Hoci žije Milena Gašajová výtvarným umením a zbožňuje tanec, na relax v podobe varenia nedá dopustiť. A to nielen odkedy má pod palcom Múzeum Vojtecha Löfflera.
„Varenie je pre mňa relaxom odjakživa. Keď boli deti malé, to som im vyrábala buchty na pare a makovníky... Teraz, keď už každý žije zdravou stravou, sme sa skôr dali na taliansku kuchyňu,“ konštatuje dáma, ktorá nemá problém získať originálne recepty takpovediac rovno zo zdroja.
Jej staršia dcéra totiž žije s manželom v Taliansku, kde spolu vlastnia reštauráciu.
„Na každej dovolenke sa niečím inšpirujem, čo potom doma skúšam. Zbožňujeme napríklad cícerový šalát, alebo špagety Alia olio e peperoncino.“
Na stole u nich nikdy nesmie chýbať množstvo zeleniny, ktorú konzumujú doslova „na tony“.
„Mladšia dcéra k nám chodieva na nedeľné obedy, tak tá je na to vysadená. A vlastne ani manžel sa nesťažuje na zdravší spôsob stravovania. Občas mu urobím napríklad kurací steak, ale bez zbytočnej prílohy, ako sú zemiaky či ryža, len so šalátom.“
Nedá sa však povedať, že by Gašajovci patrili k fanatickým vyznávačom zdravej výživy a nedopriali by si občas i nejakú tú menej zdravú lahôdku. Tak napríklad teraz sa vrátili z lyžovačky na Orave, kde im nesmierne chutilo a nedokážu prestať spomínať na tamojšie makové slíže. Nepohrdnú ani tradičnými slovenskými receptami a ich obľúbeným rodinným hitom je sviatočná torta bez múky, do ktorej sa dáva strúhanka namočená v káve a lieskovce.
„Celkovo sa dá povedať, že zjem úplne všetko. Asi by som mala mať nejakú potravinu, ktorú nemusím, ale... Milujem aj špenát, tarhoňu, pohánku... Skrátka všetko. Skôr si teda dávam pozor kvôli línii, večer jem veľa tuniaka...“
Za veľkú výhodu považuje M. Gašajová i skutočnosť, že jej manžel je v kuchyni tiež veľmi zdatný.
„Ako archeológ však skôr ovláda jedlá ako guláš, ktorý varí počas výskumu v teréne...“
RECEPT MILENY GAŠAJOVEJ
Šalát s cícerom
Na olivovom oleji opražíme cibuľku a na kocky nakrájanú mortadelu alebo nejaký špek. Ku koncu priložíme 2-3 olúpané a nakrájané paradajky a vsypeme premytý cícer z konzervy. Dochutíme oreganom a soľou. Tento šalát podávame bez zálievky a ideálny je napríklad ako studená večera, prípadne príloha ku grilovanej kuracinke.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.