Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. júl, 2017 | Meniny má Oľga

V modernej spoločnosti získal glutaman sodný spomedzi éčok jednoznačné prvenstvo

V škodlivosti, dezinformáciách aj strachu, ktorý šíri medzi spotrebiteľmi.

V modernej spoločnosti získal spomedzi éčok glutaman jednoznačné prvenstvo. Tiež sa ho bojíte ako čert kríža? Vedeli ste, že ho v malej miere obsahuje aj materské mlieko?

Glutaman sodný -soľ kyseliny glutamovej -je látka, ktorá sa pridáva do mnohých priemyselne spracovaných potravín. Na obale výrobkov ju nájdeme označenú ako zvýrazňovač chuti E 621 alebo ako MSG -Monosodium glutamate.

Pridáva sa napríklad do instantných polievok, majonéz, mäsových výrobkov, čipsov, nízkotučných výrobkov a pod. Vo veľkom sa používa v ázijských krajinách, „... do Európy sa dováža z Japonska, kde sa dodnes získava extrakciou z morských rias, prípadne hydrolýzou z rastlinných bielkovín, napr. sóje," vysvetľuje Ing. Jozef Kerekréty, odborník na kvalitu a bezpečnosť potravín, auditor v potravinárskom priemysle.

Dopĺňa, že glutaman sodný sa môže vyrábať aj podobnou cestou ako ocot, kyselina citrónová či alkohol - zv. fermentáciou z cukru.

Umami

Glutaman sa používa pre schopnosť zvyšovať intenzitu chute potravín. Má svoju špecifickú chuť, ktorá sa volá umami a ktorú vnímame špeciálnymi receptormi v ústnej dutine.

„Ak je prítomný v kombinácii so slanou alebo kyslou chuťou, zvyšuje pocit slanosti a kyslosti. Napríklad na vyvolanie rovnakého pocitu slanej chuti potrebujeme menej soli. Glutaman nezvýrazňuje sladkú a horkú chuť."

Glutaman sodný patrí v povedomí Slovákov spolu s éčkami zrejme k najväčším strašiakom v potravinárskom priemysle. Jozef Kerekréty vysvetľuje, že kyselina glutámová je jedna aminokyselín, z ktorých sú tvorené bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie rastlinných aj živočíšnych organizmov.

Podľa odborníka kyselina sama osebe nevzbudzuje osobitný záujem, v centre pozornosti je jej sodná soľ - známy glutaman sodný. „Práve ten sa pridáva do potravín na zvýraznenie chuti a je pôvodcom piatej základnej chuti – umami. Tú cítime na zadnej časti jazyka a podnebia úst pri konzumácií kvalitného vývaru.

Poznali ju už mnohé generácie pred nami," hovorí odborník. Obsahuje ho aj materské mlieko a dokonca v oveľa vyššej koncentrácii ako kravské.

Syndróm čínskej reštaurácie

V súvislosti s konzumáciou potravín s obsahom glutamanu sodného sa spája syndróm čínskej reštaurácie - glutaman sa zvykne považovať za spúšťač migrény.

Odborník hovorí, že „... syndróm čínskej reštaurácie alebo syndróm glutamanu sa dnes nepovažuje za dokázaný. Symptómy opísané v literatúre o konzumácii potravy v čínskej reštaurácii sa nepodarilo experimentálne preukázať. Pravdepodobne šlo o iné ochorenia - možno o alergie."

Obavy z toho, že glutaman sodný je pre zdravie nebezpečný, sú podľa odborníka zbytočné, náš organizmus túto látku dokáže bez problémov metabolizovať a vylúčiť. Samozrejme, neznamená to, že ho možno konzumovať bez obmedzenia, to však platí o akýchkoľvek látkach, extrémne množstvo akejkoľvek - aj tej „najnevinnejšej" - môže uškodiť.

Neprehliadnite tiež

Búrka s krúpami zasiahla aj Košice

Východom Slovenska sa v nedeľu prehnali búrky, napáchali škody.

Košičanka začala od nuly na Bali, dnes tam stavia dom

Marcela Mattová: Chcela by som ovládať všetky jazyky.

Záhada košického jazera: Ľudia z neho vychádzajú vyhádzaní

Podľa lekárov za to môžu sinice, podľa mamičiek štípance od hmyzu.

Východniarka bez rúk maľuje obrazy a vyšíva

Pavlína Csápaiová: Kým človek neprinesie hlavu v podpazuší, úrady mu nepomôžu.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Štefan Nosáľ ostane navždy s nami, odkazujú členovia Lúčnice.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 050
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 560
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 047
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 640
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 954
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 055
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 613
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 567
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 086
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 661

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop