Jeho špecialitou je guláš z diviny na víne bez kvapky vody. Pozrite si recept.
KOŠICE. Starosta Severu Marián Gaj je veľký jedák aj dobrý kuchár. Doma v Košiciach mu vyvára manželka Anna Gaja, ale v podtatranskej obci Gerlachov, odkiaľ pochádza a kam chodievajú na víkendy na chalupu i za jeho rodičmi, kuchtí a dokonca aj riady umýva práve on.
„Najviac ma bavia všelijaké úpravy mäsa, pečiem, grilujem, najradšej na dovolenke karavanom v autokempingu,“ prezradil starosta.
Má aj svoj rituál - keď ide na víkend „domov“ do Tatier, cestou vo Svite nakúpi dobré mäso a v piatok večer tradične relaxuje pri varení.
„Dve – tri hodiny sa venujem pečeniu a kým sa robí mäsko, popritom čítam časopisy, knihy a vládne príjemná rodinná nálada.“
Prezradil, že zje skoro všetko, akurát nemusí kolienka, klasickú hnedú slovenskú ryžu a grenadír.
„To je taký malý blok, ktorý mi ostal spred 30 rokov z internátnej stravy. Ale neviem prečo, možno to tam vtedy nejako nedobre varili alebo nám to varili až príliš často.“
Gaj sa „neživí“ len mäsom, má rád aj cestoviny so špenátom alebo i vajíčka. „Tie robím na panvici v nerezových formičkách v tvare srdiečka či kvietka – napríklad ako volské oko, do toho šunku, hrášok, kukuricu, syr, zapekané ako omeleta, vytvarovaná do srdiečka.“
Starosta, otec štyroch detí vo veku od 9 mesiacov do 21 rokov, spomína, že keď sa ženil, vážil asi 75 kíl. Teraz má 107. „Pri každom bábätku som pribral takých 9 – 10 kíl, lebo za každým dojedám...“
Recept Mariána Gaja
Guláš z diviny na víne bez kvapky vody
Potrebujeme: bravčovú masť, cibuľu (toľko kíl cibule, koľko kíl mäsa), dobrú mladú divinu alebo mix diviny s bravčovým mäsom, kvalitné suché červené víno, zemiaky, lečo, knedle, petržlenovú vňať alebo pažítku.
Postup: Cibuľku usmažíme na bravčovej masti do zlatista. Potom pridáme mäso, pokrájané na dvojcentimetrové kocky, a opražíme ho na cibuľke približne 5 – 10 minút. Potom začneme postupne dolievať víno, radšej viac než menej, aby sa mäsko dobre vyvarilo, čo môže trvať asi dve hodiny. Na zahustenie guláša, ktorý má byť hustejší ako polievka, odporúča šéfkuchár Gaj pridať nadrobno pokrájané zemiaky, ktoré sa majú úplne rozvariť a pridať môžete aj lečo. Ako príloha ku gulášu sa hodia domáce knedle, zemiakové alebo na pare. Na ozdobenie je vhodná petržlenová vňať alebo pažítka. Guláš možno dochutiť soľou a korením a piť sa dá k nemu polosladké červené víno.
Gaj v lete rád kempuje s karavanom pri mori a keď robí guláš v kotlíku na plynovej bombe v autokempingu alebo na chalupe pre celú rodinu i priateľov, minie asi dve kilá diviny, dve kilá cibule, kilo zemiakov a 4 – 5 litrov vína na uvarenie mäsa.
„Ale netreba mi ani kvapku vody, haha,“ vypichol ako kuriozitu Gaj.
jav
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári