Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka
Nájdete nás na webe

Čo sa deje s potravinami, kým si ich kúpime?

Občas je ťažké odhaliť, čo všetko sa vlastne skrýva v obyčajnom chlebe alebo v žiarivo sa lesknúcom jablku, ktorá nás tak láka k zahryznutiu. Cesta jedla na náš stôl však býva zdĺhavá a často komplikovanejšia, ako si myslíte.

(Zdroj: FOTOLIA)



Vezmime si napríklad jablká. Farmár ich pozbiera, naloží na náklaďák, ten ich prevezie do obchodu a skončia v našom nákupnom vozíku. Lenže takéto jednoduché to naozaj nie je. Než sa ku nám potravina dostane, často prejde rôznymi chcemickými procesmi od chlórovania, cez umelé farbenie až po navoskovanie.

Väčšina z týchto krokov je neškodných, ale nad niektorými sa musíme zamyslieť a radšej sa takto ošetreným potravinám vyhnúť.

Voskovanie

Kvapka vosku zabráni poškrabaniu, rastu plesní a vysychaniu pri uskladnení niektorých druhov ovocia a zeleniny, ako sú napríklad jablká a uhorky. Navyše takto ošetrené kusy vyzerajú oveľa lákavejšie.

Náš organizmus vosk samozrejme nestrávi. Podľa slov profesora potravinárskych vied Luka LaBordea z Penn State University však nie je dôvod vyhýbať sa takýmto potravinám. Pokiaľ sa však chcete vosku zbaviť, dietologička Joan Salge Blakeová z Bostonskej univerzity neodporúča takéto ovocie lúpať. Prišli by ste totiž o množstvo vlákniny a živín zo šupky. Radšej ovocie a zeleninu dôkladne umyte mydlom a vodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Losos je farbený na ružovo

Krásne kúsky lososa vystavené v mraziacich pultoch majú väčšinou jasnú ružovo-oranžovú farbu, hoci v skutočnosti má mäso lososa prirodzený šedastý odtieň. Typická ružovkastá farba sa dodáva dvoma spôsobmi.

Divoko žijúci losos konzumuje krevety, ktoré obsahujú červené farbivo. To sa potom zhromažďuje v tukovom tkanive lososa. Lenže losos z fariem je kŕmený hlavne rybacou potravou, preto je jeho mäso biele až šedé. Zákazníci však vyžadujú ružovú, a tak sú lososy kŕmené pigmentovými peletami.

Farbí sa mnoho ďalších potravín

Farbené potraviny lákajú k nákupu, pretože paradoxne vyzerajú nielen chutnejšie, ale i zdravšie. Do celozrnných chlebov a predpečených, alebo upečených mäsových potravín sa často pridáva karamelová farba a žlté farbivo sa zase hojne využíva v prípade nakladaných pochutín. "Keď sa začítate do etikiet a všímate si zloženie potravín, zistíte, že sa farbivá pridávajú v podstate do všetkého. Existuje však skupina potravín, pri ktorých je akékoľvek používanie prídavných látok zakázané. Sú to med, maslo, káva, cukor, cestoviny, minerálne vody, mlieko, neochutená smotana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj," vysvetlila výživová špecialistka Aniko Špičková z Centra prirodzeného chudnutia NutriMed.

Podľa jej slov naopak obsahuje veľké množstvo farbív, aj škodlivých, napríklad zmrzlina. "Rizikové sú zmrzliny, ktoré si predajcovia miešajú sami a farbivá dávkujú takpovediac od oka, aby získala zmrzlina požadovanú farbu. Často tak dochádza k prekročeniu povolených limitov aj niekoľkonásobne a je to nebezpečné hlavne pre malé deti. Najškodlivejšie je farbivo, ktoré dáva zmrzline modrú farbu, čiže takzvaná šmolková. Našťastie občasná konzumácia by žiadne následky mať nemala."

Ktorých farbív sa vyvarovať?

Farbivá sú označované kódmi E102 až E172. Obávať sa nemusíme farbív E140 a E141 (chlorofyly) a E160 (karotén). Ďalšie syntetické farbivá sa dávajú do súvislosti s kožnými reakciami, astmou a hyperaktivitou u detí. Pokiaľ však má človek pestrý jedálniček a pravidelnú pohybovú aktivitu, organizmus sa s občasným prísunom umelých farbív hravo vyrovná.

Olivový olej sa mieša s lacnejšími olejmi

Extra panenský olivový olej sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa zistilo, že vlastne nejde o olivový olej. "Podľa Consumer Reports niektorí výrobcovia miešajú olivový olej s lacnejšími olejmi ako sú sójový a repkový a my potom platíme vysokú cenu za lacný produkt," uviedol server foxnews.com. Dietologička Marjorie Nolan Cohn z New Yorku vysvetlila, že okrem finančnej straty sa znižujú i zdravotné výhody. Olivový olej je totiž bohatý na mononenasýtené tuky, ktoré sú len v čistom olivovom oleji.

Kurčatá sa kúpu v chlóre

Cesta kurčaťa z farmy na náš stôl tiež rozhodne nie je ničím pekným. Ako vysvetlil Don Schaffner z oddelenia potravinárskych vied z Rutgers University, po zabití je potrebné teplé kurča schladiť vo veľkých nádržiach so studenou vodou a dezinfekciou, ako je chlór, aby sa zamedzilo šíreniu škodlivých baktérií a kontaminácii. Ďalším častým a nie práve zdraviu prospešným krokom je napumpovanie slanej vody do mäsa kurčiat, aby sa zlepšila jeho chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 446
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 123
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 996
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 9 927
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 605
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 379
  7. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 456
  8. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 4 405
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 740
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 562

Neprehliadnite tiež

Košický silák Juraj Barbarič sa pokúša o nový rekord

Chce ťahať 1,5-tonové osobné auto po dobu 24 hodín.

Elán predviedol v Prešove veľkolepú dvojhodinovú šou

Chcú skončiť a myslia to vážne. Vraj päťdesiat rokov už stačilo.

Osem mesiacov pred hokejovým šampionátom sú košické hotely naplnené

Za noc v súkromnom apartmáne chcú aj 500 eur, na internáte len 14.

Nákladiak pri cúvaní zrazil poštárku. Na mieste zomrela

Krajský súd sa zaoberal prípadom tragickej nehody.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Pravidlá duelu: keď ruský generál stratí glanc

Šéf ruskej gardy vyzval Navaľného na súboj.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

SVET

Irán po útoku predvolal európskych veľvyslancov

Irán krajiny obvinil, že poskytujú útočisko opozičným skupinám.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop