Existujú potraviny, ktoré majú zlú povesť a vyslúžili si výstražnú nálepku potravín, ktorým sa máme vyhýbať. Obvykle preto, že sú veľmi tučné, majú vysoký obsah sacharidov alebo proste neprospievajú zdraviu. V skutočnosti nie sú také zlé.
Vajcia
Dlho boli zatracované pre svoj vysoký obsah cholesterolu. Nedávny výskum však ukázal, že obsah cholesterolu v našom jedle má len malý dopad na hodnoty cholesterolu v tele.
Naopak vajcia sú plné bielkovín, dobrých nenasýtených tukov, vitamínov D, A a B12. Udržujú tiež na uzde apetít, preto sú vhodnejšie na raňajky ako pokrm s vysokým obsahom sacharidov. Namiesto chleba s džemom si radšej pripravte vaječnú omeletu.
Zemiaky
Najmä dietári sa zemiakom vyhýbajú, pretože sa z nich údajne priberá. To je ale pravda len napoly, záleží na tom, ako ich pripravíte. Ak si labužnícky pochutnávate na zapečených zemiakoch so smotanou alebo zemiakoch na oleji, je dosť možné, že sa to odrazí na vašej váhe. Zemiaky uvarené vo vode alebo na pare môžu byť skvelým zdrojov zdravých sacharidov.
Jeden zemiak má asi 170 kalórií, je bohatý na draslík a vlákninu a ich šupka obsahuje antioxidanty. Zemiaky tiež regulujú hladiny krvného cukru, udržujú nás dlhšie sýtych a pomáhajú spaľovať tuky.
Pečivo
V posledných rokoch je diétnym hitom vyhýbať sa chlebu, rožkom a ďalšiemu pečivu. Chlieb je však výborným zdrojom energizujúcich sacharidov a ak sa konzumuje v celozrnnej forme a v rozumnom množstve, je významným zdrojom vitamínov skupiny B, srdcu prospešnej vlákniny a mangánu, ktorý prospieva kostiam.
Do jedálnička zaraďte pečivo zo žitnej múky, prípadne žitno-pšeničnej.
Ryža
Ďalšia sacharidová bomba, ktorá je tabu pre ľudí, ktorí túžia po dokonalej postave. Sacharidy by však mali byť súčasťou zdravej stravy a to vrátane ryže. Vhodné je vybrať si hnedý variant. Hnedá ryža reguluje krvný cukor a udržuje nás sýtych po dlhý čas. Ryža je plná vlákniny a obsahuje významné živiny ako selén a mangán.
Sója
Na zozname nevhodných potravín sa ocitla po tom, ako sa rozniesli informácie, že spôsobuje rakovinu. Nikdy to nebolo reálne preukázané. Odborníci ale radia vyvarovať sa potravinám zo spracovanej sóje ako raňajkové lupienky, sladkosti a radšej voliť sóju vo forme tofu ako doplnok šalátu alebo ľahko solené sójové oriešky.
Čokoláda
Je pravda, že mliečna čokoláda obsahuje veľké množstvo cukru a tuku, tiež môže zvyšovať hladiny cholesterolu, ale ak sa naučíte vychutnať si jej horký variant, nemusíte sa viac obávať. Horká čokoláda znižuje LDL zlý cholesterol, znižuje krvný tlak a je plná antioxidantov. Držte sa zásady a jedzte len malé porcie.
Autor: Spracovala Kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.