Milí čitatelia, prinášame Vám originálny recept z kuchyne najlepšej reštaurácie v Košickom kraji. Ak nemáte na varenie čas a radi by ste ho ochutnali priamo od jeho tvorcov, môžete tak urobiť vo štvrtok počas biznis obeda v Olive Tree.
Pirohy plnené zemiakmi a kyslou kapustou
Pre päť stravníkov potrebujeme: Plnka: Zemiaky 300g v šupke varené, Kyslá kapusta 200g, Cibuľa 100g, Bravčová masť 50g, Soľ, Korenie
Očistenú a najemno nakrájanú cibuľu popražíme do zlata na bravčovej masti vo vhodnom kastróle alebo panvici. Pridáme párkrát preseknutú, vyžmýkanú, no nie premývanú kyslú kapustu, aby sme prišli o to najlepšie. Kapustu restujeme tak dlho, aby aspoň z polovice množstva bola zlatkavá.
Na urestovanú kapustu do panvice vložíme očistené a v rukách rozpučené varené zemiaky a znova pražíme na miernom ohni. Túto zmes miešame tak, aby sa nám pripekala na dno panvice, potom túto zlatú krustu zoškrabúvame a vmiešavame do celej masy.
Ja osobne tento proces s krustou zopakujem aj desaťkrát, trvá to len chvíľu. Teraz už len stačí plnku ochutnať, poprípade dochutiť soľou, korením a nechať ju vychladnúť.
Cesto: Zemiaky 500g v šupke varené deň vopred, Vaječný žĺtok 1, Múka polohrubá 100g plus 100g na pomučenie stola pri vaľkaní cesta, Pohánková múka 50g
Deň vopred uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno(ako syr). Do zemiakov pridáme múku, vaječný žĺtok a vypracujeme z tejto zmesi cesto. Ak by sa cesto lepilo alebo by sa vám zdalo riedke, pridajte polohrubú múku a znova cesto premieste.
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku cca 3mm, vykrajujeme, plníme a lepíme do nami vybraných tvarov alebo použijeme formu na pirohy.
Pirohy varíme v dobre osolenej vode 3 až 5minút, záleží od veľkosti pirohov.
Na omastenie použijeme maslo alebo výpek zo slaniny s malým množstvom vody, v ktorej sa varili pirohy. Na tanier k pirohom stačí už len pridať lyžicu kyslej smotany, čerstvý kôpor a vypečenú slaninu. Môžeme začať jesť, prajem vám dobrú chuť...
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.