Vezmime si napríklad jablká. Farmár ich pozbiera, naloží na náklaďák, ten ich prevezie do obchodu a skončia v našom nákupnom vozíku. Lenže takéto jednoduché to naozaj nie je. Než sa ku nám potravina dostane, často prejde rôznymi chcemickými procesmi od chlórovania, cez umelé farbenie až po navoskovanie.
Väčšina z týchto krokov je neškodných, ale nad niektorými sa musíme zamyslieť a radšej sa takto ošetreným potravinám vyhnúť.
Voskovanie
Kvapka vosku zabráni poškrabaniu, rastu plesní a vysychaniu pri uskladnení niektorých druhov ovocia a zeleniny, ako sú napríklad jablká a uhorky. Navyše takto ošetrené kusy vyzerajú oveľa lákavejšie.
Náš organizmus vosk samozrejme nestrávi. Podľa slov profesora potravinárskych vied Luka LaBordea z Penn State University však nie je dôvod vyhýbať sa takýmto potravinám. Pokiaľ sa však chcete vosku zbaviť, dietologička Joan Salge Blakeová z Bostonskej univerzity neodporúča takéto ovocie lúpať. Prišli by ste totiž o množstvo vlákniny a živín zo šupky. Radšej ovocie a zeleninu dôkladne umyte mydlom a vodou.
Losos je farbený na ružovo
Krásne kúsky lososa vystavené v mraziacich pultoch majú väčšinou jasnú ružovo-oranžovú farbu, hoci v skutočnosti má mäso lososa prirodzený šedastý odtieň. Typická ružovkastá farba sa dodáva dvoma spôsobmi.
Divoko žijúci losos konzumuje krevety, ktoré obsahujú červené farbivo. To sa potom zhromažďuje v tukovom tkanive lososa. Lenže losos z fariem je kŕmený hlavne rybacou potravou, preto je jeho mäso biele až šedé. Zákazníci však vyžadujú ružovú, a tak sú lososy kŕmené pigmentovými peletami.
Farbí sa mnoho ďalších potravín
Farbené potraviny lákajú k nákupu, pretože paradoxne vyzerajú nielen chutnejšie, ale i zdravšie. Do celozrnných chlebov a predpečených, alebo upečených mäsových potravín sa často pridáva karamelová farba a žlté farbivo sa zase hojne využíva v prípade nakladaných pochutín. "Keď sa začítate do etikiet a všímate si zloženie potravín, zistíte, že sa farbivá pridávajú v podstate do všetkého. Existuje však skupina potravín, pri ktorých je akékoľvek používanie prídavných látok zakázané. Sú to med, maslo, káva, cukor, cestoviny, minerálne vody, mlieko, neochutená smotana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj," vysvetlila výživová špecialistka Aniko Špičková z Centra prirodzeného chudnutia NutriMed.
Podľa jej slov naopak obsahuje veľké množstvo farbív, aj škodlivých, napríklad zmrzlina. "Rizikové sú zmrzliny, ktoré si predajcovia miešajú sami a farbivá dávkujú takpovediac od oka, aby získala zmrzlina požadovanú farbu. Často tak dochádza k prekročeniu povolených limitov aj niekoľkonásobne a je to nebezpečné hlavne pre malé deti. Najškodlivejšie je farbivo, ktoré dáva zmrzline modrú farbu, čiže takzvaná šmolková. Našťastie občasná konzumácia by žiadne následky mať nemala."
Ktorých farbív sa vyvarovať?
Farbivá sú označované kódmi E102 až E172. Obávať sa nemusíme farbív E140 a E141 (chlorofyly) a E160 (karotén). Ďalšie syntetické farbivá sa dávajú do súvislosti s kožnými reakciami, astmou a hyperaktivitou u detí. Pokiaľ však má človek pestrý jedálniček a pravidelnú pohybovú aktivitu, organizmus sa s občasným prísunom umelých farbív hravo vyrovná.
Olivový olej sa mieša s lacnejšími olejmi
Extra panenský olivový olej sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa zistilo, že vlastne nejde o olivový olej. "Podľa Consumer Reports niektorí výrobcovia miešajú olivový olej s lacnejšími olejmi ako sú sójový a repkový a my potom platíme vysokú cenu za lacný produkt," uviedol server foxnews.com. Dietologička Marjorie Nolan Cohn z New Yorku vysvetlila, že okrem finančnej straty sa znižujú i zdravotné výhody. Olivový olej je totiž bohatý na mononenasýtené tuky, ktoré sú len v čistom olivovom oleji.
Kurčatá sa kúpu v chlóre
Cesta kurčaťa z farmy na náš stôl tiež rozhodne nie je ničím pekným. Ako vysvetlil Don Schaffner z oddelenia potravinárskych vied z Rutgers University, po zabití je potrebné teplé kurča schladiť vo veľkých nádržiach so studenou vodou a dezinfekciou, ako je chlór, aby sa zamedzilo šíreniu škodlivých baktérií a kontaminácii. Ďalším častým a nie práve zdraviu prospešným krokom je napumpovanie slanej vody do mäsa kurčiat, aby sa zlepšila jeho chuť.
Autor: Spracovala Nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.