Recept František Schiller
Suroviny použité v nej sú typické pre jeseň a zimu a zoženieme ich bez veľkých problémov prakticky všade, kde sa potraviny predávajú alebo doma skladujú. Na štyri litre polievky potrebujeme:
· Vývar 3 l, najlepšie bravčový, v krajnom prípade môže byť aj voda
· Mrkvu 100 g
· Zeler 100 g
· Petržlen 50 g
· Cibuľu 100 g
· Masť 30 g
· Zemiaky 600 g, jeden zemiak si necháme vcelku na zahustenie
· Huby čerstvé alebo sušené, aj oboje, množstvo a druh nechávam na vás
· Cesnak jeden strúčik
· Soľ, korenie, sušený majorán
Očistenú a na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu s cibuľou vložíme do mierne rozpáleného hrnca vhodnej veľkosti s masťou. Zeleninu pozvoľna restujeme do zlatista. Základ zalejeme vývarom, pridáme čerstvé alebo sušené huby, zemiaky nakrájané na kocky a varíme do zmäknutia. Zemiak, ktorý sme nechali vcelku, nastrúhame podobne ako syr a za stáleho miešania ho pridáme do bramboračky a varíme cca päť minút. Škrob zo zemiaka nám jemne zahustí polievku. Po odstavení polievky už len stačí pridať sušený majorán a prepasírovaný strúčik cesnaku. Polievku necháme odstáť ešte päť minút a môžeme podávať. Prajem vám plné ústa chuti jesene z tejto výbornej polievky! P.S.: papierový obrúsok bude potrebný :)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.