Korzár logo Korzár
Pondelok, 16. júl, 2018 | Meniny má Drahomír
Nájdete nás na webe

Vedeli ste? Olivový olej si zbytočne sami ničíme

Extra panenský olivový olej je chutný, zdraviu prospešný a tiež dosť drahý. Neničte ho preto zlým skladovaním ani používaním.

Neznáša totiž teplo, vzduch ani svetlo.

Hoci sa kvalitný olivový olej udomácnil aj v našich končinách, väčšina ho nevie správne používať.

1. Kupujete olej vo fľašiach z plastu alebo číreho skla

Dvaja najväčší nepriatelia panenského olivového oleja sú kyslík a ostré slnečné svetlo. Hneď potom, ako sa vzduch alebo slnko dotknú oleja, môže začať žltnúť.

Nakupujte preto olej balený v tmavo zafarbených sklenených fľašiach a s dobrým tesniacim uzáverom. Doma si menšiu časť odlejte do sklenenej karafy - ideálne tiež tmavej, aby ste nemuseli neustále otvárať pôvodný obal a uchovali tak olej hodnotný čo najdlhšie.

2. Ukládáte olej v blízkosti zdroja tepla

Teplo, či už od sporáka alebo zo slnečných paprskov, uberá oleju na kvalite. Zhoršuje sa jeho chuť a vytrácajú sa jeho zdravotné benefity. Nedržte ho preto v blízkosti sporáka, ale skladujte v teplote medzi 7 a 20 °C. Najlepšie v chladničke alebo chladnejšej špajzke bez okien.

3. Súdite olej podľa farby

Myslíte si, že keď doma zistíte, že olej, ktorý ste si kúpili, má inú ako žltú farbu, tak je menej kvalitný a dokonca zlý? To rozhodne nie. Farba nemá na kvalitu oleja žiadny vplyv. Mení sa podľa druhu olív, z ktorých bol lisovaný. Môže byť jasne zelená, zlatistá i svetložltá. To, čo určuje kvalitu oleja, je jeho vôňa a chuť.

4. Pražíte na oleji pri vysokej teplote

Hraničnou teplotou extra panenského oleja je 210°C. Do tejto teploty si uchováva všetky zdraviu prospešné látky. Pri vyššej teplote sa už olej prepaľuje, ničia sa antioxidanty a mení sa jeho chuť. Riziko, že olej prepálite, je dosť vysoké, a to by bola veľká škoda. Extra panenský olej použite radšej pre prípravu jedál za studena. Na varenie používajte olivové oleje s označením „sansa" a „pure".

5. Používate jemný olej na varenie

Niektoré extra panenské olivové oleje - tie s jemnou príchuťou (ovocia, lístia, kvetov či trávy), by ste mali používať výhradne v studenej kuchyni a chrániť ich aromatické vlastnosti a chuť. Použite ich ako dokončovacie oleje, k zvýrazneniu chuti cestovín, bruschetty a šalátov.

6. Máte olej príliš dlho otvorený

Už nikdy nekupujte olivový olej do zásoby s tým, že ho budete používať celé roky. Extra panenský olivový olej spotrebujte najneskôr do 24 mesiacov od dňa lisovania, ktorý musí byť vyznačený na etikete. Všetky staré fľaše vyhoďte.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 779
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 178
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 217
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 489
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 863
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 554
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 766
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 504
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 302
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 837

Neprehliadnite tiež

Osýpky sú aj v košickej väznici. Ovplyvňujú program súdov

Obžalovaného nepredviedli, lebo bol v karanténe.

Polícia skúša na motorkárov na Jahodnej optickú brzdu

V nebezpečných úsekoch pribudli čiarové spomaľovače.

V Kráľovskom Chlmci prepadli pobočku banky

Ozbrojený muž si odniesol hotovosť, nikto nebol zranený.

Archeopark na Košickom hrade by mohol byť do piatich rokov

Pri prácach sa musia spoliehať hlavne na dobrovoľníkov.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

Oľga Babčenková o všetkom vedela vopred.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pre Trumpa je svetová politika len hra

Putin sa opäť priznal, že Krym bola hra Kremľa.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop