Korzár logo Korzár
Streda, 21. november, 2018 | Meniny má Elvíra
Nájdete nás na webe

Recepty na Vianoce

Milí čitatelia, cez sviatky budete kuchtiť podľa originálnych receptov.

Na slávnostnú príležitosť sa hodí mäsitý pokrm, ako prílohu sme zvolili karlovarský knedlíček. Ako dezert si pripravte zaujímavý tekvicový puding.

Pokojné Vianoce s gastronomickým zážitkom a nový rok plný radostných prekvapení želáme.

Teľacie stehno s dubákovou omáčkou a karlovarským knedlíčkom

telacie-stehno-s-dubakovou-omackou_r8096_res.jpg

Pre cca 6 hostí potrebujeme:
1 kg teľacie stehno/sviečkovica/
0,12 kg dubáky mrazené
0,06 kg huby sušené
0,2 kg šalotky
0,35 l smotana
0,3 kg toastový chlieb
3 ks vajíčka
0,1 kg maslo
0,3 l mlieko
Slepačí vývar
Soľ
Čierne korenie
Panenský olivový olej
Cibuľa
Petržlenová vňať
Paradajky

Teľacie stehno alebo teľaciu sviečkovicu očistíme od blán a necháme vcelku. Okoreníme čerstvo namletým korením, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Chvíľu necháme odležať. Na rozpálenom grile, prípadne na panvici opečieme mäso zo všetkých strán a necháme dopiecť vo vyhriatej rúre pri nízkej teplote na požadovaný stupeň prepečenia.

Medzitým si pripravíme karlovarský knedlíček. Toastový chlieb pokrájame na menšie kocky a necháme presušiť. Na masle porestujeme na drobno pokrájanú cibuľu. Do mlieka pridáme žĺtky, premiešame a vlejeme na toastový chlieb spolu s cibuľkou. Pridáme posekanú petržlenovú vňať, dochutíme soľou a korením a na záver pridáme sneh z vyšľahaných bielkov. Všetko spolu jemne premiešame a vytvarujeme si knedlíček, ktorý dôkladne zabalíme do potravinárskej fólie a dáme cca na 20 minút uvariť do vody.

Pripravíme si dubákovú omáčku. Šalotku nakrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji, pridáme mrazené dubáky, zalejeme smotanou a malým množstvom vývaru. Pridáme uvarené sušené huby a necháme chvíľu povariť. Omáčku vymixujeme ponorným mixérom, dochutíme soľou.

Teľacie stehno nakrájame a podávame s knedlíčkom a omáčkou. Dozdobíme pomaly pečenou paradajkou.

Hovädzia sviečkovica s restovaným špenátom a karlovarským knedlíčkom

hovadzia-svieckovica-s-restovanym-spenat_r5393_res.jpg

Pre cca 6 osôb
1 kg hovädzia sviečkovica
0,4 kg špenát čerstvý
0,3 kg toastový chlieb
3 ks vajíčka
0,1 kg maslo
0,3 l mlieko
Panenský olivový olej
Šalotka
Cesnak
Cibuľa
Petržlenová vňať
Soľ
Čierne korenie

Hovädziu sviečkovicu očistíme od blán, okoreníme čiernym korením, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Chvíľu necháme odležať. Na rozohriatej panvici opečieme mäso zo všetkých strán a necháme dopiecť v rúre pri nízkej teplote.

Medzitým si pripravíme karlovarský knedlíček.

Pripravíme si restovaný špenát. Nadrobno nakrájanú šalotku opražíme na olivovom oleji, pridáme cesnak. Na záver pridáme očistený čerstvý špenát, zľahka premiešame a odstavíme. Hovädziu sviečkovicu nakrájame a podávame s knedlíčkom a špenátom.

Tekvicový puding s čerstvým ovocím

tekvicovy-puding_1_r3177_res.jpg

Pre cca 6 oslavujúcich si pripravíme:
1 kg tekvica hokaido
0,2 l mlieko
0,2 l smotana na šľahanie
40 g maizena alebo Zlatý klas
50 g cukor
Kardamon mletý

Tekvicu si ošúpeme a zbavíme jadierok. Pokrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Vychladenú tekvicu rozmixujeme so štipkou mletého kardamónu. V mlieku si rozpustíme cukor a maizenu a pridáme do rozmixovanej tekvice. Zmes privedieme do varu a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladnúť a následne ho zjemníme vyšľahanou smotanou. Podávame v dezertných pohároch s čerstvým ovocím, na dozdobenie môžeme použiť ozdoby z čokolády a karamelu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 konkrétne tipy, ako získať peniaze na rozvoj podnikania
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  3. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  4. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  5. Iba 1 z 10 ľudí uhádne tieto fakty o ikonických značkách
  6. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  7. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  8. Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?
  9. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  10. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  1. Ekonomická a multilaterálna diplomacia Mexika
  2. Záverečná konferencia projektu RECARE
  3. Forum & československá moderna
  4. Spolupráca Stavebnej fakulty STU na obnove hradu Krásna Hôrka
  5. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku
  6. Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú
  7. Iba 1 z 10 ľudí uhádne tieto fakty o ikonických značkách
  8. S mobil bankingom nosíte banku vo vrecku
  9. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?
  10. Deti z Kľušova už vedia zachraňovať životy
  1. Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť? 22 588
  2. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 17 539
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 13 632
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 11 972
  5. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 9 141
  6. Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku 7 755
  7. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 6 582
  8. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 5 691
  9. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 5 302
  10. Iba 1 z 10 ľudí uhádne tieto fakty o ikonických značkách 4 878

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop