Korzár logo Korzár
Piatok, 19. január, 2018 | Meniny má Drahomíra, Mário
Pridajte si svoje mesto

Recept: Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept.

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou.(Zdroj: Vladimír Mulík)

Milí čitatelia, tento týždeň pre vás šefkuchár František Schiller z reštaurácie Olive Tree pripravil ďalší originálny recept. Ak nemáte na varenie čas, radi vám ho ponúkneme v reštaurácii Olive Tree počas októbra ako špecialitu československej kuchyne v kulinárskom kalendári. Tešíme sa na vás.

Hovädzie varené so sviečkovou omáčkou

Na túto klasiku tak, ako má byť, potrebujeme trošku viac času ako inokedy. Tri až štyri hodiny deň pred podávaním a štyridsať minút v deň podávania. Aby mäso čo najviac nabralo chuť zo zeleninového základu. Pre päťčlennú rodinu potrebujeme:

Hovädzie zadné, najlepšie falošná sviečkovica 1 kg
Mrkvu 200 g
Zeler 200 g
Cibuľa 150 g
Horčica 50 g
Smotana 30%
Olej alebo masť
Bobkový list, nové korenie, čierne korenie, soľ
Brusnicový džem 50 g
Citrón 1 kus

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu si nakrájame na menšie kocky. Mierne si rozpálime vhodný hrniec s tukom, do ktorého vložíme nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme do tmavšej farby s občasným podlievaním vodou (cca každých päť minút pol decilitra vody), pridáme cibuľu a znova restujeme do tmava za občasného podlievania vodou. Keď má základ peknú zlato-hnedastú farbu, pridáme plnotučnú horčicu a ešte krátku chvíľu ju restujeme. Základ zalejeme vodou – približne jedeným litrom, pridáme bobkový list, trocha soli, pár guľôčok nového korenia a čierneho korenia. Mäso pred vložením do základu opečieme z každej strany na tuku do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou domäkka tak, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac. (Každý kus hovädzieho mäsa je iný, hlavne u nás.) Nemusíte sa báť, že sa vám mäso bude zle krájať! Odleží nám cez noc v chladničke, kde naberie chuť a v chlade vytuhne. Ako som už spomenul, po dovarení necháme základ s mäsom samovoľne vychladnúť alebo mu pomôžeme ľadovým vodným kúpeľom a po vychladnutí ho vložíme na nočný spánok do chladničky.

Na druhý deň mäso vyberieme zo základu aj s troškou vývaru bez zeleniny, približne jeden deciliter. Tento vývar nám poslúži pri ohrievaní nakrájaného mäsa tesne pred podávaním. Hrubý základ prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez jemné sitko. Podľa hustoty omáčku buď nariedime alebo vyvaríme na hustotu omáčky, dochutíme soľou, korením a okyslíme citrónovou šťavou. Mäso krájame naprieč vláknami a zohrievame pár minút pod pokrievkou vo vývare, ktorý sme si odložili. Pri podávaní na omáčku pridáme vyšľahanú šľahačku, brusnicový džem a samozrejmosťou je kysnutá knedľa. Prajem vám všetkým dobrú chuť!

schiller_archiv_r8156_res.jpg

František Schiller. Foto: archív

Neprehliadnite tiež

S kuklami na hlavách prepadli poštárku. Ubránila sa

Prenajali si dodávku a pokúsili sa lúpiť. Polícia ich vypátrala.

V Hejciach si pripomenuli obete leteckého nešťastia

Od tragédie uplynulo dvanásť rokov. Nehodu prežil iba Martin Farkaš.

O práce na obnove tratí sa zaujímali ministerskí úradníci

V prvý februárový týždeň uzatvoria úsek od Steel Arény po Moldavskú.

Prešovskí policajti vyzývajú na návštevu rómskych lokalít

Upozorňujú na problémy ľudí, ktorí bývajú v blízkosti osád.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ďalšia šanca na referendum o brexite? Podporil ho Blair aj Farage

Aj Briti si myslia, že ak by o brexite hlasovali druhýkrát, rozhodli by inak.

SVET

Babiša a Faltýnka vydajú na trestné stíhanie

Babiš v prejave zopakoval, že kauza je podľa neho zmanipulovaná.

PLUS

Psích dobyvateľov kozmu obetovali v mene komunizmu

Prvý psí kozmonaut mal byť pekný.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 696
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 5 516
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 4 993
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 578
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 517
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 352
  7. Kam do tepla v januári? 2 418
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 156
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 051
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 213

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop