Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. február, 2019 | Meniny má Eleonóra
Nájdete nás na webe

Veľa mäsa ohrozuje naše srdce

Konzumácia spracovaného červeného mäsa, napr. údenín, klobás či párkov, spôsobuje zvýšené riziko zlyhania srdca a predčasného úmrtia.



V štúdii publikovanej v časopise Circulation: Heart Failure výskumníci počas obdobia dlhého 12 rokov analyzovali skupinu 37 035 zdravých ľudí vo veku medzi 45 až 79 rokov z The Cohort of Swedish Men Study na Karolinska Institutet v Štokholme.

Ľudia, ktorí konzumovali najviac spracovaného červeného mäsa - 75 a viac gramov denne (to je menej ako desať deka salámy) - mali o 28 % väčšiu pravdepodobnosť zlyhania srdca ako tí, ktorí jedli týchto potravín menej ako 25 gramov denne. "Také 'obyčajné' zlyhanie srdca sa ešte za priaznivých okolností dá prežiť, lenže tí, čo jedli mäsových produktov najviac, mali v porovnaní s tými, ktorí ich jedli najmenej, dvojnásobne väčšie riziko, že záchvat neprežijú," konštatuje doktor Igor Bukovský.

Hrozivé čísla

Navyše ako vraví, analýza ukázala, že každé ďalšie zvýšenie pravidelnej dennej konzumácie mäsových produktov o 50 gramov, zvyšuje až o 38 % riziko úmrtia na zlyhanie srdca. „Stojí tá klobása vážne za to? U ľudí, ktorí tieto mäsové produkty nekonzumujú, žiadny vzťah k zlyhaniu srdca zistený nebol."

Súčasná konzumácia spracovaných mäsových výrobkov a údenín je stále príliš vysoká na to, aby to bolo pre naše srdce a cievy bezpečné.

Čo radí Bukovský?

Ak máte záujem svoj kardiovaskulárny systém chrániť, obmedzte tieto rizikové potraviny na najnižšiu možnú mieru a do svojej stravy zaraďte viac orechov, avokádo, celozrnné potraviny, strukoviny, viac zeleniny.

Ak konzumujte mäso, tak prírodné (nespracované a neúdené) červené mäso konzumujte max. 2-krát týždenne a do svojej stravy namiesto rizikových mäsových potravín zaraďujte 2 až 3-krát týždenne aj morské ryby. Vyprážané ryby s hranolčekami a tatárskou sa však nepočítajú.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 19 696
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 410
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 14 008
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 8 355
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 336
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 192
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 350
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 913
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 221
  10. Štefánka by Pulitzer 2 916

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop