Pre cca 6 osôb
1 kg bravčovej panenskej
0,15 kg sušenej šunky
0,2 kg šalotky
100 g masla
0,2 l bieleho vína
0,3 kg ryže arborio
0,15 kg parmezánu
Slepačí vývar
Soľ
Čierne korenie
Panenský olivový olej
Lístky šalvie
Paradajky
Bravčovú panenskú očistíme od blán a necháme vcelku. Naplníme sušenou šunkou a šalviou. Okoreníme čerstvo namletým korením, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Chvíľu necháme odležať.
Na rozpálenom grile, prípadne na panvici opečieme mäso zo všetkých strán a necháme dopiecť vo vyhriatej rúre pri nízkej teplote na požadovaný stupeň prepečenia.
Medzitým si pripravíme rizoto. Šalotku nakrájame nadrobno a opražíme na olivovom oleji, pridáme nepremytú ryžu arborio a chvíľu restujeme. Zalejeme vývarom, ochutíme drveným čiernym korením a varíme asi 10 minút.
Pravidelne miešame. Pred koncom varenia pridáme biele víno a podľa potreby vývar. Na konci varenia pridáme maslo a dochutíme strúhaným parmezánom.
Bravčovú panenskú nakrájame a podávame s rizotom krémovej konzistencie.
Dozdobíme pomaly pečenou paradajkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.