Guľáš z hovädzích líčok na červenom víne
Pre piatich členov rodiny potrebujeme tieto suroviny:
Hovädzie líčka 750 g
Bravčovú masť 100 g
Mrkvu 50 g
Zeler 50 g
Cibuľu 500 g
Červené víno 500 ml
Soľ
Korenie
Nové korenie
Bobkový list
Do mierne rozpáleného hrnca s bravčovou masťou vložíme očistenú a na menšie kocky pokrájanú koreňovú zeleninu.
Zeleninu restujeme do zlata a potom k nej pridáme očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu.
Restujeme na väčšom ohni, kým nám cibuľa nedosiahne zlatohnedú farbu.
Potom začneme podlievať základ vodou cca po 5 ml za jednu minútu.
Týmto spôsobom sa nám uvoľní zlatohnedá farba z cibule, krajov hrnca a po odparení vody sa znovu vstrebe do cibule.
Tento proces opakujeme približne desaťkrát a potom podlievame základ červeným vínom rovnakým postupom ako s vodou.
Keď je základ tmavohnedý, odstavíme ho, odoberieme prebytočný tuk, koľko sa dá, zalejem vodou (800 ml až 1 litrom), povaríme 20 až 30 minút a dobre rozmixujeme ponorným mixérom.
Teraz pridáme do zlata na tuku opečené hovädzie líčka, pár rozdrvených guľôčok nového a čierneho korenia, bobkový list a soľ.
Guláš varíme na miernom ohni pod pokrievkou 120 až 180 minút, všetko závisí od mäsa a tuhosti glejovky v ňom obsiahnutej.
Keď má omáčka hustotu, akú má mať správny guláš a mäso je ako pena, guláš odstavíme, podľa potreby dosolíme.
Určite je potrebné guláš nechať odstáť aspoň jednu hodinu, aby mäso z líčok do seba natiahlo chuť z omáčky. Guláš podávame s vhodnou prílohou podľa vášho výberu. Prajem vám dobrú chuť...
Recept František Schiller
Vek: 35 rokov
Pochádza zo Slanca
Sedem rokov pôsobil v Prahe.
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.