Čo si myslíte, môžete si chlieb z času na čas natrieť beztrestne maslom? A prečo radšej nejesť surové mäso?
Omyl číslo 1 - Sója je zdravá vo všetkých podobách
Sója získala titul modernej potraviny, ktorej sa prisudzovalo množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Žiaľ, potravinársky priemysel sa jej chopil viac, než je žiaduce a napchal ju takmer do všetkého.
Vo väčšine potravín sa však sója nenachádza v pohode, v akej nášmu zdraviu prospieva, čiže nemôžeme všetko, v čom je obsiahnutá, vnímať zákonite ako zdravé.
To, čo je súčasť párkov či polotovarov, je totiž len takzvaný izolovaný sójový proteín, ktorý nemá s prirodzenou potravinou nič spoločné. Z hľadiska zdravia nie sú nič moc podľa najnovších výskumov ani sójové mlieko, tofu, sójové mäso či jogurt.
"Sóju môžeme odporučiť ako zdraviu prospešnú, ale jedine fermentovanú. Tá je bohatý zdroj bielkovín, probiotík a vitamínu K2. Ide hlavne o kvalitné sójové omáčky, syr tepmeh a pastu miso," radí špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimáková.
Omyl číslo 2 - Po pive sa priberá
Považujete pivo za zákerný nápoj, ktorý chce ublížiť vašej figúre? Nebude to až také zlé.
"Liter piva obsahuje 7,5 g cukru, no liter sladkého nápoja až 108 gramov. Je tiež pravda, že pivo podporuje trávenie, tvorbu žlče a tým aj chuť do jedla, ale samo osebe nie je zlé. Opilci priberajú preto, že celý deň veľmi nejedia, trpia podvýživou zníženým metabolizmom a keď večer vypijú veľké množstvo piva, väčšinou sa aj najedia," vysvetľuje výživový špecialista Martin Škába.
Omyl číslo 3 - Obmedzte tuky, je ich priveľa
Nie je to pravda, pretože niektorých tukov máme dokonca nedostatok.
"Hlavne omega 3 tukov, ktoré obsahuje napríklad ľanový a konopný olej. Medzi zdravé tuky patria aj za studena lisovaný kokosový a olivový olej."
Na milosť sa však dajú vziať i klasické tuky ako maslo a masť. "Maslo obsahuje veľmi dobre stráviteľné nasýtené mastné kyseliny, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevá. Nehodí sa akurát na spracovanie pri vyšších teplotách."
Omyl číslo 4 - Surová strava je najzdravšia
Moderná surová vegetariánska strava, čiže raw food, sa skladá z ovocia, zeleniny, orechov a semienok, obilnín, strukovín, morských rias a kokosového mlieka. Upravujú sa klíčením, odšťavovaním, namáčaním či špeciálnym vysúšaním.
Zahriatie surovín nesmie presiahnuť 45°C. Ich dlhodobá konzumácia však nie je vhodná. Niektorí ľudia, žiaľ, nevedia z tejto stravy získať dostatočné množstvo vitamínov, hlavne B12, ale ani vápnika, bielkovín a energie.
Omyl číslo 5 - Zdravo sa dá sladiť fruktózou
Biely cukor je jed a záchranou je fruktóza. Odborníci na zdravú výživu tým nie sú nadšení.
"Priaznivé vlastnosti fruktózy platia len v prípade, že ju konzumujete v ovocí. Izolovaná môže mať toxický vplyv na pečeň a pôsobí na ňu podobne ako alkohol. Kvôli nej sa v pečeni ukladá tuk," upozorňuje Lada Nosková z DietPlanu.
Autor: prozeny.cz, nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.