Korzár logo Korzár
Sobota, 16. október, 2021 | Meniny má VladimíraKrížovkyKrížovky

Recept: Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept.

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou. (Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme v reštaurácii Olive Tree počas októbra ako špecialitu československej kuchyne v kulinárskom kalendári. Tešíme sa na vás.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Na túto klasiku tak, ako má byť, potrebujeme trošku viac času ako inokedy. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania. Aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1 kg
Mrkvu 200 g
Zeler 200 g
Cibuľa 150 g
Horčica 50 g
Smotana 30%
Olej alebo masť
Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, soľ
Brusnicový džem 50 g
Citrón 1 kus

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme plnotučnú horčicu a ešte krátku chvíľu ju restujeme. Základ zalejeme vodou – približne jedeným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia a čierneho korenia. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac. (Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Na druhý deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, približne jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, brusnicový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

schiller_archiv_r8156_res.jpg

František Schiller. Foto: archív

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať
  3. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  5. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  8. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  9. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  1. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  6. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  7. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  10. Projekt „Zdravé oči už v škôlke“ pomáha zachrániť zrak deťom
  1. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 427
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 8 962
  3. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 5 870
  4. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 5 565
  5. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 4 538
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 238
  7. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 696
  8. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 593
  9. Chceš sa podieľať na tvorbe novín? Pridaj sa k nám 3 469
  10. Z takmer päťsto pláží v Mexiku vyberáme tie najkrajšie 3 180

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa (ne)bojuje za sociálnu spravodlivosť.
  2. Eva Gallova: Nevšimli sme si, že bol Deň starých rodičov
  3. Irena Šimuneková: Sedliská - Podčičava
  4. Irena Šimuneková: Po hradoch - 47. Čičva
  5. Eduard Gemza: Človek je bytosť bio-psycho-sociálna a aj tvor spoločenský
  6. Michaela Hustá: Herliansky gejzír - (ne)zabudnutá pamiatka?
  7. Tomáš Vodvářka: Svobodně žít, ale taky svobodně zemřít (polemika)
  8. Miriam Studeničová: Fatálny omyl kresťanstva vo vzťahu ku Kráľovnej Nebies
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 17 226
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 8 560
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 924
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 141
  5. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 6 130
  6. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 648
  7. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 3 474
  8. Monika Nagyova: Luník IX. Myslela som si, že som naň pripravená, ale nebola som. 3 435
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Ako sa (ne)bojuje za sociálnu spravodlivosť.
  2. Eva Gallova: Nevšimli sme si, že bol Deň starých rodičov
  3. Irena Šimuneková: Sedliská - Podčičava
  4. Irena Šimuneková: Po hradoch - 47. Čičva
  5. Eduard Gemza: Človek je bytosť bio-psycho-sociálna a aj tvor spoločenský
  6. Michaela Hustá: Herliansky gejzír - (ne)zabudnutá pamiatka?
  7. Tomáš Vodvářka: Svobodně žít, ale taky svobodně zemřít (polemika)
  8. Miriam Studeničová: Fatálny omyl kresťanstva vo vzťahu ku Kráľovnej Nebies
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 17 226
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 8 560
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 6 924
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 141
  5. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 6 130
  6. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 648
  7. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 3 474
  8. Monika Nagyova: Luník IX. Myslela som si, že som naň pripravená, ale nebola som. 3 435
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu