V štúdii publikovanej v časopise Circulation: Heart Failure výskumníci počas obdobia dlhého 12 rokov analyzovali skupinu 37 035 zdravých ľudí vo veku medzi 45 až 79 rokov z The Cohort of Swedish Men Study na Karolinska Institutet v Štokholme.
Ľudia, ktorí konzumovali najviac spracovaného červeného mäsa - 75 a viac gramov denne (to je menej ako desať deka salámy) - mali o 28 % väčšiu pravdepodobnosť zlyhania srdca ako tí, ktorí jedli týchto potravín menej ako 25 gramov denne. "Také 'obyčajné' zlyhanie srdca sa ešte za priaznivých okolností dá prežiť, lenže tí, čo jedli mäsových produktov najviac, mali v porovnaní s tými, ktorí ich jedli najmenej, dvojnásobne väčšie riziko, že záchvat neprežijú," konštatuje doktor Igor Bukovský.
Hrozivé čísla
Navyše ako vraví, analýza ukázala, že každé ďalšie zvýšenie pravidelnej dennej konzumácie mäsových produktov o 50 gramov, zvyšuje až o 38 % riziko úmrtia na zlyhanie srdca. „Stojí tá klobása vážne za to? U ľudí, ktorí tieto mäsové produkty nekonzumujú, žiadny vzťah k zlyhaniu srdca zistený nebol."
Súčasná konzumácia spracovaných mäsových výrobkov a údenín je stále príliš vysoká na to, aby to bolo pre naše srdce a cievy bezpečné.
Čo radí Bukovský?
Ak máte záujem svoj kardiovaskulárny systém chrániť, obmedzte tieto rizikové potraviny na najnižšiu možnú mieru a do svojej stravy zaraďte viac orechov, avokádo, celozrnné potraviny, strukoviny, viac zeleniny.
Ak konzumujte mäso, tak prírodné (nespracované a neúdené) červené mäso konzumujte max. 2-krát týždenne a do svojej stravy namiesto rizikových mäsových potravín zaraďujte 2 až 3-krát týždenne aj morské ryby. Vyprážané ryby s hranolčekami a tatárskou sa však nepočítajú.
Autor: Spracovala Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.