Korzár logo Korzár

V modernej spoločnosti získal glutaman sodný spomedzi éčok jednoznačné prvenstvo

V škodlivosti, dezinformáciách aj strachu, ktorý šíri medzi spotrebiteľmi.

V modernej spoločnosti získal spomedzi éčok glutaman jednoznačné prvenstvo. Tiež sa ho bojíte ako čert kríža? Vedeli ste, že ho v malej miere obsahuje aj materské mlieko?

Glutaman sodný -soľ kyseliny glutamovej -je látka, ktorá sa pridáva do mnohých priemyselne spracovaných potravín. Na obale výrobkov ju nájdeme označenú ako zvýrazňovač chuti E 621 alebo ako MSG -Monosodium glutamate.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pridáva sa napríklad do instantných polievok, majonéz, mäsových výrobkov, čipsov, nízkotučných výrobkov a pod. Vo veľkom sa používa v ázijských krajinách, „... do Európy sa dováža z Japonska, kde sa dodnes získava extrakciou z morských rias, prípadne hydrolýzou z rastlinných bielkovín, napr. sóje," vysvetľuje Ing. Jozef Kerekréty, odborník na kvalitu a bezpečnosť potravín, auditor v potravinárskom priemysle.

SkryťVypnúť reklamu

Dopĺňa, že glutaman sodný sa môže vyrábať aj podobnou cestou ako ocot, kyselina citrónová či alkohol - zv. fermentáciou z cukru.

Umami

Glutaman sa používa pre schopnosť zvyšovať intenzitu chute potravín. Má svoju špecifickú chuť, ktorá sa volá umami a ktorú vnímame špeciálnymi receptormi v ústnej dutine.

„Ak je prítomný v kombinácii so slanou alebo kyslou chuťou, zvyšuje pocit slanosti a kyslosti. Napríklad na vyvolanie rovnakého pocitu slanej chuti potrebujeme menej soli. Glutaman nezvýrazňuje sladkú a horkú chuť."

Glutaman sodný patrí v povedomí Slovákov spolu s éčkami zrejme k najväčším strašiakom v potravinárskom priemysle. Jozef Kerekréty vysvetľuje, že kyselina glutámová je jedna aminokyselín, z ktorých sú tvorené bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie rastlinných aj živočíšnych organizmov.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa odborníka kyselina sama osebe nevzbudzuje osobitný záujem, v centre pozornosti je jej sodná soľ - známy glutaman sodný. „Práve ten sa pridáva do potravín na zvýraznenie chuti a je pôvodcom piatej základnej chuti – umami. Tú cítime na zadnej časti jazyka a podnebia úst pri konzumácií kvalitného vývaru.

Poznali ju už mnohé generácie pred nami," hovorí odborník. Obsahuje ho aj materské mlieko a dokonca v oveľa vyššej koncentrácii ako kravské.

Syndróm čínskej reštaurácie

V súvislosti s konzumáciou potravín s obsahom glutamanu sodného sa spája syndróm čínskej reštaurácie - glutaman sa zvykne považovať za spúšťač migrény.

Odborník hovorí, že „... syndróm čínskej reštaurácie alebo syndróm glutamanu sa dnes nepovažuje za dokázaný. Symptómy opísané v literatúre o konzumácii potravy v čínskej reštaurácii sa nepodarilo experimentálne preukázať. Pravdepodobne šlo o iné ochorenia - možno o alergie."

SkryťVypnúť reklamu

Obavy z toho, že glutaman sodný je pre zdravie nebezpečný, sú podľa odborníka zbytočné, náš organizmus túto látku dokáže bez problémov metabolizovať a vylúčiť. Samozrejme, neznamená to, že ho možno konzumovať bez obmedzenia, to však platí o akýchkoľvek látkach, extrémne množstvo akejkoľvek - aj tej „najnevinnejšej" - môže uškodiť.

Autor: mal

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 768
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 462
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 142
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 460
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 328
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 278
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu