Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. apríl, 2021 | Meniny má SlavomírKrížovkyKrížovky

Recept

Hovädzie varené so šípkovou omáčkou

Hovädzie varené so šípkovou omáčkou.Hovädzie varené so šípkovou omáčkou. (Zdroj: Vladimír Mulík)



Na túto klasiku tak, ako má byť, treba trošku viac času ako inokedy.

Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu.

Pre päťčlennú rodinu potrebujeme tieto suroviny:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1kg. Mrkva 200g. Zeler 200g. Cibuľa 150g. Víno červené 0,2l. Šípkový džem 30g, záleží na chuti. Smotana 30%-ná. Olej alebo masť. Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, jalovec, soľ. Citrón 1 kus

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Keď má základ peknú zlatohnedú farbu, pridáme červené víno a vydusíme ho za stáleho miešania. Potom pridáme šípkový džem a ešte krátku chvíľu restujeme.

Základ zalejeme cca jedným litrom vody, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, jalovca a čierneho korenia.

Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku dozlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo.

Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať.

Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter.

Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko.

Podľa hustoty omáčku buď nariedime, alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou.

Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, šípkový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa.

Prajem vám všetkým dobrú chuť!

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  2. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  3. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  4. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  5. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  6. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  7. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  8. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  9. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  10. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  1. Riaditeľ Kositu: Odpad vyriešia technológie, skládky končia
  2. Nákupy zadarmo vo Forum Poprad
  3. AAA AUTO otvorilo pobočky s ponukou 4000 áut
  4. Snažíte sa o ekologickú domácnosť?
  5. Luxusné dovolenky s osobným komorníkom už aj u nás
  6. Čo pomáha zdravotníkom? Týchto šesť vecí ich drží nad vodou
  7. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  8. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  9. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  10. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 665
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 16 275
  3. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 9 903
  4. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 366
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 381
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 218
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 6 769
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 6 754
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 6 655
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 6 651
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Podiel Penty kupuje tradičný investor do nezávislých médií.

1 h

Je to víťazstvo slobodnej žurnalistiky?

1 h

Všetko, čo potrebujete vedieť.

29m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop