Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. január, 2019 | Meniny má Dalibor
Nájdete nás na webe

Recept

Hovädzie varené so šípkovou omáčkou

Hovädzie varené so šípkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Na túto klasiku tak, ako má byť, treba trošku viac času ako inokedy.

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme tieto suroviny:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1kg. Mrkva 200g. Zeler 200g. Cibuľa 150g. Víno červené 0,2l. Šípkový džem 30g, záleží na chuti. Smotana 30%-ná. Olej alebo masť. Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, jalovec, soľ. Citrón 1 kus

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Keď má základ peknú zlatohnedú farbu, pridáme červené víno a vydusíme ho za stáleho miešania. Potom pridáme šípkový džem a ešte krátku chvíľu restujeme.

Základ zalejeme cca jedným litrom vody, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, jalovca a čierneho korenia.

Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku dozlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo.

Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať.

Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko.

Podľa hustoty omáčku buď nariedime, alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, šípkový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť!

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 17 697
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 13 265
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 675
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 230
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 582
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 5 886
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 287
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 5 023
  9. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 3 882
  10. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 2 454

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop