Korzár logo Korzár
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Milí čitatelia, tento týždeň budete kuchtiť podľa originálneho receptu z najlepšej reštaurácie Košického kraja.

(Zdroj: archív)

Ak nemáte na varenie čas, radi vám pokrm ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree v hoteli DoubleTree by Hilton. Tešíme sa na vás.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg
Mrkva 150 g
Zeler 150 g
Cibuľa 100 g
Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g
Trstinový cukor jedna čajová lyžička
Kyslá smotana
Olej alebo masť
Bobkový list
Nové korenie
Čierne korenie
Soľ
Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlatohnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme. Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu. Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 324
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 710
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 272
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 050
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 717
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 257
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 405
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 456
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 196
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 993
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Košičanka sa stala na ostrove Bali obeťou vraždy

Miestna polícia už podozrivého Indonézana zadržala.

Ilustračné.

Osada v Zbudskom Dlhom zápasí s covidom. Stráži ju polícia

Riaditeľ školy: Na úmrtia sa pozeráme tragicky, z detí sa stali siroty.

Pred osadou hliadkujú policajti.

Ráno horelo v jednom z košických bytov. Majiteľku zachránil sused

Časť obyvateľov museli evakuovať, neskôr sa mohli vrátiť domov.

Z bytu šľahali poriadne plamene.

Košická župa odkryla odmeny. Priemerne 1 037 eur na úradníka

Otázky nestačili, zabral až slobodný prístup k informáciám.

Košický župan Rastislav Trnka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý o výnimke nehovoril pravdu, papalášizmus dokazuje úspešný vedec

Pracuje v Anglicku, žiadosť mu zamietli.

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina)
Nový prezident USA Joe Biden.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump nikomu nechýbal, Biden je prezident

Biden nesľuboval, že Ameriku urobí znovu veľkou. Mal prosbu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ilustračná fotografia z MS v hokeji.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop