Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Čo sa deje s potravinami, kým si ich kúpime?

Občas je ťažké odhaliť, čo všetko sa vlastne skrýva v obyčajnom chlebe alebo v žiarivo sa lesknúcom jablku, ktorá nás tak láka k zahryznutiu. Cesta jedla na náš stôl však býva zdĺhavá a často komplikovanejšia, ako si myslíte.

(Zdroj: FOTOLIA)



Vezmime si napríklad jablká. Farmár ich pozbiera, naloží na náklaďák, ten ich prevezie do obchodu a skončia v našom nákupnom vozíku. Lenže takéto jednoduché to naozaj nie je. Než sa ku nám potravina dostane, často prejde rôznymi chcemickými procesmi od chlórovania, cez umelé farbenie až po navoskovanie.

Väčšina z týchto krokov je neškodných, ale nad niektorými sa musíme zamyslieť a radšej sa takto ošetreným potravinám vyhnúť.

Voskovanie

Kvapka vosku zabráni poškrabaniu, rastu plesní a vysychaniu pri uskladnení niektorých druhov ovocia a zeleniny, ako sú napríklad jablká a uhorky. Navyše takto ošetrené kusy vyzerajú oveľa lákavejšie.

Náš organizmus vosk samozrejme nestrávi. Podľa slov profesora potravinárskych vied Luka LaBordea z Penn State University však nie je dôvod vyhýbať sa takýmto potravinám. Pokiaľ sa však chcete vosku zbaviť, dietologička Joan Salge Blakeová z Bostonskej univerzity neodporúča takéto ovocie lúpať. Prišli by ste totiž o množstvo vlákniny a živín zo šupky. Radšej ovocie a zeleninu dôkladne umyte mydlom a vodou.

Skryť Vypnúť reklamu

Losos je farbený na ružovo

Krásne kúsky lososa vystavené v mraziacich pultoch majú väčšinou jasnú ružovo-oranžovú farbu, hoci v skutočnosti má mäso lososa prirodzený šedastý odtieň. Typická ružovkastá farba sa dodáva dvoma spôsobmi.

Divoko žijúci losos konzumuje krevety, ktoré obsahujú červené farbivo. To sa potom zhromažďuje v tukovom tkanive lososa. Lenže losos z fariem je kŕmený hlavne rybacou potravou, preto je jeho mäso biele až šedé. Zákazníci však vyžadujú ružovú, a tak sú lososy kŕmené pigmentovými peletami.

Farbí sa mnoho ďalších potravín

Farbené potraviny lákajú k nákupu, pretože paradoxne vyzerajú nielen chutnejšie, ale i zdravšie. Do celozrnných chlebov a predpečených, alebo upečených mäsových potravín sa často pridáva karamelová farba a žlté farbivo sa zase hojne využíva v prípade nakladaných pochutín. "Keď sa začítate do etikiet a všímate si zloženie potravín, zistíte, že sa farbivá pridávajú v podstate do všetkého. Existuje však skupina potravín, pri ktorých je akékoľvek používanie prídavných látok zakázané. Sú to med, maslo, káva, cukor, cestoviny, minerálne vody, mlieko, neochutená smotana, neemulgované oleje a tuky a nearomatizovaný čaj," vysvetlila výživová špecialistka Aniko Špičková z Centra prirodzeného chudnutia NutriMed.

Podľa jej slov naopak obsahuje veľké množstvo farbív, aj škodlivých, napríklad zmrzlina. "Rizikové sú zmrzliny, ktoré si predajcovia miešajú sami a farbivá dávkujú takpovediac od oka, aby získala zmrzlina požadovanú farbu. Často tak dochádza k prekročeniu povolených limitov aj niekoľkonásobne a je to nebezpečné hlavne pre malé deti. Najškodlivejšie je farbivo, ktoré dáva zmrzline modrú farbu, čiže takzvaná šmolková. Našťastie občasná konzumácia by žiadne následky mať nemala."

Skryť Vypnúť reklamu

Ktorých farbív sa vyvarovať?

Farbivá sú označované kódmi E102 až E172. Obávať sa nemusíme farbív E140 a E141 (chlorofyly) a E160 (karotén). Ďalšie syntetické farbivá sa dávajú do súvislosti s kožnými reakciami, astmou a hyperaktivitou u detí. Pokiaľ však má človek pestrý jedálniček a pravidelnú pohybovú aktivitu, organizmus sa s občasným prísunom umelých farbív hravo vyrovná.

Olivový olej sa mieša s lacnejšími olejmi

Extra panenský olivový olej sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa zistilo, že vlastne nejde o olivový olej. "Podľa Consumer Reports niektorí výrobcovia miešajú olivový olej s lacnejšími olejmi ako sú sójový a repkový a my potom platíme vysokú cenu za lacný produkt," uviedol server foxnews.com. Dietologička Marjorie Nolan Cohn z New Yorku vysvetlila, že okrem finančnej straty sa znižujú i zdravotné výhody. Olivový olej je totiž bohatý na mononenasýtené tuky, ktoré sú len v čistom olivovom oleji.

Skryť Vypnúť reklamu

Kurčatá sa kúpu v chlóre

Cesta kurčaťa z farmy na náš stôl tiež rozhodne nie je ničím pekným. Ako vysvetlil Don Schaffner z oddelenia potravinárskych vied z Rutgers University, po zabití je potrebné teplé kurča schladiť vo veľkých nádržiach so studenou vodou a dezinfekciou, ako je chlór, aby sa zamedzilo šíreniu škodlivých baktérií a kontaminácii. Ďalším častým a nie práve zdraviu prospešným krokom je napumpovanie slanej vody do mäsa kurčiat, aby sa zlepšila jeho chuť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 355
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 317
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 584
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 317
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 629
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 195
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 483
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 324
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 247
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 159
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Košice predali parcely na verejné parkoviská, sú súkromné. Brixi: Nič sa nedá robiť

Za Rašiho to tak schválili, developer nevie prečo. Najviac má Hreha.

Mesto predalo pozemky na verejné parkovacie miesta. Od developera ich získali po 3-tisíc eur s DPH majitelia bytov.

Líder farmárov Oravec namieta košických krajských sudcov

Rozhodovať majú v prípade, v ktorom ho mal napadnúť expolicajt.

František Oravec po incidente na poli.

Hydrometeorológ: Je možné, že dlhú a tuhú zimu už nezažijeme

Ľudia počúvajú len polovicu toho, čo o globálnom otepľovaní hovoríme.

Hydrometeorológ Pavel Šťastný hovorí, že takmer 80 percent škôd pri povodniach vzniká po nevhodných ľudských zásahoch do prostredia.
Rozhovor

Bardejovčana formovala akadémia Legie Varšava. Zahral si aj proti AC Miláno

Po zlomenine Marko Lukáč takmer rok nehral.

Marko Lukáč (vľavo) má pestrý futbalový životopis.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Občania boli veľmi zodpovední, hodnotí Naď. Spokojný je aj Matovič (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Prevrat na STU

Na Slovenskej technickej univerzite sa pokúsia odvolať rektora.

Tomáš Prokopčák.
Zdravotníci v nemocnici v Kyjove.
S prvou republikou sa nám spája doba elegancie, prosperity a pohody. Nie vždy to bola pravda.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop