Korzár logo Korzár
Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana
Nájdete nás na webe

Recepty na Vianoce

Milí čitatelia, cez sviatky budete kuchtiť podľa originálnych receptov.

Na slávnostnú príležitosť sa hodí mäsitý pokrm, ako prílohu sme zvolili karlovarský knedlíček. Ako dezert si pripravte zaujímavý tekvicový puding.

Pokojné Vianoce s gastronomickým zážitkom a nový rok plný radostných prekvapení želáme.

Teľacie stehno s dubákovou omáčkou a karlovarským knedlíčkom

telacie-stehno-s-dubakovou-omackou_r8096_res.jpg

Pre cca 6 hostí potrebujeme:
1 kg teľacie stehno/sviečkovica/
0,12 kg dubáky mrazené
0,06 kg huby sušené
0,2 kg šalotky
0,35 l smotana
0,3 kg toastový chlieb
3 ks vajíčka
0,1 kg maslo
0,3 l mlieko
Slepačí vývar
Soľ
Čierne korenie
Panenský olivový olej
Cibuľa
Petržlenová vňať
Paradajky

Teľacie stehno alebo teľaciu sviečkovicu očistíme od blán a necháme vcelku. Okoreníme čerstvo namletým korením, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Chvíľu necháme odležať. Na rozpálenom grile, prípadne na panvici opečieme mäso zo všetkých strán a necháme dopiecť vo vyhriatej rúre pri nízkej teplote na požadovaný stupeň prepečenia.

Medzitým si pripravíme karlovarský knedlíček. Toastový chlieb pokrájame na menšie kocky a necháme presušiť. Na masle porestujeme na drobno pokrájanú cibuľu. Do mlieka pridáme žĺtky, premiešame a vlejeme na toastový chlieb spolu s cibuľkou. Pridáme posekanú petržlenovú vňať, dochutíme soľou a korením a na záver pridáme sneh z vyšľahaných bielkov. Všetko spolu jemne premiešame a vytvarujeme si knedlíček, ktorý dôkladne zabalíme do potravinárskej fólie a dáme cca na 20 minút uvariť do vody.

Pripravíme si dubákovú omáčku. Šalotku nakrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji, pridáme mrazené dubáky, zalejeme smotanou a malým množstvom vývaru. Pridáme uvarené sušené huby a necháme chvíľu povariť. Omáčku vymixujeme ponorným mixérom, dochutíme soľou.

Teľacie stehno nakrájame a podávame s knedlíčkom a omáčkou. Dozdobíme pomaly pečenou paradajkou.

Hovädzia sviečkovica s restovaným špenátom a karlovarským knedlíčkom

hovadzia-svieckovica-s-restovanym-spenat_r5393_res.jpg

Pre cca 6 osôb
1 kg hovädzia sviečkovica
0,4 kg špenát čerstvý
0,3 kg toastový chlieb
3 ks vajíčka
0,1 kg maslo
0,3 l mlieko
Panenský olivový olej
Šalotka
Cesnak
Cibuľa
Petržlenová vňať
Soľ
Čierne korenie

Hovädziu sviečkovicu očistíme od blán, okoreníme čiernym korením, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Chvíľu necháme odležať. Na rozohriatej panvici opečieme mäso zo všetkých strán a necháme dopiecť v rúre pri nízkej teplote.

Medzitým si pripravíme karlovarský knedlíček.

Pripravíme si restovaný špenát. Nadrobno nakrájanú šalotku opražíme na olivovom oleji, pridáme cesnak. Na záver pridáme očistený čerstvý špenát, zľahka premiešame a odstavíme. Hovädziu sviečkovicu nakrájame a podávame s knedlíčkom a špenátom.

Tekvicový puding s čerstvým ovocím

tekvicovy-puding_1_r3177_res.jpg

Pre cca 6 oslavujúcich si pripravíme:
1 kg tekvica hokaido
0,2 l mlieko
0,2 l smotana na šľahanie
40 g maizena alebo Zlatý klas
50 g cukor
Kardamon mletý

Tekvicu si ošúpeme a zbavíme jadierok. Pokrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Vychladenú tekvicu rozmixujeme so štipkou mletého kardamónu. V mlieku si rozpustíme cukor a maizenu a pridáme do rozmixovanej tekvice. Zmes privedieme do varu a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladnúť a následne ho zjemníme vyšľahanou smotanou. Podávame v dezertných pohároch s čerstvým ovocím, na dozdobenie môžeme použiť ozdoby z čokolády a karamelu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 181
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 110
  3. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 223
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 213
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 817
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 918
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 537
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 037
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 801

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop