Pre päť hladných krkov potrebujeme tieto suroviny:
Vývar z nedele 1 l. Paradajkový pretlak 100 g alebo sterilizované lúpané paradajky 250 g. Cibuľa 50 g. Mrkva 100 g. Zeler koreň 100 g. Olivový olej 5 cl. Petržlenovú vňať. Soľ, korenie, bobkový list a guľôčka nového korenia. Lokše z kysnutého mlieka: masť, olej alebo kúsok masla: 1 l skysnutého mlieka alebo acidka. 350 g polohrubej múky. 1 čajová lyžička jedlej sódy, soľ.
Postup: Stále začínam lokšami. Sú lepšie, keď nejakú chvíľu po upečení postoja. Hladkú múku, soľ a sódu dôkladne spolu premiešame, prilejeme kysnuté mlieko (acidko) a vareškou vymiešame cesto do konzistencie podobne ako buchty na pare. Cesto necháme odstáť 20 minút, potom si ho dobre pomúčime a rozdelíme na malé bochníčky. Bochníčky postupne vaľkáme na hrúbku cca 3-5 milimetrov a pečieme z oboch strán na malom množstve tuku do zlatohneda na miernom ohni.
Môžeme začať variť polievku. Do mierne rozpáleného hrnca s malým množstvom olivového oleja vložíme očistenú a na menšie kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Zeleninu restujeme do zlata a potom k nej pridáme očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu. Restujeme na miernom ohni, kým nám cibuľa nedosiahne zlatohnedú farbu. K tomu nám dopomôže mierne podlievanie základu vodou, cca po jednej polievkovej lyžici za jednu minútu. Keď je základ na tom tak, ako má, pridáme paradajkový pretlak a krátko ho orestujeme so zeleninovým základom. Zalejeme voňavý základ vývarom, povaríme ho 15 až 20 minút a potom ho rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz už len stačí pridať do polievky bobkový list, roztlačenú guľôčku nového korenia, podľa chuti dosoliť, dokoreniť a znova polievku povariť 5 minút na miernom ohni.
A môžeme podávať. Prajem vám všetkým dobrú chuť...
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.