Atypické daždivé, sparné počasie počas augusta podporilo v mnohých oblastiach nebývalý rozvoj hubovitých ochorení, s ktorými musí nejeden ovocinár a vinohradník opakovane „zápasiť“ ešte aj v tomto mesiaci.
Situácia je o to zložitejšia, že jesenné ovocie, vinič prichádza do konzumnej zrelosti, a je tu otázka, či ešte použiť chémiu, alebo to vzdať a akceptovať zníženú kvalitu plodov. Čo je horšie, výrobcovia ochranných prípravkov akosi vyradili zo svojho sortimentu chemické prípravky s kratším časom pôsobnosti.
Zväčša ich účinnosť je 14, 21 alebo 35 dní, čo u viniča už je neželateľné. A nielen hubovité ochorenia, ale aj živočíšni škodcovia nasadili v mnohých prípadoch ďalšiu svoju generáciu, proti ktorej treba opätovne bojovať, či už sú to rôzne druhy húseníc, voška krvavá alebo ovocné roztoče.
Gaštany
Lístie začína opadávať a to je začiatok zberu zimného ovocia, orechov a v niektorých oblastiach aj jedlých gaštanov.
Kvalitné plody odložíme na zimné uskladnenie. Opadané, ak už sú vo fáze dozrievania, môžeme tepelne upraviť na ďalší konzum a nezrelé, nahnité, červivé ovocie dávame do odpadovej jamy, ktorú keď prídu mrazy, zahrnieme zemou.
Okrasné stromčeky
V dennej tlači, v týždenníkoch, v odborných časopisoch pre záhradkárov, ale aj elektronickou formou sú v tomto období ponúkané ovocné a okrasné stromčeky. Veľká ponuka rôznych drevín vycibrila trh a ostali na ňom len seriózni pestovatelia, šľachtitelia a dodávatelia výpestkov.
Cenové relácie sú takmer u všetkých dodávateľov rovnaké a samozrejmá je aj zásielková služba na dobierku. V obchodnom vzťahu aj výpestky sú tovarom, preto je možné ich reklamovať spôsobom, aký určí po dohode dodávateľ (spätným zaslaním tovaru, jeho odfotením a dokladovaním jeho nespôsobilosti a podobne ).
Treba si uvedomiť, že aj stromy sú živé organizmy, ktoré podliehajú chorobám a poznačí ich vek. Preto výsadbu v ovocnom sade treba priebežne obnovovať.
Takže je čas prelistovať ponukové listy, katalógy a pokiaľ nie sme rozhodnutí pre konkrétnu sortu, treba si nechať poradiť opisom chuťových vlastností, veľkosťou a farbou plodov a časom dozrievania.
Kto má možnosť, určite by mal uprednostniť osobný odber, lebo pri ňom môže zhodnotiť koreňový systém kupovaného výpestku, ktorý by mal mať bohaté vlásočnicové korienky, môže si vybrať výšku, v ktorej je založená korunka, prípadne neraz ukazovateľom kúpy je aj orientácia konárov, najmä u zapestovaných trojákov, prípadne štvorákov.
Hrozno
Vo vinohrade postupne zberáme hrozno neskorších stolových a skorších muškátových odrôd. Klče, ktoré nám opakovane nepriniesli žiadanú kvalitu úrody, treba odstrániť.
Vo výsadbe vínnych sort doplníme voľné miesto tou istou odrodou a pri kúpe stolových sort môžeme dať prednosť niektorým kultúrnym, bezsemenným rezistentným odrodám.
Môžeme aj sadiť
Začiatkom mesiaca vysievame odrody reďkovky s krátkym vegetačným obdobím a špenát do riadkov 25 až 30 cm širokých pre skorý jarný zber. Vysádzame zimný šalát, cesnak a v okrasnej záhrade cibule narcisov, drobných cibuľovín a ľalií.
Rozsádzame trváce druhy zeleniny, konkrétne rebarboru a pažítku. Aby prvé mrazíky neznehodnotili plody rajčiakov a papriky, tak v druhej polovici mesiaca ukončujeme ich zber.
Zelené a žlté plody paradajok môžeme uložiť na slnečné miesto, alebo do okien, kde sa nám vyfarbia, aj keď ich chuť nebude už taká hutná. Koncom mesiaca taktiež už by mali byť pripravené skladovacie priestory na uskladnenie mrkvy, petržlenu, zeleru a červenej repy.
Kvety
Z pôdy vyberáme hľuzy georgín, cibule gladiol a zo záhonu vytrhávame odkvitnuté trsy kvetín. Záhony zrýľujeme a na upravené miesto vysejeme letničky, ktoré by mali kvitnúť v budúcom roku hneď z jari, ako je ostrôžka, nechtík, slncovka kalifornská, černuška siata, iberky, godécia veľkokvetá a iné. Zároveň na trvalé stanovište vysádzame aj predpestované dvojročky, konkrétne nezábudky, sirôtky, sedmokrásky, zvončeky, ibiše a ďalšie.
Ak máme záujem o rýchlenie cibuľovitých kvetín (narcisov, hyacintov, tulipánov, šafranov) musíme v tomto čase vybrať zdravé, dobre vyvinuté, veľké cibule a zasadiť ich do malých črepníkov tak, aby tretina z nich vyčnievala zo zeme. Kvetináče umiestnime v parenisku, alebo v chladnej pivnici.
Autor: Peter Ország
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.