Korzár logo Korzár
Štvrtok, 18. apríl, 2019 | Meniny má Valér
Nájdete nás na webe

V modernej spoločnosti získal glutaman sodný spomedzi éčok jednoznačné prvenstvo

V škodlivosti, dezinformáciách aj strachu, ktorý šíri medzi spotrebiteľmi.

V modernej spoločnosti získal spomedzi éčok glutaman jednoznačné prvenstvo. Tiež sa ho bojíte ako čert kríža? Vedeli ste, že ho v malej miere obsahuje aj materské mlieko?

Glutaman sodný -soľ kyseliny glutamovej -je látka, ktorá sa pridáva do mnohých priemyselne spracovaných potravín. Na obale výrobkov ju nájdeme označenú ako zvýrazňovač chuti E 621 alebo ako MSG -Monosodium glutamate.

Pridáva sa napríklad do instantných polievok, majonéz, mäsových výrobkov, čipsov, nízkotučných výrobkov a pod. Vo veľkom sa používa v ázijských krajinách, „... do Európy sa dováža z Japonska, kde sa dodnes získava extrakciou z morských rias, prípadne hydrolýzou z rastlinných bielkovín, napr. sóje," vysvetľuje Ing. Jozef Kerekréty, odborník na kvalitu a bezpečnosť potravín, auditor v potravinárskom priemysle.

Dopĺňa, že glutaman sodný sa môže vyrábať aj podobnou cestou ako ocot, kyselina citrónová či alkohol - zv. fermentáciou z cukru.

Umami

Glutaman sa používa pre schopnosť zvyšovať intenzitu chute potravín. Má svoju špecifickú chuť, ktorá sa volá umami a ktorú vnímame špeciálnymi receptormi v ústnej dutine.

„Ak je prítomný v kombinácii so slanou alebo kyslou chuťou, zvyšuje pocit slanosti a kyslosti. Napríklad na vyvolanie rovnakého pocitu slanej chuti potrebujeme menej soli. Glutaman nezvýrazňuje sladkú a horkú chuť."

Glutaman sodný patrí v povedomí Slovákov spolu s éčkami zrejme k najväčším strašiakom v potravinárskom priemysle. Jozef Kerekréty vysvetľuje, že kyselina glutámová je jedna aminokyselín, z ktorých sú tvorené bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie rastlinných aj živočíšnych organizmov.

Podľa odborníka kyselina sama osebe nevzbudzuje osobitný záujem, v centre pozornosti je jej sodná soľ - známy glutaman sodný. „Práve ten sa pridáva do potravín na zvýraznenie chuti a je pôvodcom piatej základnej chuti – umami. Tú cítime na zadnej časti jazyka a podnebia úst pri konzumácií kvalitného vývaru.

Poznali ju už mnohé generácie pred nami," hovorí odborník. Obsahuje ho aj materské mlieko a dokonca v oveľa vyššej koncentrácii ako kravské.

Syndróm čínskej reštaurácie

V súvislosti s konzumáciou potravín s obsahom glutamanu sodného sa spája syndróm čínskej reštaurácie - glutaman sa zvykne považovať za spúšťač migrény.

Odborník hovorí, že „... syndróm čínskej reštaurácie alebo syndróm glutamanu sa dnes nepovažuje za dokázaný. Symptómy opísané v literatúre o konzumácii potravy v čínskej reštaurácii sa nepodarilo experimentálne preukázať. Pravdepodobne šlo o iné ochorenia - možno o alergie."

Obavy z toho, že glutaman sodný je pre zdravie nebezpečný, sú podľa odborníka zbytočné, náš organizmus túto látku dokáže bez problémov metabolizovať a vylúčiť. Samozrejme, neznamená to, že ho možno konzumovať bez obmedzenia, to však platí o akýchkoľvek látkach, extrémne množstvo akejkoľvek - aj tej „najnevinnejšej" - môže uškodiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  2. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  5. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  8. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  1. Bim Challenge 2019
  2. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  3. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  4. Grilovacia sezóna je zahájená!
  5. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  6. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  7. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  8. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  9. Kúzlo pravidelného investovania
  10. Prieskum: Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 559
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 11 862
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 8 114
  4. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 5 990
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 958
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 349
  7. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 4 173
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 052
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 864
  10. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 684

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop