Korzár logo Korzár
Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Recept

Tradičná paradajková polievka s lokšou z kyslého mlieka

Tradičná paradajková polievka s lokšou z kyslého mlieka(Zdroj: Vladimír Mulík)



Pre päť hladných krkov potrebujeme tieto suroviny:

Vývar z nedele 1 l. Paradajkový pretlak 100 g alebo sterilizované lúpané paradajky 250 g. Cibuľa 50 g. Mrkva 100 g. Zeler koreň 100 g. Olivový olej 5 cl. Petržlenovú vňať. Soľ, korenie, bobkový list a guľôčka nového korenia. Lokše z kysnutého mlieka: masť, olej alebo kúsok masla: 1 l skysnutého mlieka alebo acidka. 350 g polohrubej múky. 1 čajová lyžička jedlej sódy, soľ.

Postup: Stále začínam lokšami. Sú lepšie, keď nejakú chvíľu po upečení postoja. Hladkú múku, soľ a sódu dôkladne spolu premiešame, prilejeme kysnuté mlieko (acidko) a vareškou vymiešame cesto do konzistencie podobne ako buchty na pare. Cesto necháme odstáť 20 minút, potom si ho dobre pomúčime a rozdelíme na malé bochníčky. Bochníčky postupne vaľkáme na hrúbku cca 3-5 milimetrov a pečieme z oboch strán na malom množstve tuku do zlatohneda na miernom ohni.

Môžeme začať variť polievku. Do mierne rozpáleného hrnca s malým množstvom olivového oleja vložíme očistenú a na menšie kocky pokrájanú koreňovú zeleninu. Zeleninu restujeme do zlata a potom k nej pridáme očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu. Restujeme na miernom ohni, kým nám cibuľa nedosiahne zlatohnedú farbu. K tomu nám dopomôže mierne podlievanie základu vodou, cca po jednej polievkovej lyžici za jednu minútu. Keď je základ na tom tak, ako má, pridáme paradajkový pretlak a krátko ho orestujeme so zeleninovým základom. Zalejeme voňavý základ vývarom, povaríme ho 15 až 20 minút a potom ho rozmixujeme ponorným mixérom. Teraz už len stačí pridať do polievky bobkový list, roztlačenú guľôčku nového korenia, podľa chuti dosoliť, dokoreniť a znova polievku povariť 5 minút na miernom ohni.

A môžeme podávať. Prajem vám všetkým dobrú chuť...

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  2. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  4. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  5. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  10. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 21 374
  2. Najužitočnejšia appka 15 582
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 526
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 720
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 434
  6. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 7 589
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 975
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 591
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 477
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 643

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop