Pre päťčlennú rodinu potrebujeme hlavne náladu na lepenie pirohov a tieto suroviny:
Plnka: Zmes čerstvých húb 150 g (jeden kozák, jeden dubák a pár kuriatok). Cibuľa 100 g. Tvaroh hrudkový 100 g. Smotana 30% 30 g alebo jedna polievková lyžica. Petržlenová vňať alebo kôpor. Soľ, korenie.
Cesto: Zemiaky 500 g varené v šupke deň vopred. Vaječný žĺtok 1ks. Múka polohrubá 100 g plus ďalších 100 g na pomúčenie cesta pri vaľkaní. Múka pohánková 50 g.
Očistenú cibuľu nakrájame na drobno a pražíme ju na tuku (bravčová masť alebo olivový olej) do zlatohneda. Do zlatohnedej cibule pridáme očistené nadrobno nakrájané huby a restujeme cca päť minút tak, aby huby prešli dostatočne tepelnou úpravou. Opraženú zmes húb zmiešame s tvarohom, petržlenovou vňaťou a 30%-nou smotanou. Všetko dochutíme soľou, korením a plnku máme hotovú.
Deň vopred uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemno (ako syr). Do zemiakov pridáme múku, vaječný žĺtok a vypracujeme z tejto zmesi cesto. Ak by sa cesto lepilo alebo by sa vám zdalo riedke, pridajte polohrubú múku a znova cesto premieste.
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm, vykrajujeme, plníme a lepíme do nami vybraných tvarov alebo použijeme formu na pirohy. Pirohy varíme v dobre osolenej vode 3 až 5 minút, záleží od veľkosti pirohov. Na omastenie použijeme maslo alebo výpek zo slaniny s malým množstvom vody, v ktorej sa varili pirohy.
Na tanier k pirohom stačí už len pridať lyžicu kyslej smotany, čerstvý kôpor a vypečenú slaninu. Môžeme začať jesť, prajem vám dobrú chuť...
Autor: František Schiller
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.