Deň palaciniek pripadá každý rok na deň pred popolcovou stredou. Nevadí, ak ste ho zmeškali. Svoj palacinkový deň si môžete spraviť kedykoľvek.
Mäkké a nadýchané palacinky získate vďaka sóde bikarbóne, kypriacemu prášku, vyšľahaným bielkom alebo perlivej vode. Kým kuchári nepoznali tieto ingrediencie, na zjemnenie palaciniek používali čerstvo napadaný sneh.
Vo Francúzsku je zvykom ešte pred otočením palacinky sa dotknúť rúčky panvice a niečo si želať, držiac v druhej ruke mincu.
V Kanade zas býva zvykom zapekať do palacinky rôzne predmety. Tie by mali konzumentom predpovedať budúcnosť.
Ak ste sa sladkých palaciniek prejedli, vyskúšajte slané variácie. Špenátové či plnené mäsom, to je vyskúšaná klasika, ale čo takto niečo luxusné? Napríklad palacinky plnené kyslou smotanou a kaviárom, posypané jarnou cibuľkou môžu byť luxusné menu na špeciálne príležitosti.
Autor: Spracovala: Mal
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.