Pre piatich maškrtníkov potrebujeme: múka hladká 70g, cukor kryštál 75g, smotana kyslá 75g, vajce 1ks, smotana na šľahanie 75g, datle vykôstkované 100g, zmrzlina 150g, cukor trstinový 50g, prášok do pečiva, sóda bikarbóna voda 125ml, olej.
Najprv si pripravíme datľové pyré. Vodu s datľami necháme zovrieť, odstavíme a pridáme sódu bikarbónu. Ešte vlažné spolu rozmixujeme.
Preosiatu múku zmiešame s trstinovým cukrom a pridáme vychladené datľové pyré.
Vyšľaháme žĺtok s kyslou smotanou, pridáme prášok do pečiva a všetko spolu spojíme. Necháme oddýchnuť približne 15 minút. Potom jemne pridáme vyšľahaný bielok.
Z hotového cesta pečieme malé lievance, najlepšie na panvici na to určenej.
Ešte si pripravíme karamelovú omáčku. Vo vhodnej nádobe skaramelizujeme kryštálový cukor, pridáme smotanu na šľahanie a chvíľku povaríme.
Lievance podávame teplé, preliate karamelovou omáčkou a kopčekom zmrzliny. Na dozdobenie môžeme použiť čokoládové hobliny.
Aj tento dezert si môžete vychutnať počas rodinných osláv, krstín či odborných podujatí v našom hoteli.
Autor: Marek Brezina
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.