linky, kde ste krájali mäso.
Profesor radí radšej používať kuchynské textilné utierky, ktoré sú tenšie a rýchlejšie schnú.
Plastové dosky na krájanie
Profesor Doyle tiež odporúča vyhodiť všetky plastové "denká" a nahradiť ich za drevené. Krájanie potravín totiž v plaste vytvorí ryhy a len čo sa do nich dostanú baktérie, začnú sa množiť.
Drevo naopak obsahuje živicu, ktorá je prirodzene antimikrobiálna.
Vaša stolička
Štúdia ukázala, že priemerná osoba sedí denne 7,7 hodiny, čo je nemysliteľné. Nadmerné sedenie totiž ovplyvňuje metabolizmus, môže viesť k obezite, vysokému krvnému tlaku, cukrovke, rakovine a depresii.
Autor: Spracovala Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.