Korzár logo Korzár
Piatok, 21. júl, 2017 | Meniny má Daniel

Recept

Hovädzie varené so šípkovou omáčkou

Hovädzie varené so šípkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)



Na túto klasiku tak, ako má byť, treba trošku viac času ako inokedy.

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme tieto suroviny:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1kg. Mrkva 200g. Zeler 200g. Cibuľa 150g. Víno červené 0,2l. Šípkový džem 30g, záleží na chuti. Smotana 30%-ná. Olej alebo masť. Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, jalovec, soľ. Citrón 1 kus

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Keď má základ peknú zlatohnedú farbu, pridáme červené víno a vydusíme ho za stáleho miešania. Potom pridáme šípkový džem a ešte krátku chvíľu restujeme.

Základ zalejeme cca jedným litrom vody, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, jalovca a čierneho korenia.

Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku dozlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo.

Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať.

Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko.

Podľa hustoty omáčku buď nariedime, alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, šípkový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť!

Neprehliadnite tiež

V obrazoch: Plavba výletnou loďou Zemplín na Zemplínskej šírave.

Po vodnej nádrži vozí turistov od roku 1993.

Soľnohradu pomáhajú dobrovoľníci zo zahraničia

Do Medzinárodného tábora dobrovoľníckej práce prišlo 11 mladých ľudí, ktorí pochádzajú z deviatich krajín sveta.

Uvedenie Milana Lacha do služby v USA môžu veriaci sledovať online

Vysielanie sa začne v piatok 21. júla o 20:00 na stránke www.grkat.tv.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

KOMENTÁRE

Danko ukazuje ďalšie svoje limity

U Danka sa hrdosť stratila v bozkoch na výložkách.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 8 812
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 236
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 321
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 193
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 315
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 128
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 628
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 203
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 008
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 924

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop