Korzár logo Korzár
Streda, 26. september, 2018 | Meniny má Edita
Nájdete nás na webe
OBĽÚBENÉ RECEPTY OSOBNOSTÍ KOŠÍC

Riaditeľka Múzea V. Löfflera nepozná jedlo, ktoré by jej nechutilo

Pri kuchtení relaxuje a jej domácnosť „fičí“ na množstve zeleniny. Talianskou kuchyňou ju nakazila dcéra, ktorá tam vlastní s manželom reštauráciu.

Milena Gašajová.



Hoci žije Milena Gašajová výtvarným umením a zbožňuje tanec, na relax v podobe varenia nedá dopustiť. A to nielen odkedy má pod palcom Múzeum Vojtecha Löfflera.

„Varenie je pre mňa relaxom odjakživa. Keď boli deti malé, to som im vyrábala buchty na pare a makovníky... Teraz, keď už každý žije zdravou stravou, sme sa skôr dali na taliansku kuchyňu,“ konštatuje dáma, ktorá nemá problém získať originálne recepty takpovediac rovno zo zdroja.

Jej staršia dcéra totiž žije s manželom v Taliansku, kde spolu vlastnia reštauráciu.
„Na každej dovolenke sa niečím inšpirujem, čo potom doma skúšam. Zbožňujeme napríklad cícerový šalát, alebo špagety Alia olio e peperoncino.“

Na stole u nich nikdy nesmie chýbať množstvo zeleniny, ktorú konzumujú doslova „na tony“.
„Mladšia dcéra k nám chodieva na nedeľné obedy, tak tá je na to vysadená. A vlastne ani manžel sa nesťažuje na zdravší spôsob stravovania. Občas mu urobím napríklad kurací steak, ale bez zbytočnej prílohy, ako sú zemiaky či ryža, len so šalátom.“

Nedá sa však povedať, že by Gašajovci patrili k fanatickým vyznávačom zdravej výživy a nedopriali by si občas i nejakú tú menej zdravú lahôdku. Tak napríklad teraz sa vrátili z lyžovačky na Orave, kde im nesmierne chutilo a nedokážu prestať spomínať na tamojšie makové slíže. Nepohrdnú ani tradičnými slovenskými receptami a ich obľúbeným rodinným hitom je sviatočná torta bez múky, do ktorej sa dáva strúhanka namočená v káve a lieskovce.

„Celkovo sa dá povedať, že zjem úplne všetko. Asi by som mala mať nejakú potravinu, ktorú nemusím, ale... Milujem aj špenát, tarhoňu, pohánku... Skrátka všetko. Skôr si teda dávam pozor kvôli línii, večer jem veľa tuniaka...“

Za veľkú výhodu považuje M. Gašajová i skutočnosť, že jej manžel je v kuchyni tiež veľmi zdatný.
„Ako archeológ však skôr ovláda jedlá ako guláš, ktorý varí počas výskumu v teréne...“

RECEPT MILENY GAŠAJOVEJ

Šalát s cícerom

Na olivovom oleji opražíme cibuľku a na kocky nakrájanú mortadelu alebo nejaký špek. Ku koncu priložíme 2-3 olúpané a nakrájané paradajky a vsypeme premytý cícer z konzervy. Dochutíme oreganom a soľou. Tento šalát podávame bez zálievky a ideálny je napríklad ako studená večera, prípadne príloha ku grilovanej kuracinke.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  5. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  6. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  7. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 659
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 246
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 604
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 381
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 545
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 973
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 383
  8. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 911
  9. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 2 901
  10. Najužitočnejšia appka 2 880

Neprehliadnite tiež

Skládkovanie zrejme zdražie. Košice odpad spaľujú, ako to zasiahne Prešov?

Ministerstvo chce na samosprávy pritlačiť. Tie, ktoré netriedia, si priplatia najviac.

Iniciatíva Za slušné Slovensko pripravuje v Košiciach ďalší pochod

Požiadavky z protestov zo začiatku roka stále nie sú splnené.

Druhá liga Východ štartuje aj s Krotákom či Bartošom

Viaceré hokejové osobnosti budú nastupovať v najnižšej súťaži. Bardejov ulovil Vantrobu.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Je Rybanič whistleblower? Odborníci sa nezhodli

Rybanič chce názor Súdneho dvora Európskej únie.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kam chodíte, aj keď hovoríte opak

Ako sa ázijské bistrá zmenili za posledných dvadsať rokov.

Komentár Zuzany Kepplovej

Na Dankovom diplome vlastne nezáleží

Bol by to prezident, v ktorom by nejeden našinec spoznal vlastný príbeh.

PRIMÁR

Šesť rád, ktoré vás môžu ochrániť pred chrípkou

Pripravte sa na chrípkovú sezónu.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop