Korzár logo Korzár
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
OBĽÚBENÉ RECEPTY OSOBNOSTÍ KOŠÍC

Riaditeľka Múzea V. Löfflera nepozná jedlo, ktoré by jej nechutilo

Pri kuchtení relaxuje a jej domácnosť „fičí“ na množstve zeleniny. Talianskou kuchyňou ju nakazila dcéra, ktorá tam vlastní s manželom reštauráciu.

Milena Gašajová.Milena Gašajová.



Hoci žije Milena Gašajová výtvarným umením a zbožňuje tanec, na relax v podobe varenia nedá dopustiť. A to nielen odkedy má pod palcom Múzeum Vojtecha Löfflera.

„Varenie je pre mňa relaxom odjakživa. Keď boli deti malé, to som im vyrábala buchty na pare a makovníky... Teraz, keď už každý žije zdravou stravou, sme sa skôr dali na taliansku kuchyňu,“ konštatuje dáma, ktorá nemá problém získať originálne recepty takpovediac rovno zo zdroja.

Jej staršia dcéra totiž žije s manželom v Taliansku, kde spolu vlastnia reštauráciu.
„Na každej dovolenke sa niečím inšpirujem, čo potom doma skúšam. Zbožňujeme napríklad cícerový šalát, alebo špagety Alia olio e peperoncino.“

Na stole u nich nikdy nesmie chýbať množstvo zeleniny, ktorú konzumujú doslova „na tony“.
„Mladšia dcéra k nám chodieva na nedeľné obedy, tak tá je na to vysadená. A vlastne ani manžel sa nesťažuje na zdravší spôsob stravovania. Občas mu urobím napríklad kurací steak, ale bez zbytočnej prílohy, ako sú zemiaky či ryža, len so šalátom.“

Nedá sa však povedať, že by Gašajovci patrili k fanatickým vyznávačom zdravej výživy a nedopriali by si občas i nejakú tú menej zdravú lahôdku. Tak napríklad teraz sa vrátili z lyžovačky na Orave, kde im nesmierne chutilo a nedokážu prestať spomínať na tamojšie makové slíže. Nepohrdnú ani tradičnými slovenskými receptami a ich obľúbeným rodinným hitom je sviatočná torta bez múky, do ktorej sa dáva strúhanka namočená v káve a lieskovce.

„Celkovo sa dá povedať, že zjem úplne všetko. Asi by som mala mať nejakú potravinu, ktorú nemusím, ale... Milujem aj špenát, tarhoňu, pohánku... Skrátka všetko. Skôr si teda dávam pozor kvôli línii, večer jem veľa tuniaka...“

Za veľkú výhodu považuje M. Gašajová i skutočnosť, že jej manžel je v kuchyni tiež veľmi zdatný.
„Ako archeológ však skôr ovláda jedlá ako guláš, ktorý varí počas výskumu v teréne...“

RECEPT MILENY GAŠAJOVEJ

Šalát s cícerom

Na olivovom oleji opražíme cibuľku a na kocky nakrájanú mortadelu alebo nejaký špek. Ku koncu priložíme 2-3 olúpané a nakrájané paradajky a vsypeme premytý cícer z konzervy. Dochutíme oreganom a soľou. Tento šalát podávame bez zálievky a ideálny je napríklad ako studená večera, prípadne príloha ku grilovanej kuracinke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 771
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 279
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 010
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 441
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 994
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 937
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 374
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 252
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 112
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 987
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Centrála Záchrannej služby Košice by mala po zmenách sústrediť väčšinu košických staníc.

Zmenu čaká tretina staníc na východe.

4 h
Ľudia by sa čoskoro mohli vrátiť do mesta.

Poslanec: Čím skôr, lebo bude viac psychiatrických pacientov ako nakazených.

4 h
V čase, keď v Sosne natáčali Fontánu pre Zuzanu II, neexistovala ešte vyššia prístavba. Dostavali ju až neskôr.

Padlo to na zmarenom územnom pláne.

4 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

15 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

5 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop