Korzár logo Korzár
Streda, 22. november, 2017 | Meniny má Cecília
Pridajte si svoje mesto

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Milí čitatelia, tento týždeň budete kuchtiť podľa originálneho receptu z najlepšej reštaurácie Košického kraja.

(Zdroj: archív)

Ak nemáte na varenie čas, radi vám pokrm ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree v hoteli DoubleTree by Hilton. Tešíme sa na vás.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg
Mrkva 150 g
Zeler 150 g
Cibuľa 100 g
Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g
Trstinový cukor jedna čajová lyžička
Kyslá smotana
Olej alebo masť
Bobkový list
Nové korenie
Čierne korenie
Soľ
Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlatohnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme. Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu. Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Neprehliadnite tiež

Priebežne aktualizované

Športová streda na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch.

Bratov Paškovcov odsúdili za brutálnu bitku v centre Košíc

Dvaja dostali podmienku, jeden peňažný trest.

Ocenili najlepších stredoškolákov Košického kraja

Ocenenie prevzalo 22 jednotlivcov a štyri kolektívy.

Košičanka dostala za smrteľnú nehodu podmienku

Zavinila zrážku, pri ktorej zahynul vodič druhého vozidla.

Výpadok lieku proti zrážanlivosti krvi zapríčinil držiteľ registrácie

Turistika po lekárňach je v týchto dňoch zbytočná.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Haagsky tribunál trestal najmä Srbov, po Mladičovi končí

Miloševič počas procesu zomrel, srbského extrémistu zase oslobodili. Teraz sedí v parlamente.

SVET

Najskôr cukríky, potom zabíjanie. Balkánskeho mäsiara odsúdili

Niektorí Mladiča považujú za vojnového hrdinu.

KOMENTÁRE

Bezdôsledkový Smer nám zahral komédiu

Smer je len napodobenina s niekoľkými vonkajšími znakmi politickej strany.

KOŠICE KORZÁR

Bratov Paškovcov odsúdili za bitku v centre Košíc

Dvaja dostali podmienku, jeden peňažný trest.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 9 840
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 922
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 3 736
  4. Moskva alebo Petrohrad? 3 723
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 125
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 559
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 325
  8. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 173
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 968
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 655

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop