Korzár logo Korzár
Piatok, 22. február, 2019 | Meniny má Etela
Nájdete nás na webe

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Milí čitatelia, tento týždeň budete kuchtiť podľa originálneho receptu z najlepšej reštaurácie Košického kraja.

(Zdroj: archív)

Ak nemáte na varenie čas, radi vám pokrm ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree v hoteli DoubleTree by Hilton. Tešíme sa na vás.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg
Mrkva 150 g
Zeler 150 g
Cibuľa 100 g
Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g
Trstinový cukor jedna čajová lyžička
Kyslá smotana
Olej alebo masť
Bobkový list
Nové korenie
Čierne korenie
Soľ
Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlatohnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme. Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu. Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štefánka by Pulitzer
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 355
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 16 277
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 10 874
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 892
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 976
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 5 224
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 146
  8. Štefánka by Pulitzer 4 929
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 627
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 935

Neprehliadnite tiež

V Tatrách spadla na turistov lavína. Jeden neprežil

K tragédii došlo v Malej Studenej doline.

Ilustračné foto

Medzi Mukačevom a Košicami by mali jazdiť osobné vlaky

Érsek rokoval s ukrajinským ministrom Volodymyrom Omeljanom.

Minister Arpád Érsek rokoval s ukrajinským ministrom infraštruktúry.

Prezident Kiska: Ficom sa nenechám vydierať

Nonstop čítanie Kuciakových článkov v Košiciach pokračuje až do večera.

Prezident Andrej Kiska v objatí so Zlaticou Kušnírovou v Tabačke.

Rudolf Schuster už mieri z nemocnice domov

Jeho zdravotný stav je veľmi dobrý, rehabilituje.

Rudolfa Schustera prepustia do domáceho liečenia.

Fico, Danko, Bugár, choďte už preč. Pozrite si zhromaždenia na východe

V mestách si pripomenuli pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Rok po vražde je Slovensko ešte surovejšie (píše Michal Havran)

Pretože smrť dvoch mladých ľudí zničila jeho svet balíčkov a večierkov.

Dnes píše Matúš Ritomský

S Čaputovou sa môže zopakovať Mikloškova dilema

Voľby nemôžu byť chladný kalkul, ide o hodnoty. Pripomína vám to niečo?

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop