Korzár logo Korzár
Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír
Nájdete nás na webe

Vedeli ste? Olivový olej si zbytočne sami ničíme

Extra panenský olivový olej je chutný, zdraviu prospešný a tiež dosť drahý. Neničte ho preto zlým skladovaním ani používaním.

Neznáša totiž teplo, vzduch ani svetlo.

Hoci sa kvalitný olivový olej udomácnil aj v našich končinách, väčšina ho nevie správne používať.

1. Kupujete olej vo fľašiach z plastu alebo číreho skla

Dvaja najväčší nepriatelia panenského olivového oleja sú kyslík a ostré slnečné svetlo. Hneď potom, ako sa vzduch alebo slnko dotknú oleja, môže začať žltnúť.

Nakupujte preto olej balený v tmavo zafarbených sklenených fľašiach a s dobrým tesniacim uzáverom. Doma si menšiu časť odlejte do sklenenej karafy - ideálne tiež tmavej, aby ste nemuseli neustále otvárať pôvodný obal a uchovali tak olej hodnotný čo najdlhšie.

2. Ukládáte olej v blízkosti zdroja tepla

Teplo, či už od sporáka alebo zo slnečných paprskov, uberá oleju na kvalite. Zhoršuje sa jeho chuť a vytrácajú sa jeho zdravotné benefity. Nedržte ho preto v blízkosti sporáka, ale skladujte v teplote medzi 7 a 20 °C. Najlepšie v chladničke alebo chladnejšej špajzke bez okien.

3. Súdite olej podľa farby

Myslíte si, že keď doma zistíte, že olej, ktorý ste si kúpili, má inú ako žltú farbu, tak je menej kvalitný a dokonca zlý? To rozhodne nie. Farba nemá na kvalitu oleja žiadny vplyv. Mení sa podľa druhu olív, z ktorých bol lisovaný. Môže byť jasne zelená, zlatistá i svetložltá. To, čo určuje kvalitu oleja, je jeho vôňa a chuť.

4. Pražíte na oleji pri vysokej teplote

Hraničnou teplotou extra panenského oleja je 210°C. Do tejto teploty si uchováva všetky zdraviu prospešné látky. Pri vyššej teplote sa už olej prepaľuje, ničia sa antioxidanty a mení sa jeho chuť. Riziko, že olej prepálite, je dosť vysoké, a to by bola veľká škoda. Extra panenský olej použite radšej pre prípravu jedál za studena. Na varenie používajte olivové oleje s označením „sansa" a „pure".

5. Používate jemný olej na varenie

Niektoré extra panenské olivové oleje - tie s jemnou príchuťou (ovocia, lístia, kvetov či trávy), by ste mali používať výhradne v studenej kuchyni a chrániť ich aromatické vlastnosti a chuť. Použite ich ako dokončovacie oleje, k zvýrazneniu chuti cestovín, bruschetty a šalátov.

6. Máte olej príliš dlho otvorený

Už nikdy nekupujte olivový olej do zásoby s tým, že ho budete používať celé roky. Extra panenský olivový olej spotrebujte najneskôr do 24 mesiacov od dňa lisovania, ktorý musí byť vyznačený na etikete. Všetky staré fľaše vyhoďte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 19 304
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 258
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 185
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 584
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 879
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 165
  7. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 686
  8. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 529
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 488
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 027

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop