Korzár logo Korzár
Piatok, 24. február, 2017 |Meniny má Matej

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Milí čitatelia, tento týždeň budete kuchtiť podľa originálneho receptu z najlepšej reštaurácie Košického kraja.

(Zdroj: archív)

Ak nemáte na varenie čas, radi vám pokrm ponúkneme vo štvrtok počas biznis obeda v reštaurácii Olive Tree v hoteli DoubleTree by Hilton. Tešíme sa na vás.

Hovädzie varené s paradajkovou omáčkou

Táto klasika, ako má byť, si vyžaduje trošku viac času, podobne ako hovädzie varené so sviečkovou omáčkou. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania, aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu a paradajkového pretlaku. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica alebo lýtko 1 kg
Mrkva 150 g
Zeler 150 g
Cibuľa 100 g
Paradajkový pretlak v dobrej kvalite 200 g
Trstinový cukor jedna čajová lyžička
Kyslá smotana
Olej alebo masť
Bobkový list
Nové korenie
Čierne korenie
Soľ
Menšiu kôru škorice

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kocky. Mierne rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlatohnedastú farbu, pridáme paradajkový pretlak a ešte krátku chvíľu základ restujeme. Základ zalejeme vodou, cca jedným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia, čierneho korenia a menšie množstvo celej škorice. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac.(Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky. Na druhy deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, cca jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme, dochutíme soľou, korením a na zjemnenie pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme kyslú smotanu. Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť.

Neprehliadnite tiež

Ludovika Energy dostala stop na ďalší geologický prieskum

Spoločnosť nebude na Jahodnej skúmať územia na tzv. vzácne zeminy.

Povodňová situácia v Košickom kraji sa upokojuje

Tretí stupeň povodňovej aktivity je už len na rieke Roňava.

Hasiči odstraňujú popadané stromy

SHMÚ varoval pred mimoriadne búrlivým vetrom vo Vysokých Tatrách.

Aktivisti: Spoločný podnik s mestom zabetónuje EEI v Košiciach

Mesto považuje nápad za racionálny. Odporcovia za najhorší.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Malé knedličky, veľké dojmy
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  5. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  6. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  9. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  10. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 634
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 632
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 574
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 611
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 160
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 820
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 867
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 271
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 964
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 2 539

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop