Korzár logo Korzár
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

V modernej spoločnosti získal glutaman sodný spomedzi éčok jednoznačné prvenstvo

V škodlivosti, dezinformáciách aj strachu, ktorý šíri medzi spotrebiteľmi.

V modernej spoločnosti získal spomedzi éčok glutaman jednoznačné prvenstvo. Tiež sa ho bojíte ako čert kríža? Vedeli ste, že ho v malej miere obsahuje aj materské mlieko?

Glutaman sodný -soľ kyseliny glutamovej -je látka, ktorá sa pridáva do mnohých priemyselne spracovaných potravín. Na obale výrobkov ju nájdeme označenú ako zvýrazňovač chuti E 621 alebo ako MSG -Monosodium glutamate.

Pridáva sa napríklad do instantných polievok, majonéz, mäsových výrobkov, čipsov, nízkotučných výrobkov a pod. Vo veľkom sa používa v ázijských krajinách, „... do Európy sa dováža z Japonska, kde sa dodnes získava extrakciou z morských rias, prípadne hydrolýzou z rastlinných bielkovín, napr. sóje," vysvetľuje Ing. Jozef Kerekréty, odborník na kvalitu a bezpečnosť potravín, auditor v potravinárskom priemysle.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dopĺňa, že glutaman sodný sa môže vyrábať aj podobnou cestou ako ocot, kyselina citrónová či alkohol - zv. fermentáciou z cukru.

Umami

Glutaman sa používa pre schopnosť zvyšovať intenzitu chute potravín. Má svoju špecifickú chuť, ktorá sa volá umami a ktorú vnímame špeciálnymi receptormi v ústnej dutine.

„Ak je prítomný v kombinácii so slanou alebo kyslou chuťou, zvyšuje pocit slanosti a kyslosti. Napríklad na vyvolanie rovnakého pocitu slanej chuti potrebujeme menej soli. Glutaman nezvýrazňuje sladkú a horkú chuť."

Glutaman sodný patrí v povedomí Slovákov spolu s éčkami zrejme k najväčším strašiakom v potravinárskom priemysle. Jozef Kerekréty vysvetľuje, že kyselina glutámová je jedna aminokyselín, z ktorých sú tvorené bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie rastlinných aj živočíšnych organizmov.

Podľa odborníka kyselina sama osebe nevzbudzuje osobitný záujem, v centre pozornosti je jej sodná soľ - známy glutaman sodný. „Práve ten sa pridáva do potravín na zvýraznenie chuti a je pôvodcom piatej základnej chuti – umami. Tú cítime na zadnej časti jazyka a podnebia úst pri konzumácií kvalitného vývaru.

Poznali ju už mnohé generácie pred nami," hovorí odborník. Obsahuje ho aj materské mlieko a dokonca v oveľa vyššej koncentrácii ako kravské.

Syndróm čínskej reštaurácie

V súvislosti s konzumáciou potravín s obsahom glutamanu sodného sa spája syndróm čínskej reštaurácie - glutaman sa zvykne považovať za spúšťač migrény.

Odborník hovorí, že „... syndróm čínskej reštaurácie alebo syndróm glutamanu sa dnes nepovažuje za dokázaný. Symptómy opísané v literatúre o konzumácii potravy v čínskej reštaurácii sa nepodarilo experimentálne preukázať. Pravdepodobne šlo o iné ochorenia - možno o alergie."

Obavy z toho, že glutaman sodný je pre zdravie nebezpečný, sú podľa odborníka zbytočné, náš organizmus túto látku dokáže bez problémov metabolizovať a vylúčiť. Samozrejme, neznamená to, že ho možno konzumovať bez obmedzenia, to však platí o akýchkoľvek látkach, extrémne množstvo akejkoľvek - aj tej „najnevinnejšej" - môže uškodiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 12 775
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 684
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 948
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 772
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 750
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 460
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 683
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 824
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 422
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 996

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop