Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Recept: Jahňací hrebienok, zemiakové šúľance, chrenová omáčka

Milí čitatelia, prinášame vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji.

Jahňací hrebienok, zemiakové šúľance, chrenová omáčka.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Ak by ste jedlo radi ochutnali priamo od jeho tvorcov, nájdete ho na jedálnom lístku Olive Tree.

Jahňací hrebienok, zemiakové šúľance, chrenová omáčka

Jahňacie jedávajú ľudia, ktorí ho milujú. Tí, ktorí ho nejedia, ho milujú tiež, no ešte o tom nevedia.

Na prípravu pre osem „mäsoľubov" potrebujeme dvakrát 60 minút a ešte:

Jahňací chrbát s kosťou 1600 g. Smotana živočíšna 33% 1 l. Zemiaky 500 g. Múka polohrubá 200 g. Vajíčko sliepky 1 ks. Chren čerstvý 100 g. Jablko chutné 100 g. Soľ. Čerstvo drvené celé čierne korenie. Olivový olej extra panenský. Maslo. Med.

Včera:

Uvaríme zemiaky v šupke.

Dnes:

Ako prvé si zoberieme mäso, ktoré očistíme, umyjeme a osušíme. Rúru v závislosti od jej druhu rozpálime na 200-220°C.

Keď máme mäso osušené, tak ho osolíme a okoreníme. Opečieme ho a to hlavne z časti, kde je pupočný tuk na rebierkach.

Ten sa vypečie a na ňom opekáme druhú stranu mäsa. Práve tuk mu dá vôňu aj chuť.

Mäso položíme na plech, s papierom na pečenie alebo bez, do rozohriatej rúry a vypneme ju.

Necháme pozvoľna dôjsť 18-20 minút. Po uplynutí času je mäso na reze pekne ružové.

Zemiaky strúhame na jemno, pridáme vajíčko, múku, mierne osolíme a vypracujeme poddajné cesto.

Z cesta tvarujeme valce. Krájame ich na neveľké kúsky a tvarujeme šúľance, šúľaním medzi dlaňami.

Šúľance poprášime múkou a postupne vyvárame v chutne osolenej vode. Nemiešame varechou. Pomykom hrnca prípadne prilepené kúsky bezpečne povolíme.

Po vyplávaní šetrne vyberieme dierovanou varechou a na ozaj krátko zachladíme v studenej vode. Polepeniu zabránime pridaním kvapky oleja medzi uvarené šúľance.

Omáčku pripravíme tak, že smotanu redukujeme varom na primeranú hustotu, dochutíme soľou a korením. Počas redukcie smotany si očistený chren a jablko nastrúhame na jemno.

Nastrúhaný chren s jablkom vložíme do vriacej omáčky a odstavíme. Už nevaríme!!! Chren by zhorkol a stratil na sile. Omáčku necháme postáť asi 10 minút a potom vycedíme cez jemné sitko.

Na zjemnenie chuti ešte môžeme pridať créme fraiche. Omáčku podávajme spokojne pri izbovej teplote.

Neprehliadnite tiež

Žiačka prišla o život počas lyžiarskeho výcviku. Obžalovali učiteľku

Od tragédie na Plejsoch uplynulo vyše 18 mesiacov.

Arne Kroták je o krok bližšie k návratu do popradskej zostavy

Skúsený 45-ročný krídelník v tejto sezóne ešte neodohral ani jeden zápas.

V Tatrách sneží, horskí záchranári vystríhajú pred túrami

Turisti by mali počas víkendu zvážiť návštevu vysokohorského prostredia.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Politika, biznis, vplyv. O čo ide oligarchom v médiách

Odborník na komunikáciu a mediálne štúdiá Václav Štetka hovorí, že oligarchovia médiá skupujú výhradne kvôli svojim záujmom.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

ŠPORT

Bora upokojuje fanúšikov: Sagan je v poriadku a má veľkú motiváciu

Môže získať tretí titul majstra sveta.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 13 196
  2. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 4 783
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 268
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 106
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 401
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 993
  7. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 954
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 919
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 364
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 183

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop