Korzár logo Korzár
Sobota, 18. november, 2017 | Meniny má Eugen
Pridajte si svoje mesto

Čo sa deje s potravinami, kým si ich kúpime?

Občas je ťažké odhaliť, čo všetko sa vlastne skrýva v obyčajnom chlebe alebo v žiarivo sa lesknúcom jablku, ktorá nás tak láka k zahryznutiu. Cesta jedla na náš stôl však býva zdĺhavá a často komplikovanejšia, ako si myslíte.

(Zdroj: FOTOLIA)



Vezmime si napríklad jablká. Farmár ich pozbiera, naloží na náklaďák, ten ich prevezie do obchodu a skončia v našom nákupnom vozíku. Lenže takéto jednoduché to naozaj nie je. Než sa ku nám potravina dostane, často prejde rôznymi chcemickými procesmi od chlórovania, cez umelé farbenie až po navoskovanie.

Väčšina z týchto krokov je neškodných, ale nad niektorými sa musíme zamyslieť a radšej sa takto ošetreným potravinám vyhnúť.

Voskovanie

Kvapka vosku zabráni poškrabaniu, rastu plesní a vysychaniu pri uskladnení niektorých druhov ovocia a zeleniny, ako sú napríklad jablká a uhorky. Navyše takto ošetrené kusy vyzerajú oveľa lákavejšie.

Náš organizmus vosk samozrejme nestrávi. Podľa slov profesora potravinárskych vied Luka LaBordea z Penn State University však nie je dôvod vyhýbať sa takýmto potravinám. Pokiaľ sa však chcete vosku zbaviť, dietologička Joan Salge Blakeová z Bostonskej univerzity neodporúča takéto ovocie lúpať. Prišli by ste totiž o množstvo vlákniny a živín zo šupky. Radšej ovocie a zeleninu dôkladne umyte mydlom a vodou.

Losos je farbený na ružovo

Krásne kúsky lososa vystavené v mraziacich pultoch majú väčšinou jasnú ružovo-oranžovú farbu, hoci v skutočnosti má mäso lososa prirodzený šedastý odtieň. Typická ružovkastá farba sa dodáva dvoma spôsobmi.

Divoko žijúci losos konzumuje krevety, ktoré obsahujú červené farbivo. To sa potom zhromažďuje v tukovom tkanive lososa. Lenže losos z fariem je kŕmený hlavne rybacou potravou, preto je jeho mäso biele až šedé. Zákazníci však vyžadujú ružovú, a tak sú lososy kŕmené pigmentovými peletami.

Farbí sa mnoho ďalších potravín

Farbené potraviny lákajú k nákupu, pretože paradoxne vyzerajú nielen chutnejšie, ale i zdravšie. Do celozrnných chlebov a predpečených, alebo upečených mäsových potravín sa často pridáva karamelová farba a žlté farbivo sa zase hojne využíva v prípade nakladaných pochutín. "Keď sa začítate do etikiet a všímate si zloženie potravín, zistíte, že sa farbivá pridávajú v podstate do všetkého. Existuje však skupina potravín, pri ktorých je akékoľvek používanie prídavných látok zakázané. Sú to med, maslo, káva, cukor, cestoviny, minerálne vody, mlieko, neochutená smotana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj," vysvetlila výživová špecialistka Aniko Špičková z Centra prirodzeného chudnutia NutriMed.

Podľa jej slov naopak obsahuje veľké množstvo farbív, aj škodlivých, napríklad zmrzlina. "Rizikové sú zmrzliny, ktoré si predajcovia miešajú sami a farbivá dávkujú takpovediac od oka, aby získala zmrzlina požadovanú farbu. Často tak dochádza k prekročeniu povolených limitov aj niekoľkonásobne a je to nebezpečné hlavne pre malé deti. Najškodlivejšie je farbivo, ktoré dáva zmrzline modrú farbu, čiže takzvaná šmolková. Našťastie občasná konzumácia by žiadne následky mať nemala."

Ktorých farbív sa vyvarovať?

Farbivá sú označované kódmi E102 až E172. Obávať sa nemusíme farbív E140 a E141 (chlorofyly) a E160 (karotén). Ďalšie syntetické farbivá sa dávajú do súvislosti s kožnými reakciami, astmou a hyperaktivitou u detí. Pokiaľ však má človek pestrý jedálniček a pravidelnú pohybovú aktivitu, organizmus sa s občasným prísunom umelých farbív hravo vyrovná.

Olivový olej sa mieša s lacnejšími olejmi

Extra panenský olivový olej sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa zistilo, že vlastne nejde o olivový olej. "Podľa Consumer Reports niektorí výrobcovia miešajú olivový olej s lacnejšími olejmi ako sú sójový a repkový a my potom platíme vysokú cenu za lacný produkt," uviedol server foxnews.com. Dietologička Marjorie Nolan Cohn z New Yorku vysvetlila, že okrem finančnej straty sa znižujú i zdravotné výhody. Olivový olej je totiž bohatý na mononenasýtené tuky, ktoré sú len v čistom olivovom oleji.

Kurčatá sa kúpu v chlóre

Cesta kurčaťa z farmy na náš stôl tiež rozhodne nie je ničím pekným. Ako vysvetlil Don Schaffner z oddelenia potravinárskych vied z Rutgers University, po zabití je potrebné teplé kurča schladiť vo veľkých nádržiach so studenou vodou a dezinfekciou, ako je chlór, aby sa zamedzilo šíreniu škodlivých baktérií a kontaminácii. Ďalším častým a nie práve zdraviu prospešným krokom je napumpovanie slanej vody do mäsa kurčiat, aby sa zlepšila jeho chuť.

Neprehliadnite tiež

V obrazoch: V Košiciach sa predviedla jazdná polícia

Súčinnostné cvičenie sa konalo v metropole východu.

Smrad na daňovom úrade: Plné boli umývadlá aj záchody

V novej budove sú sotva dva týždne.

V prešovskej nemocnici sa už opäť za parkovanie platí

Poplatok má vyhnať vodičov, ktorí nesmerujú do zdravotníckeho zariadenia.

Z únie mieria milióny aj do nemocníc na východe

Riaditeľ z Bardejova: Posunie nás to o desať rokov vpred.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ocenený psychológ o Rómoch: Ak sú v partii, je tam bašavel a robia

Keď má človek motyku v ruke, pomáha mu to vymotať sa z ťažkostí, hovorí psychológ Štefan Straka, ktorý učí Rómov ekologickému záhradníčeniu.

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Ján Vrbenský hovorí, že za holé časti môžu kalamity.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 12 392
  2. Moskva alebo Petrohrad? 7 184
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 4 525
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 2 706
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 283
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 090
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 962
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 620
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 484
  10. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 418

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop