Korzár logo Korzár Košice

Starosta košického Severu dojedá po deťoch, pribral tridsať kilogramov

Jeho špecialitou je guláš z diviny na víne bez kvapky vody. Pozrite si recept.

Rád varí v prírode pre veľa ľudí. Jeho špecialitou je mäso, ale robí aj vajíčka vo formičkách.Rád varí v prírode pre veľa ľudí. Jeho špecialitou je mäso, ale robí aj vajíčka vo formičkách. (Zdroj: archív M. Gaja)

Jeho špecialitou je guláš z diviny na víne bez kvapky vody. Pozrite si recept.

KOŠICE. Starosta Severu Marián Gaj je veľký jedák aj dobrý kuchár. Doma v Košiciach mu vyvára manželka Anna Gaja, ale v podtatranskej obci Gerlachov, odkiaľ pochádza a kam chodievajú na víkendy na chalupu i za jeho rodičmi, kuchtí a dokonca aj riady umýva práve on.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Najviac ma bavia všelijaké úpravy mäsa, pečiem, grilujem, najradšej na dovolenke karavanom v autokempingu,“ prezradil starosta.

Má aj svoj rituál - keď ide na víkend „domov“ do Tatier, cestou vo Svite nakúpi dobré mäso a v piatok večer tradične relaxuje pri varení.

SkryťVypnúť reklamu

„Dve – tri hodiny sa venujem pečeniu a kým sa robí mäsko, popritom čítam časopisy, knihy a vládne príjemná rodinná nálada.“

Prezradil, že zje skoro všetko, akurát nemusí kolienka, klasickú hnedú slovenskú ryžu a grenadír.

„To je taký malý blok, ktorý mi ostal spred 30 rokov z internátnej stravy. Ale neviem prečo, možno to tam vtedy nejako nedobre varili alebo nám to varili až príliš často.“

Gaj sa „neživí“ len mäsom, má rád aj cestoviny so špenátom alebo i vajíčka. „Tie robím na panvici v nerezových formičkách v tvare srdiečka či kvietka – napríklad ako volské oko, do toho šunku, hrášok, kukuricu, syr, zapekané ako omeleta, vytvarovaná do srdiečka.“

Starosta, otec štyroch detí vo veku od 9 mesiacov do 21 rokov, spomína, že keď sa ženil, vážil asi 75 kíl. Teraz má 107. „Pri každom bábätku som pribral takých 9 – 10 kíl, lebo za každým dojedám...“

SkryťVypnúť reklamu

Recept Mariána Gaja

Guláš z diviny na víne bez kvapky vody

Potrebujeme: bravčovú masť, cibuľu (toľko kíl cibule, koľko kíl mäsa), dobrú mladú divinu alebo mix diviny s bravčovým mäsom, kvalitné suché červené víno, zemiaky, lečo, knedle, petržlenovú vňať alebo pažítku.

Postup: Cibuľku usmažíme na bravčovej masti do zlatista. Potom pridáme mäso, pokrájané na dvojcentimetrové kocky, a opražíme ho na cibuľke približne 5 – 10 minút. Potom začneme postupne dolievať víno, radšej viac než menej, aby sa mäsko dobre vyvarilo, čo môže trvať asi dve hodiny. Na zahustenie guláša, ktorý má byť hustejší ako polievka, odporúča šéfkuchár Gaj pridať nadrobno pokrájané zemiaky, ktoré sa majú úplne rozvariť a pridať môžete aj lečo. Ako príloha ku gulášu sa hodia domáce knedle, zemiakové alebo na pare. Na ozdobenie je vhodná petržlenová vňať alebo pažítka. Guláš možno dochutiť soľou a korením a piť sa dá k nemu polosladké červené víno.

SkryťVypnúť reklamu

Gaj v lete rád kempuje s karavanom pri mori a keď robí guláš v kotlíku na plynovej bombe v autokempingu alebo na chalupe pre celú rodinu i priateľov, minie asi dve kilá diviny, dve kilá cibule, kilo zemiakov a 4 – 5 litrov vína na uvarenie mäsa.

„Ale netreba mi ani kvapku vody, haha,“ vypichol ako kuriozitu Gaj.

jav

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  4. Fico škodí ekonomike, na reformy roky kašľal
  5. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  6. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 663
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 215
  3. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 519
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 493
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 986
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 4 719
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 501
  8. Maratónska kampaň, ktorú nebudeme vidieť, ale budeme o nej počuť 2 305
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu