Korzár logo Korzár
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma
Nájdete nás na webe

Čo sa deje s potravinami, kým si ich kúpime?

Občas je ťažké odhaliť, čo všetko sa vlastne skrýva v obyčajnom chlebe alebo v žiarivo sa lesknúcom jablku, ktorá nás tak láka k zahryznutiu. Cesta jedla na náš stôl však býva zdĺhavá a často komplikovanejšia, ako si myslíte.

(Zdroj: FOTOLIA)



Vezmime si napríklad jablká. Farmár ich pozbiera, naloží na náklaďák, ten ich prevezie do obchodu a skončia v našom nákupnom vozíku. Lenže takéto jednoduché to naozaj nie je. Než sa ku nám potravina dostane, často prejde rôznymi chcemickými procesmi od chlórovania, cez umelé farbenie až po navoskovanie.

Väčšina z týchto krokov je neškodných, ale nad niektorými sa musíme zamyslieť a radšej sa takto ošetreným potravinám vyhnúť.

Voskovanie

Kvapka vosku zabráni poškrabaniu, rastu plesní a vysychaniu pri uskladnení niektorých druhov ovocia a zeleniny, ako sú napríklad jablká a uhorky. Navyše takto ošetrené kusy vyzerajú oveľa lákavejšie.

Náš organizmus vosk samozrejme nestrávi. Podľa slov profesora potravinárskych vied Luka LaBordea z Penn State University však nie je dôvod vyhýbať sa takýmto potravinám. Pokiaľ sa však chcete vosku zbaviť, dietologička Joan Salge Blakeová z Bostonskej univerzity neodporúča takéto ovocie lúpať. Prišli by ste totiž o množstvo vlákniny a živín zo šupky. Radšej ovocie a zeleninu dôkladne umyte mydlom a vodou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Losos je farbený na ružovo

Krásne kúsky lososa vystavené v mraziacich pultoch majú väčšinou jasnú ružovo-oranžovú farbu, hoci v skutočnosti má mäso lososa prirodzený šedastý odtieň. Typická ružovkastá farba sa dodáva dvoma spôsobmi.

Divoko žijúci losos konzumuje krevety, ktoré obsahujú červené farbivo. To sa potom zhromažďuje v tukovom tkanive lososa. Lenže losos z fariem je kŕmený hlavne rybacou potravou, preto je jeho mäso biele až šedé. Zákazníci však vyžadujú ružovú, a tak sú lososy kŕmené pigmentovými peletami.

Farbí sa mnoho ďalších potravín

Farbené potraviny lákajú k nákupu, pretože paradoxne vyzerajú nielen chutnejšie, ale i zdravšie. Do celozrnných chlebov a predpečených, alebo upečených mäsových potravín sa často pridáva karamelová farba a žlté farbivo sa zase hojne využíva v prípade nakladaných pochutín. "Keď sa začítate do etikiet a všímate si zloženie potravín, zistíte, že sa farbivá pridávajú v podstate do všetkého. Existuje však skupina potravín, pri ktorých je akékoľvek používanie prídavných látok zakázané. Sú to med, maslo, káva, cukor, cestoviny, minerálne vody, mlieko, neochutená smotana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj," vysvetlila výživová špecialistka Aniko Špičková z Centra prirodzeného chudnutia NutriMed.

Podľa jej slov naopak obsahuje veľké množstvo farbív, aj škodlivých, napríklad zmrzlina. "Rizikové sú zmrzliny, ktoré si predajcovia miešajú sami a farbivá dávkujú takpovediac od oka, aby získala zmrzlina požadovanú farbu. Často tak dochádza k prekročeniu povolených limitov aj niekoľkonásobne a je to nebezpečné hlavne pre malé deti. Najškodlivejšie je farbivo, ktoré dáva zmrzline modrú farbu, čiže takzvaná šmolková. Našťastie občasná konzumácia by žiadne následky mať nemala."

Ktorých farbív sa vyvarovať?

Farbivá sú označované kódmi E102 až E172. Obávať sa nemusíme farbív E140 a E141 (chlorofyly) a E160 (karotén). Ďalšie syntetické farbivá sa dávajú do súvislosti s kožnými reakciami, astmou a hyperaktivitou u detí. Pokiaľ však má človek pestrý jedálniček a pravidelnú pohybovú aktivitu, organizmus sa s občasným prísunom umelých farbív hravo vyrovná.

Olivový olej sa mieša s lacnejšími olejmi

Extra panenský olivový olej sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa zistilo, že vlastne nejde o olivový olej. "Podľa Consumer Reports niektorí výrobcovia miešajú olivový olej s lacnejšími olejmi ako sú sójový a repkový a my potom platíme vysokú cenu za lacný produkt," uviedol server foxnews.com. Dietologička Marjorie Nolan Cohn z New Yorku vysvetlila, že okrem finančnej straty sa znižujú i zdravotné výhody. Olivový olej je totiž bohatý na mononenasýtené tuky, ktoré sú len v čistom olivovom oleji.

Kurčatá sa kúpu v chlóre

Cesta kurčaťa z farmy na náš stôl tiež rozhodne nie je ničím pekným. Ako vysvetlil Don Schaffner z oddelenia potravinárskych vied z Rutgers University, po zabití je potrebné teplé kurča schladiť vo veľkých nádržiach so studenou vodou a dezinfekciou, ako je chlór, aby sa zamedzilo šíreniu škodlivých baktérií a kontaminácii. Ďalším častým a nie práve zdraviu prospešným krokom je napumpovanie slanej vody do mäsa kurčiat, aby sa zlepšila jeho chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  6. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  7. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  10. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  1. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  2. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  3. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  4. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  9. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  10. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 11 226
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 7 547
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 434
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 279
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 524
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 940
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 864
  8. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 5 455
  9. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 5 161
  10. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 854

Neprehliadnite tiež

Na Luniku IX začali odstraňovať čiernu skládku

Nakopilo sa tam vyše 740 ton odpadu. Práce potrvajú do 13. decembra.

Lunik IX.
Sídlo DPMK.
Anton Mačuga zomrel po krutých vypočúvaniach, kňaz Alojz Žemla bol vo väzení za pokus o útek.

V Košiciach vyrúbali vzácne storočné pagaštany

Obyvatelia a aktivisti boj o ich zachovanie po rokoch prehrali.

Dva pagaštany mali majestátnu výšku i obvod kmeňov.

Hlavné správy zo Sme.sk

Nežná revolúcia

Disident Haraszti: Ak chceli ľudia v komunizme hovoriť, museli držať jazyk za zubami

Poľská Solidarita nám ozrejmila, že režim bol virtuálne mŕtvy.

Miklós Haraszti.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Havária ako výjazdové zasadnutie vlády

Pred voľbami minister neodolá a príde sa pozrieť na nehodu.

Peter Tkačenko

Kotleba a Harabin pôjdu do volieb samostatne

Harabinova strana chce osloviť aj Smer, SNS či Sme rodina.

Štefan Harabin (vpravo) a Marian Kotleba na spoločnej tlačovej konferencii.
Nežná revolúcia

Edward Nowak: Všetko, čo sa nám podarilo dosiahnuť, je zničené. PiS ruinuje túto zem

PiS by si dnes za okrúhly stôl s nami nesadli.

Edward Nowak.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop