Korzár logo Korzár
Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš
Nájdete nás na webe

Veľa mäsa ohrozuje naše srdce

Konzumácia spracovaného červeného mäsa, napr. údenín, klobás či párkov, spôsobuje zvýšené riziko zlyhania srdca a predčasného úmrtia.



V štúdii publikovanej v časopise Circulation: Heart Failure výskumníci počas obdobia dlhého 12 rokov analyzovali skupinu 37 035 zdravých ľudí vo veku medzi 45 až 79 rokov z The Cohort of Swedish Men Study na Karolinska Institutet v Štokholme.

Ľudia, ktorí konzumovali najviac spracovaného červeného mäsa - 75 a viac gramov denne (to je menej ako desať deka salámy) - mali o 28 % väčšiu pravdepodobnosť zlyhania srdca ako tí, ktorí jedli týchto potravín menej ako 25 gramov denne. "Také 'obyčajné' zlyhanie srdca sa ešte za priaznivých okolností dá prežiť, lenže tí, čo jedli mäsových produktov najviac, mali v porovnaní s tými, ktorí ich jedli najmenej, dvojnásobne väčšie riziko, že záchvat neprežijú," konštatuje doktor Igor Bukovský.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hrozivé čísla

Navyše ako vraví, analýza ukázala, že každé ďalšie zvýšenie pravidelnej dennej konzumácie mäsových produktov o 50 gramov, zvyšuje až o 38 % riziko úmrtia na zlyhanie srdca. „Stojí tá klobása vážne za to? U ľudí, ktorí tieto mäsové produkty nekonzumujú, žiadny vzťah k zlyhaniu srdca zistený nebol."

Súčasná konzumácia spracovaných mäsových výrobkov a údenín je stále príliš vysoká na to, aby to bolo pre naše srdce a cievy bezpečné.

Čo radí Bukovský?

Ak máte záujem svoj kardiovaskulárny systém chrániť, obmedzte tieto rizikové potraviny na najnižšiu možnú mieru a do svojej stravy zaraďte viac orechov, avokádo, celozrnné potraviny, strukoviny, viac zeleniny.

Ak konzumujte mäso, tak prírodné (nespracované a neúdené) červené mäso konzumujte max. 2-krát týždenne a do svojej stravy namiesto rizikových mäsových potravín zaraďujte 2 až 3-krát týždenne aj morské ryby. Vyprážané ryby s hranolčekami a tatárskou sa však nepočítajú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 489
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 635
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 528
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 473
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 541
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 480
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 690
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 669
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 799
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 234

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop