Korzár logo Korzár
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

V modernej spoločnosti získal glutaman sodný spomedzi éčok jednoznačné prvenstvo

V škodlivosti, dezinformáciách aj strachu, ktorý šíri medzi spotrebiteľmi.

V modernej spoločnosti získal spomedzi éčok glutaman jednoznačné prvenstvo. Tiež sa ho bojíte ako čert kríža? Vedeli ste, že ho v malej miere obsahuje aj materské mlieko?

Glutaman sodný -soľ kyseliny glutamovej -je látka, ktorá sa pridáva do mnohých priemyselne spracovaných potravín. Na obale výrobkov ju nájdeme označenú ako zvýrazňovač chuti E 621 alebo ako MSG -Monosodium glutamate.

Pridáva sa napríklad do instantných polievok, majonéz, mäsových výrobkov, čipsov, nízkotučných výrobkov a pod. Vo veľkom sa používa v ázijských krajinách, „... do Európy sa dováža z Japonska, kde sa dodnes získava extrakciou z morských rias, prípadne hydrolýzou z rastlinných bielkovín, napr. sóje," vysvetľuje Ing. Jozef Kerekréty, odborník na kvalitu a bezpečnosť potravín, auditor v potravinárskom priemysle.

Skryť Vypnúť reklamu

Dopĺňa, že glutaman sodný sa môže vyrábať aj podobnou cestou ako ocot, kyselina citrónová či alkohol - zv. fermentáciou z cukru.

Umami

Glutaman sa používa pre schopnosť zvyšovať intenzitu chute potravín. Má svoju špecifickú chuť, ktorá sa volá umami a ktorú vnímame špeciálnymi receptormi v ústnej dutine.

„Ak je prítomný v kombinácii so slanou alebo kyslou chuťou, zvyšuje pocit slanosti a kyslosti. Napríklad na vyvolanie rovnakého pocitu slanej chuti potrebujeme menej soli. Glutaman nezvýrazňuje sladkú a horkú chuť."

Glutaman sodný patrí v povedomí Slovákov spolu s éčkami zrejme k najväčším strašiakom v potravinárskom priemysle. Jozef Kerekréty vysvetľuje, že kyselina glutámová je jedna aminokyselín, z ktorých sú tvorené bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie rastlinných aj živočíšnych organizmov.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa odborníka kyselina sama osebe nevzbudzuje osobitný záujem, v centre pozornosti je jej sodná soľ - známy glutaman sodný. „Práve ten sa pridáva do potravín na zvýraznenie chuti a je pôvodcom piatej základnej chuti – umami. Tú cítime na zadnej časti jazyka a podnebia úst pri konzumácií kvalitného vývaru.

Poznali ju už mnohé generácie pred nami," hovorí odborník. Obsahuje ho aj materské mlieko a dokonca v oveľa vyššej koncentrácii ako kravské.

Syndróm čínskej reštaurácie

V súvislosti s konzumáciou potravín s obsahom glutamanu sodného sa spája syndróm čínskej reštaurácie - glutaman sa zvykne považovať za spúšťač migrény.

Odborník hovorí, že „... syndróm čínskej reštaurácie alebo syndróm glutamanu sa dnes nepovažuje za dokázaný. Symptómy opísané v literatúre o konzumácii potravy v čínskej reštaurácii sa nepodarilo experimentálne preukázať. Pravdepodobne šlo o iné ochorenia - možno o alergie."

Skryť Vypnúť reklamu

Obavy z toho, že glutaman sodný je pre zdravie nebezpečný, sú podľa odborníka zbytočné, náš organizmus túto látku dokáže bez problémov metabolizovať a vylúčiť. Samozrejme, neznamená to, že ho možno konzumovať bez obmedzenia, to však platí o akýchkoľvek látkach, extrémne množstvo akejkoľvek - aj tej „najnevinnejšej" - môže uškodiť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 183
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 477
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 147
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 052
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 134
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 567
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 749
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 894
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 758
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 721
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Smilno hlási nedostatok testov, v Bardejove je aj Mikas (minúta po minúte)

Naď: Záujem o testovanie neutícha. V meste musia zavrieť škôlku.

Minister Naď: Hlasy pochybovačov začali utíchať

Infekčných je v priemere 3,55 percenta, v Bardejove menej.

Minister obrany Jaroslav Naď prišiel do Bardejova.

Domov v Sabinove ostáva v karanténe, jeho klientka zomrela

Väčšina osadenstva i zamestnancov, spolu 124 ľudí, je pozitívna.

Sabinov.
Jedno z poškodených áut.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop