Korzár logo Korzár

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Milí čitatelia, tento týždeň budete kuchtiť podľa originálneho receptu z najlepšej reštaurácie Košického kraja.

(Zdroj: archív)

Ak nemáte na varenie čas, radi vám pokrm ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree v hoteli DoubleTree by Hilton. Tešíme sa na vás.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg
Mrkva 150 g
Zeler 150 g
Cibuľa 100 g
Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g
Trstinový cukor jedna čajová lyžička
Kyslá smotana
Olej alebo masť
Bobkový list
Nové korenie
Čierne korenie
Soľ
Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlatohnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme. Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu. Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 520
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 898
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 003
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 243
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 225
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 202
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 986
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 355
  1. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Druhá časť.
  2. Elena Antalová: " Nevím, zda vím, co je to zázrak"
  3. Jozef Drahovský: Primátor Bratislavy ocenil výnimočné osobnosti za rok 2025
  4. Martin Fronk: Hrad Modrý Kameň: Miesto, kde história dýcha a čas sa zastaví
  5. Martin Fronk: Szécsény: Malebná maďarská jednotaktovka s kaštieľom, ktorý má dušu
  6. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XL.
  7. Julius Kravjar: Slovo gentlemana v politike neplatí alebo Kľúčový dokument v debatách o rozširovaní NATO na východ
  8. Soňa Kallová: Karibik lowcost - časť prvá
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 27 952
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 23 000
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 17 206
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 9 544
  5. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 4 568
  6. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 458
  7. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy) 3 893
  8. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 3 439
  1. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  3. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
  4. INESS: Cena zamestnanca opäť narástla
  5. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  6. Tupou Ceruzou: Pápež František
  7. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Druhá svetová a James Bond z Vatikánu. Druhá časť.
  2. Elena Antalová: " Nevím, zda vím, co je to zázrak"
  3. Jozef Drahovský: Primátor Bratislavy ocenil výnimočné osobnosti za rok 2025
  4. Martin Fronk: Hrad Modrý Kameň: Miesto, kde história dýcha a čas sa zastaví
  5. Martin Fronk: Szécsény: Malebná maďarská jednotaktovka s kaštieľom, ktorý má dušu
  6. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XL.
  7. Julius Kravjar: Slovo gentlemana v politike neplatí alebo Kľúčový dokument v debatách o rozširovaní NATO na východ
  8. Soňa Kallová: Karibik lowcost - časť prvá
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 27 952
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 23 000
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 17 206
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 9 544
  5. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 4 568
  6. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 458
  7. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy) 3 893
  8. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 3 439
  1. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  3. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
  4. INESS: Cena zamestnanca opäť narástla
  5. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  6. Tupou Ceruzou: Pápež František
  7. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu