Korzár logo Korzár
Sobota, 29. júl, 2017 | Meniny má Marta

Recept: Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept.

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme v reštaurácii Olive Tree počas októbra ako špecialitu československej kuchyne v kulinárskom kalendári. Tešíme sa na vás.

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Na túto klasiku tak, ako má byť, potrebujeme trošku viac času ako inokedy. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania. Aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1 kg
Mrkvu 200 g
Zeler 200 g
Cibuľa 150 g
Horčica 50 g
Smotana 30%
Olej alebo masť
Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, soľ
Brusnicový džem 50 g
Citrón 1 kus

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme plnotučnú horčicu a ešte krátku chvíľu ju restujeme. Základ zalejeme vodou – približne jedeným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia a čierneho korenia. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac. (Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Na druhý deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, približne jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, brusnicový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť!

schiller_archiv_r8156_res.jpg

František Schiller. Foto: archív

Neprehliadnite tiež

Martin Jakubko si zahrá v rodnej obci šiestu ligu

Po roku pauzy sa bývalý reprezentant vracia k futbalu v Chminianskej Novej Vsi.

Cyklotrasy vás zavedú na čarovné miesta východného Slovenska

Cyklistika nie je len o naháňaní kilometrov a formovaní kondičky.

Pohľad ukrajinskej študentky: Prešov je pokojné mesto, niekedy až príliš

Alina Žadan si Slovensko pochvaľuje. Len nerozumie zvratnému sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Prečo Rusko stojí za Severnou Kóreou? Chce vyzerať ako veľmoc

Rusko sa na medzinárodnej scéne v posledných mesiacoch správa ako spojenec severokórejského režimu.

DOMOV

Polícia bola na koncerty extrémistov prikrátka

Koncerty extrémistov sa podľa odborníka dajú zastaviť.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Auto na splátky môžu získať aj začínajúci živnostníci
  2. Equadiff 2017 – svetová konferencia o diferenciálnych rovniciach
  3. Priemerné ceny bytov v júni boli vyššie ako pred rokom
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  5. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  6. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  7. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  8. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  9. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  10. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 884
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 908
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 601
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 3 969
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 677
  6. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku 3 570
  7. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz 2 779
  8. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 545
  9. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného 2 442
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 125

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop