Leto ste už zavrieť do zaváraninového pohára určite stihli, ale čo tak si uchovať na zimné večery aj jeseň. Hrozno je najlepšie práve teraz, je ho dostatok, tak prečo nevyskúšať uchovať ho na neskôr. Napríklad v podobe voňavého hroznového džemu.
Džem je vďačná konzistencia, pretože sa dá urobiť prakticky z akéhokoľvek ovocia. Okrem tradičných druhov je výborný aj menej obvyklý hroznový džem. Z tmavého hrozna je lahôdka na chlebíku s maslom aj lineckých koláčikoch. Hrozno dobre preberieme, poodtŕhame ho zo stopky, umyjeme a umiestnime do hrnca. Podlejeme troškou vody a začneme variť. Bobuľky začnú po chvíľke praskať, keď sú rozpraskané všetky horúcu zmes precedíme cez husté sitko, zbavíme sa tak kôstok aj šupiek, ktoré by v džeme zbytočne zavadzali. Hroznovú šťavu vrátime na šporák, zmiešame so želírovacím cukrom, povaríme a horúci džem dávkujeme do dobre umytých a vysušených pohárov. Zaviečkujeme a postavíme hore dnom.
Autor: mal
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.