Uchovať zeleninu na zimu je stále aktuálna otázka. Aj keď dnes nie je problém kúpiť si potrebné množstvo potravín v obchode, domáce je stále len domáce. Paneláková pivnica je pritom rovnako dobrá na uskladnenie ako podzemná pivnička, len sa musíte držať niekoľkých zásad.
Zemiakom sa páči v papieri
Nie zápravy, debny či prepravky udržia vlahu v zemiakových hľuzách, ale mikroklíma, akú možno dosiahnuť iba v papierových vreckách. Čo zemiaky vydýchajú a vypotia, to zostáva v ich tesnom kontakte, aby ich udržalo v sviežosti.
Ideálne sú hrubé obalové vrecia, ktoré sa netrhajú ani pri miernom navlhčení. Takto je úroda pripravená aj na príležitostné prenášanie bližšie ku kuchyni.
Rašelina dokáže zastaviť čas
Mrkva, petržlen, paštrnák, cvikla, zeler aj kaleráb na zimné skladovanie dokážu aj v teplej pivnici prežiť celý rok skladovania bez toho, aby čo i len trochu stratili na svojej kvalite. Stačí ich len presvedčiť o tom, že odpočívajú v zemine a čakajú na príchod budúceho roka.
Za zatemneným oknom, aby nemali tušenia, že je deň. Všetky treba v plastových debničkách utopiť do vlhkého rašelinového substrátu a pravidelne ich chodiť v dvojtýždenných intervaloch vlhčiť. Kým v spánkovej letargii budú z rašeliny čerpať vlahu a živiny, nestratia nič na svojej sviežosti a chuti.
Takto to funguje aj v panelákovej pivnici, ktorá je zvyčajne priteplá na to, aby v nej čokoľvek prečkalo až do jari.
Cibuli mráz neublíži
Cibuľa a cesnak patria do viazaníc visiacich na stenách chladnej špajze. Nie vždy je však dostatok miesta na to, aby celá úroda cibuľovín visela zo stien. Úžitkovej cibuli ani cesnaku mráz neuškodí.
Ak ich v kartónovej škatuli vyložíte za komín, na severnú časť pôjdu, budú tam môcť oddychovať, až kým na ne nepríde rad v spotrebe. Vždy keď ich budete potrebovať, načas ich premiestnite do teplejšej miestnosti, až potom do kuchyne.
Jabĺčka a hrušky k zemiakom nesmú
Výbornú chuť zazimovaných jabĺk ľahko pokazíte, keď ich umiestnite v debničkách pri zemiakoch alebo pri súdku bublajúcej kvasenej kapusty.
Ak sa o ne nepostaráte, naberú do seba skladové pachy a odrazu chutia horšie ako tie najchrastavejšie plánky. Najlepšie je zmajstrovať si do špajze regál s výsuvnými zásuvkami, kde ležia jabĺčka a hrušky vedľa seba, a tak ľahko odhalíte prípadnú skazu.
Strukoviny a orechy neunáhlite
Možno už pri zbere vyzerali nadobro suché, skutočnosť je však taká že je to iba klam. Potrebujú čas, aby sa zbavili nadobro vody. Iba tak ich pri skladovaní nepoberie skaza. Doprajte im času na sitách, lieskach, či kuchynských plechoch, aby dôkladne preschli a stali sa spoľahlivou časťou vašej železnej zásoby.
Autor: mal
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.