Ďalšia skupina ich zase odbaví niekoľkými bielymi rožkami či nebodaj majonézovým šalátom. To však vášmu zdraviu neprospieva.
Ak budete raňajkovať tie správne potraviny, môže sa to odzrkadliť na vašej váhe, kvalitné raňajky zvyšujú aj krátkodobú pamäť, znižujú riziko vzniku rakoviny a povzbudzujú v nás pocity šťastia. A čo by nám na raňajkovom tanieri nemalo chýbať?
Kedysi zatracované a dnes opäť velebené vajíčka. Obsahujú síce cholesterol, ale ako je už známe, na zvyšovanie zlého cholesterolu v krvi majú len zanedbateľný vplyv. V žĺtku sa však nachádza veľa živín a hlavne luteín.
Celozrné pečivo, cereálie alebo ovsené vločky - to je zdravá vláknina, ktorá vám pomôže znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu. Navyše dodáva energiu a dlho udržiava pocit sýtosti.
Pokojne si natrite celozrné pečivo arašidovým maslom. Je bohatou zásobárňou bielkovín, ktoré naše telo potrebuje pre dobrú reguláciu cukru v krvi. A obsahujú aj dobré nenasýtené tuky.
Ani ovocie by nemalo chýbať vo vašom raňajkovom menu. A je celkom jedno, či dáte prednosť bobuľovým druhom, banánom alebo melónom. Ideálne by ste ich mali striedať a kombinovať, lebo každý druh je bohatý na iný typ prospešných látok.
Začať deň jogurtom je správne. Veď 170 gramov jogurtu obsahuje toľko bielkovín ako porcia mäsa. Samozrejme, musí to byť biely jogurt bez cukru a iných hlúpostí.
Raňajky môžete aj vypiť. Ak si rozmixujete jogurt alebo tvaroh s ovocím, orechmi a rôznymi semienkami, dostane váš organizmus plnohodnotné ranné menu.
Autor: Spracovala: nov
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.