Teraz je ten správny čas „naškrečkovať" si všetky pochúťky na zimu. Predstavte si sladučkú kandizovanú tekvicu vo vianočnej štóle, v perníku s lahodnou čokoládovou polevou, alebo len tak v jogurte ako niečo svieže a „iné". Vyskúšajte, určite ju do Vianoc zopakujete ešte niekoľkokrát.
Kandizovať sa dajú prakticky všetky druhy tekvice, dokonca aj tie, ktoré by ste inak nevyužili. Taká je napríklad tekvica olejnatá. Keď ju zoženiete, odmení vás bezšupkovými semienkami, ale aj dužinou, z ktorej si oblížete prsty.
Príprava: Dužinu olúpeme, nakrájame na kocky a opláchneme. Vložíme do hrnca a zalejeme šťavou z citróna, premiešame a podlejeme vodou tak, aby zostala tekvica ponorená. Po 24 hodinách vodu zlejeme a začneme cukrovať, na kilo tekvice pol kila cukru. Nasypeme, premiešame, zalejeme šťavou z dvoch pomarančov a opäť necháme deň postáť. Tekvica by teraz mala byť ponorená v tekutine, stačí ju premiešať a premiestniť na sporák. Na miernej teplote ju varíme, kým nie je sklovitá. Necháme vychladnúť, zlejeme prebytočnú tekutinu a rozprestrieme na miesto, kde bude schnúť. A teraz je to už len na vás. Keď obľubujete mäkšie kandizované ovocie, budete ju sušiť kratšie, ak si, naopak, radi „zachrumkáte", musíte jej dať viac času. Vysušenú tekvicu posypeme cukrom a uložíme do vzduchotesnej nádoby.
Autor: mal
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.